Новини Пристрої 12.10.2022 о 15:41 comment views icon

Intel звільнить тисячі працівників через падіння попиту на ринку ПК, деякі підрозділи втратять до 20% персоналу — Bloomberg

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Intel планує значно скоротити чисельність персоналу – станом на липень 2022 року корпорація налічувала 113 700 співробітників. За словами співрозмовника Bloomberg, виробник чіпів таким чином намагається скоротити витрати та впоратися з падінням попиту на ринку ПК.

Про звільнення кількох тисяч співробітників (у деяких підрозділах, у тому числі у відділі продажу та маркетингу Intel, може бути скорочено близько 20% персоналу) буде оголошено вже цього місяця, напередодні публікації фінансового звіту компанії за третій квартал 27 жовтня.

Intel зіткнулася з різким падінням попиту на процесори для ПК (що є її основним бізнесом) і щосили намагалася повернути собі частку ринку. У липні компанія попередила, що продажі у 2022 році будуть приблизно на 11 мільярдів доларів нижчими, ніж очікувалося раніше. Аналітики прогнозують падіння виторгу у третьому кварталі приблизно на 15%. Скоротилася і колись легендарна маржа Intel: вона звузилася приблизно на 15% порівняно з історичними цифрами, що становлять близько 60%.

У момент публікації фінансового звіту за другий квартал Intel визнала, що може внести зміни для збільшення прибутку.

“Ми також знижуємо основні витрати в 2022 календарному році і розраховуємо вжити додаткових заходів у другій половині року”, – заявив тоді головний виконавчий директор Пет Гелсінгер.

Остання велика хвиля звільнень у Intel відбулася у 2016 році, коли було скорочено близько 12 000 робочих місць, або 11% від загальної кількості. З того часу компанія проводила лише невеликі скорочення та закривала деякі підрозділи, включаючи підрозділи стільникових модемів та дронів. Як і багато компаній технологічної галузі, Intel також призупинила прийом на роботу на початку цього року, коли ринкові умови погіршилися та посилилися побоювання з приводу рецесії.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Останні звільнення, ймовірно, призначені для скорочення постійних витрат Intel, можливо приблизно на 10-15%, стверджує аналітик Bloomberg Intelligence Мандип Сінгх. За його оцінками, ці витрати варіюються від 25 до 30 мільярдів доларів.

Генеральный директор корпорации Intel Пэт Гелсингер. Фото: Bloomberg
Генеральний директор корпорації Intel Пет Гелсінгер. Фото: Bloomberg

Пет Гелсінгер очолив Intel минулого року, і взяв курс на відновлення репутації компанії до статусу легенди Кремнієвої долини. Але це було непосильним завданням навіть до спаду на ринку ПК – Intel втратила свою давню технологічну перевагу, і навіть її менеджери визнають, що культура інновацій компанії за останні роки зів’яла.

Тепер до існуючих проблем додається уповільнення ринку. Групи Intel, що займаються ПК, центрами обробки даних та штучним інтелектом, борються зі спадом витрат на технології, що позначається на прибутку. За даними IDC, продажі ПК у третьому кварталі впали на 15% порівняно з минулим роком – це торкнулося HP, Dell Technologies та Lenovo Group, які використовують процесори Intel у своїх ноутбуках та настільних ПК.

За словами аналітиків, в умовах стагнації цін на ПК та послаблення попиту Intel, можливо, доведеться скоротити дивіденди, щоб компенсувати зустрічні потоки коштів. Однак план Intel з продажу акцій свого підрозділу Mobileye, що займається технологіями автономного водіння, під час їхнього первинного публічного розміщення може розвіяти ці побоювання.

Для Intel ситуація зі скороченнями – незручний момент. Цього року компанія активно лобіювала законопроєкт про стимулювання виробництва чіпів на суму 52 мільярди доларів, пообіцявши розширити своє виробництво у США. Гелсінгер також планував “будівельний бум”, який включає перенесення найбільшого в світі центру з виробництва чіпів в Огайо.

Intel уволит тысячи сотрудников из-за падения спроса на рынке ПК, некоторые подразделения (в том числе отдел продаж и маркетинга) лишатся до 20% персонала, - Bloomberg

У той же час компанія зазнає сильного тиску з боку інвесторів, які прагнуть збільшити свій прибуток. Акції компанії впали більш ніж на 50% у 2022 році, причому падіння на 20% відбулося лише за останній місяць. Напруженість США у відносинах з Китаєм також затьмарила майбутнє індустрії чіпів – раніше адміністрація Байдена оголосила про нові експортні обмеження на торгівлю в азіатській країні. Ця новина викликала новий обвал акцій виробників чіпів: акції Intel того дня впали на 5,4%.

Курс-професія "Web Design" від Skvot.
Для тих, хто давно хоче опанувати професію вебдизайнера, але не знає, з чого почати.Після 4 місяців навчання — старт в карʼєрі з двома кейсами у портфоліо.
Програма курсу і реєстрація

Intel намагається відновити свої позиції у галузі, випускаючи нові процесори для ПК та графічні напівпровідники. Ключовою частиною її стратегії є продажі більшої кількості чіпів на ринку центрів обробки даних, де вона конкурує з AMD та Nvidia. У вівторок Google представила нову технологію на базі Intel для серверних ферм, яка допоможе прискорити виконання завдань штучного інтелекту.

Тепер Intel буде прагнути до досягнення цих цілей у якості “більш компактної” компанії.

Деякі виробники чіпів, у тому числі Nvidia і Micron Technology, заявили, що поки що утримуються від звільнень. Однак інші технологічні компанії, такі як Oracle та ARM, вже скорочують робочі місця.

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: