Новини Новини 21.06.2022 о 12:49 comment views icon

Рада повертає імпортні мита й податки на розмитнення авто — з 1 липня

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Як і очікувалось, безмитний режим ввезення авто, який запровадили у квітні на час воєнного стану, перестане діяти з 1 липня. За відповідний урядовий законопроєкт (№ 7418) 21 червня одразу у двох читаннях проголосувала Рада — документ підтримали 234 депутати. Про це, серед інших, повідомив голова податкового комітету Верховної Ради Данило Гетманцев.

Нагадаємо, з початку квітня в Україні діють спеціальні умови розмитнення автомобілів та інших транспортних засобів — ввезені з-за кордону автомобілі звільняються від сплати податків (податок на додану вартість, акцизний податок та ввізне мито). Спочатку планувалося, що «нульове розмитнення» авто діятиме під час воєнного стану, який наприкінці травня продовжили ще на 90 днів — до 23 серпня. Водночас майже зразу почалися суперечки щодо скасування цього пільгового режиму, а 30 травня Кабмін вніс до Ради законопроєкт №7418 з пропозицією повернути мита на ввезення в Україну авто для власного користування. У пояснювальній записці законодавці аргументували це тим, що нині багато людей зловживають «нульовою» ставкою та оформлюють автомобілі преміумкласу вартістю понад 1 млн грн. І от зараз цей законопроєкт було прийнято у двох читаннях — податки на імпорт та розмитнення авто повернуться вже з 1 липня.

В уряді пояснюють, що з моменту скасування податків загалом ввезли більше ніж 119 тис. автівок, а бюджет недоотримав близько 13 мільярди гривень надходжень. Прогнозується, що повернення мита дозволить поповнювати бюджет на щонайменше 3,5 мільярда гривень щомісяця.

Залишається згадати, що електромобілі ці зміни не зачеплять — на електричні моделі нульова ставка діє з 2018 року. Окрім того, до 1 липня має запрацювати спрощена процедура швидкого розмитнення автомобілів онлайн — все можна буде зробити прямо у застосунку «Дія». Як саме буде працювати послуга — розповідали на минулому тижні.

Розмитнення авто в «Дія» — як саме буде працювати послуга (+ приклад розрахунку митних платежів за новими правилами)

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: