Новини Софт 20.11.2022 о 11:08 comment views icon

Ілон Маск розблокував Дональда Трампа у Twitter

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Рішення Маск обґрунтував результатами свого опитування у Twitter — 52% користувачів проголосували “за” повернення експрезидента США у соцмережу. Обліковий запис @realDonaldTrump і опубліковані там раніше твіти знову повністю видимі — це сталося лише за кілька днів після того, як Трамп підтвердив, що знову балотуватиметься на пост президента у 2024 році.

Як тільки Маск придбав Twitter, то одразу оголосив, що не відновлюватиме жодних заблокованих акаунтів, доки компанія не створить і не скличе раду з модерації контенту з “дуже різними точками зору”.

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Натомість цього тижня Ілон оголосив “п’ятницю свободи” і взявся самостійно розблоковувати користувачів. На платформу повернули сатиричний сайт Babylon Bee та блогера Джордана Петерсона (обидва були забанені за образи трансгендерних людей) та коміка Кеті Гріффін (заблокований за те, що придбав синю галочку і видавав себе за Маска, у межах хаосу, спричиненого запуском оновленої передплати Twitter Blue.).

Спочатку генеральний директор Twitter написав, що рішення щодо Трампа ще не прийнято, а згодом запустив власне опитування. 

“Vox Populi, Vox Dei”, — додав він у наступному твіті латиною (“Голос народу — голос Бога”).

Варіант “Так” переміг із незначною перевагою: 52% проти 48%. За словами Маска, опитування переглянули понад 134 мільйони людей, хоча в підсумку воно зібрало трохи більше ніж 15 мільйонів відповідей. Це означає, що лише близько 11% тих, хто бачив пост, вирішили проголосувати.

Ілон Маск розблокував Дональда Трампа у Twitter

Та невідомо скільки реальних акаунтів дійсно взяли участь в опитуванні. Сам Маск також припустив, що голосування атакували боти  — але, як бачимо, це ніяк не вплинуло на його рішення. 

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ від Powercode academy.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

Раніше Маск намагався вийти з угоди з Twitter, заявивши, що аж 20% облікових записів Twitter були фейковими, і одного разу він припустив, що боти відповідальні за результати його суперечливого опитування щодо росії та України.

Ймовірно, ми ніколи не дізнаємося, чи дійсно Маск прийняв рішення на основі опитування, чи він визначився раніше. У листопаді 2021 року він продав 10% своїх акцій Tesla після того, як опитав своїх підписників, і більшість відповіли, що він повинен це зробити. Тоді він написав:

“Я буду дотримуватися результатів цього опитування, як би воно не пішло”.

Але The Wall Street Journal виявив, що Маск уже прийняв рішення продати ці акції раніше, за два місяці до опитування, як частину попереднього торгового плану, покликаного утримати керівників від інсайдерської торгівлі.

Колишньому президенту США Дональду Трампу було заборонено доступ до Twitter 8 січня 2021 року “через ризик подальшого підбурювання до насильства”. Це рішення стало відповіддю на трагічний мітинг прихильників Трампа, який закінчився штурмом Капітолія та загибеллю п’яти осіб. Саме рішення стало предметом гострих дискусій і критик — багато хто вважав його неприпустимим актом цензури.

Під час тривалого та складного процесу придбання Twitter Маск заявив, що відновить обліковий запис Трампа. 

“Я справді вважаю, що заборонити Дональда Трампа було неправильно”, — сказав Маск у травні. “Вважаю, що це була помилка, тому що це відчужило значну частину країни та в кінцевому підсумку не призвело до того, що Дональд Трамп не мав права голосу… Тож я вважаю, що відповідь така: я б скасував бан”.

Неясно, чи повернеться Трамп у Twitter після розблокування. Раніше він створив та приєднався до власної соцмережі Truth Social. Після коментарів Маска щодо дозволу експрезиденту знову приєднатися до Twitter Дональд Трамп сказав, що залишиться на Truth Social незалежно від того, чи його запросять назад:

“Twitter став дуже нудним. Вони позбулися багатьох хороших голосів у Twitter, багатьох консервативних голосів”, — сказав тоді Трамп.

У суботу, коли його запитали про опитування Маска, Трамп припустив, що “не бачить жодних причин для повернення”. Але згодом звернувся до своїх підписників на Truth Social та закликав проголосувати їх у Twitter, приблизно за три години до закриття опитування Маска.

Ілон Маск розблокував Дональда Трампа у Twitter

Раніше Маск називав себе центристом, але в травні 2022 року заявив, що “більше не може підтримувати [демократів] і буде голосувати за республіканців”. Напередодні проміжних виборів у США Маск публічно запропонував своїм підписникам також проголосувати за республіканців.

Якщо Трамп вирішить повернутися у Twitter, це може суттєво вплинути на вибори в США 2024 року, адже експрезидент знову отримає свій улюблений “мегафон”: обліковий запис, який переглядають світові ЗМІ, і який Трамп зможе використовувати як для підтримки, так і зловживання — і власник Twitter надає непряму згоду на це.

Джерело: The Verge


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: