Новини Наука та космос 12.07.2023 о 16:51 comment views icon

«‎Гарячий» сезон для супутника Землі – ось місії, які висадяться на Місяці до кінця 2023 року

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У наступні шість місяців стартують щонайменше шість місячних місій – три з них запланувала NASA і по одній космічні агенції Японії, Індії та країни 404.

Після космічних перегонів 1960-1970-х років космічні агенції світу відновлюють свої програми дослідження Місяця. І підсиленню цього інтересу сприяють три головні чинники: водяний лід, який, ймовірно, існує, в прихованих від сонячного світла кратерах на Місяці; розвиток космічної програми Китаю, яка відправила серію амбітних роботизованих місій на Місяць; та врешті-решт інтерес приватних компаній до комерційного освоєння місячної поверхні.

З 2013 року Китай здійснив шість спроб висадки на Місяці: три успішні для посадкових апаратів Чаньє та три (за підтримки Ізраїлю, Індії та приватної японської компанії ispace), які не досягли м’якого приземлення.

У найближчі пів року очікуємо ще щонайменше шість місій, і ось які саме:

Чандраян-3 (липень)

Місія Індійської організації космічних досліджень, яка складається з посадкового модуля та 26-кілограмового місяцехода, буде запущена на ракеті-носії Mark-III. Попередня Чандраян-2, запущена у 2019 році, впала на Місяць через програму помилку.

Мета місії (яка отримала досить обмежений бюджет у розмірі 90 $млн) — проведення наукових спостережень, вивчення хімічних і мінеральних компонентів місячного ґрунту.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

«‎Гарячий» сезон для супутника Землі – ось місії, які висадяться на Місяці до кінця 2023 року

Луна-25 (серпень)

Повідомляється, що російська місія вже доставлена на стартовий майданчик космодрому «‎Східний» – офіційно дата ще не оголошена, однак, ймовірно, її запустять на ракеті «‎Союз» 11 серпня.

Номінальна попередниця місії, «Луна-24», була запущена у серпні 1976 року – після чого успішно здійснила посадку та доставила згодом на Землю 170 грамів місячного ґрунту. Це була остання місія Радянського Союзу, і після його розпаду росія повторних місій ще не запускала.

Головна мета проєкту – перезапуск російської програми з дослідження Місяця та доставка на нього близько 30 кг корисного вантажу, але без місяцехода.

SLIM (серпень)

Розумний посадковий апарат, або місію SLIM, Японська космічна агенція планує запустити 26 серпня на ракеті H2A.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

Запуск 590-кілограмового SLIM був відкладений через проблеми з іншою місією X-Ray Imaging and Spectroscopy Mission (вони летять разом) та потребу у додатковій перевірці H2A, після відмови ракети H3, яка має аналогічний верхній ступінь.

Місія на поверхні Місяця стане першою для Японії. Країна не розголошує інших планів щодо дослідження природного супутника Землі, однак є учасницею «‎Угод Артеміди» і може відправити астронавта на поверхню Місяця в рамках майбутньої місії NASA.

IM-1 (третій квартал 2023)

Останні три місії у переліку реалізуються за контрактами NASA в рамках програми Commercial Lunar Service Payloads – по суті, агенція придбала «‎поїздки» на комерційних місячних посадкових апаратах.

Перша з них — це місія IM-1 від Intuitive Machines, яка доставить п’ять наукових корисних вантажів для NASA, а також деяких комерційних клієнтів, до Південного полюса Місяця. Нещодавно виконавчий директор Intuitive Machines Стів Альтемус заявив, що місія IM-1 буде «на стартовому майданчику та готуватиметься до запуску» до середини-кінця третього кварталу цього року.

«‎Гарячий» сезон для супутника Землі – ось місії, які висадяться на Місяці до кінця 2023 року

Peregrine Mission One (4 квартал 2023)

Американська компанія Astrobotic стверджує, що її космічний корабель Peregrine вже готовий до польоту. Місія, яка здатна переносити близько 250 кг вантажу, доставить 14 наукових інструментів NASA на західний край Моря дощів.

Затримки пов’язані з ремонтом верхнього ступеня ракети United Launch Alliance Vulcan, яка має запустити місію.

Astrobotic також працює над більшим посадковим апаратом під назвою Griffin, який доставить на Місяць амбітного дослідника місячних ресурсів NASA VIPER не раніше 2024 року.

IM-2 (кінець 2023)

NASA та Intuitive Machines все ще публічно орієнтуються на листопад 2023-го року для другої місії компанії, однак певно її все-таки перенесуть на початок 2024-го. Посадковий модуль має доставити інструмент Polar Resources Ice Mining Experiment-1 у постійно затінене місце біля кратера Шеклтон. Місія важлива тим, що може взяти зразки з ділянок, де, ймовірно, існує водяний лід.

Додаткова місія IM-3 може відбутися пізніше у 2024 році.

NASA також має додаткові комерційні місії з доставки корисного наукового обладнання на Місяць у 2024 році, а Китай готує місію, яка протягом наступного року висадиться на зворотньому боці Місяця та спробує доставити зразки ґрунту на Землю.

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: