Новини Наука та космос 01.11.2022 о 15:49 comment views icon

Масивний основний ступінь китайської ракети знову неконтрольовано впаде на Землю — вже через тиждень

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Китай успішно запустив у космос 23-тонний науковий модуль Mengtian – останній великий житловий блок орбітальної станції Tiangong. Китайський аналог МКС був побудований у намічені терміни та з мінімумом проблем. Запуск модуля та швидке закінчення будівництва станції – важливе досягнення китайської космічної програми, яка зараз поступається лише NASA та комерційній космічній галузі США.

Китайский космический жилой модуль Mengtian

Збирання станції має один неприємний побічний ефект. Для запуску основних модулів Tiangong, включаючи політ у понеділок, Китай використав модифіковану версію ракети Long March 5B. Як і у разі минулих аналогічних запусків, масивний основний ступінь носія корисного вантажу неконтрольовано увійде в атмосферу Землі.

Зазвичай під час запуску великий перший ступінь ракети забезпечує більшу частину тяги протягом перших хвилин запуску, а потім, не досягнувши орбітальної швидкості, нешкідливо падає в океан. Потім починає працювати другий ступінь меншого розміру, який виводить корисне навантаження ракети на орбіту. Однак модифікована версія Long March 5B не має розгінного блоку – ракета складається з основного ступеня із чотирма накладними бустерами.

Прискорювачі запускають ракету зі стартового майданчика, потім основний ступінь із двома головними двигунами YF-77 виводить модулі космічної станції на низьку навколоземну орбіту. У цей момент основний ступінь не має можливості перезапустити свої головні двигуни та здійснити контрольований вхід в атмосферу Землі. Зазвичай розгінні блоки ракет та інша використана космічна техніка утилізується шляхом наведення на віддалену точку Немо в Тихому океані, але цього випадку не станеться.

Не все космічне обладнання потрібно утилізувати таким чином. Багато транспортних модулів досить малі та згоряють в атмосфері. Але це не стосується основного ступеня ракети Long March 5B, маса якої перевищує 20 метричних тонн. Великі фрагменти металу неминуче дістануться поверхні Землі.

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Під час трьох попередніх пусків цієї ракети — у 2020, 2021 та 2022 роках — уламки пошкодили села в Республіці Кот-д’Івуар, впали в Індійський океан і приземлилися біля сіл на Борнео. На щастя, поки що жодна людина не постраждала від падіння масивних китайських космічних відходів.

Китай відмовляється визнавати проблему. Коментатор запуску, який транслюється Центральним телебаченням Китаю, зайшов у цьому дуже далеко, сказавши, що основний ступінь повністю згорить в атмосфері Землі – що не може відповідати дійсності.

Ґрунтуючись на попередніх запусках Long March 5B, можна припустити, що повернення основного ступеня в атмосферу Землі відбудеться приблизно через тиждень, плюс-мінус пару днів.

Китай заявив про успішний запуск багаторазового космічного корабля

Курс Fullstack Web Development від Mate academy.
Стань універсальним розробником, який може створювати веб-рішення з нуля.
Дізнатись про курс

Джерело: Ars Technica


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: