Новини IT-бізнес 16.10.2023 о 13:03 comment views icon

Linktree в Україні вже розблокували — його тимчасове блокування ініціювала Кіберполіція, щоб… здолати шахраїв

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Сервіс Linktree, який минулого тижня зненацька заблокували в Україні після відповідного розпорядження Держспецзв’язку, зараз так само несподівано розблокували та виключили з «чорного списку».

Linktr.ee: блокувати не можна помилувати

Стисло нагадаємо передісторію цієї дуже дивної ситуації з блокуванням Linktree. Стартап запустили у 2016 році три австралійці, сам сервіс досить популярний серед блогерів, дизайнерів, художників та інших, оскільки дозволяє просто та зручно створювати лендінг, об’єднуючи разом усі посилання на різні сторінки автора в інтернеті. В Linktree не було нічого, щоб вказувало на якісь зв’язки з росіянами, але на початку місяця Національний центр оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ), що належить до структури Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України (Держспецзв’язку) розпорядився, серед інших, заблокувати сервіс Linktree. А причиною блокування у рішенні назвали «воєнний стан та особливості управління телеком-мережами під час воєнного стану».

Охрана, отмєна!

І от зараз НЦУ новим розпорядження скасував попереднє щодо блокування Linktr.ee і зобов’язав провайдерів розблокувати сервіс. Розпорядження про розблокування сервісу Linktr.ee вже розіслано операторам телекомунікацій і невдовзі з’явиться на сайті Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Обидва розпорядження (щодо блокування та розблокування) ухвалили у відповідь на звернення Департаменту кіберполіції Національної поліції України.

Щодо причин, в Кіберполіції пояснили, що блокування знадобилося для ефективної протидії масштабній шахрайській схемі, організатор якої використовували Linktr.ee для генерування посилань на фішингові сайти, які відтворювали інтерфейс офіційних сайтів для отримання фінансової допомоги від держави.

«Створені на основі Linktr.ee сайти перенаправляли жертв з однієї URL-адреси на іншу, маскуючи дії шахраїв та вводячи потерпілих в оману.

У звʼязку зі стрімким зростанням кількості жертв зазначеної шахрайської схеми було ухвалене рішення про тимчасове блокування роботи іноземного сервісу»

фрагмент із офіційної заяви Держспецзв’язку

В Держспецзв’язку наголошують, що НЦУ — технічний орган і не ухвалює рішень про блокування тих чи інших ресурсів. Відповідні повноваження мають тільки правоохоронні органи, на звернення яких і реагує НЦУ.

Наскільки ефективним в таких випадках блокувати цілі платформи — питання відкрите.

Практичний інтенсивний курс з дизайну - Design Booster від Powercode academy.
Навчіться дизайну з нуля за 3 місяці і заробляйте перші $1000, навіть якщо ви не маєте креативного мислення, смаку або вміння малювати. Отримайте практичні навички, необхідні для успішної кар'єри в дизайні.
Зарееструватися

ЄС взявся за Ілона Маска — через поширення в X/Twitter фейків про Ізраїль та ХАМАС


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: