Новини Технології 10.08.2023 о 17:12 comment views icon

Папа Римський назвав штучний інтелект небезпечним — через пів року після появи тих самих нейромемів понтифіка в Balenciaga

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Папа Франциск, який потрапив у центр однієї з найбільших суперечок року щодо генеративного ШІ, попереджає про небезпеку нової технології. 

У заяві, оприлюдненій Ватиканом у вівторок, Папа Римський закликав до відкритого діалогу про штучний інтелект, який, за його словами, «‎наділений руйнівними можливостями та неоднозначними ефектами». 

Торік інструменти генеративного ШІ регулярно потрапляли у скандали, коли їхні продукти почали плутати з реальними фото. Зображення Папи Римського у білому пуховику викликало хвилю обурень та компліментів  – перш ніж всі зрозуміли, що це фейк. Творець фото у Midjourney, будівельник із Чикаго, який називає себе Пабло Ксав’єр, зазначає, що ідея зобразити понтифіка у пуховику здалася йому «‎смішною», однак він не думав, що зображення набудуть такого поширення. 

Daddy cool. Фото Папи Франциска в стильному пуховику Balenciaga, яке згенерувала Midjourney, стало одним з найкращих нейромемів

Стильний Папа — не єдина вірусна робота ШІ-технологій синтезу зображень. Раніше мережею ширились «фото» Ілона Маска, який тримає за руку Александрію Окасіо-Кортес, жінку-конгресмена, яка неодноразово критикувала мільярдера; президента Франції Еммануеля Макрона, який біжить крізь хмари сльозогінного газу; чи арешту експрезидента США Дональда Трампа.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Утім, якщо придивитися до деталей таких зображень – можна знайти деякі ознаки «присутності» ШІ на фото. Приміром на роботах з Папою рука не досить чітко промальована (хоча це звична проблема для генеративних нейромереж), на розп’ятті відсутні правильні прямі кути, а край лінзи окулярів переходить на тінь.

Daddy cool. Фото Папи Франциска в стильному пуховику виявилось фейком, згенерованим Midjourney

Заява понтифіка була опублікована напередодні Всесвітнього дня миру, який у 2024 році відзначатимуть під темою «Штучний інтелект і мир». Папа Франциск говорить в ній про загрозу упереджень в алгоритмах штучного інтелекту, закликаючи розробників довести, що «логіка насильства та дискримінації не вкоріниться у виробництві та використанні таких пристроїв, коштом найбільш вразливих людей». (Деякі модератори ChatGPT з Кенії, отримували лише $2 на годину за роботу, пов’язану з переглядом екстремального вмісту, що, як повідомляється, вразило їх до травматизму).

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: