Новини IT-бізнес 18.11.2023 о 00:51 comment views icon

Сема Альтмана звільнено з OpenAI

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Сема Альтмана звільнено з OpenAI

Сема Альтмана, одного з найвідоміших діячів у світі штучного інтелекту, звільняють з OpenAI – компанії, що стоїть за ChatGPT, яку він допоміг створити. Правління заявило, що втратило до нього довіру як до лідера. Головний технічний директор Міра Мураті виконуватиме обов’язки тимчасового виконавчого директора OpenAI.

«Звільнення містера Альтмана відбувся після обговорення у правлінні, яке дійшло висновку, що він не завжди був відвертим у спілкуванні з радою, перешкоджаючи її здатності виконувати свої обов’язки. Правління більше не впевнене в його здатності продовжувати керувати OpenAI», — йдеться в заяві компанії.

Поява ChatGPT від OpenAI швидко перетворила 38-річного Альтмана на знаменитість, яка мала можливість розмовляти зі світовими лідерами, включаючи президента США Джо Байдена та прем’єр-міністра Великобританії Ріші Сунака. Він був публічною фігурою у спільноті штучного інтелекту, євангелістом та одним з піонерів галузі, водночас попереджаючи про його потенціал знищити людство.

Звільнення стало несподіванкою для працівників компанії та за її межами: у п’ятницю Альтман все ще надсилав регулярні електронні листи співробітникам.

На посаді CEO Альтман перетворив OpenAI на найбільш результативну компанію зі штучного інтелекту у світі. Нещодавно компанія вела переговори про продаж акцій співробітників інвесторам на $86 млрд. Генератор зображень Dall-E від OpenAI привніс генеративний ШІ у мейнстрим.

  • Міра Мураті приєдналася до OpenAI у 2018 році, а минулого року стала технічним директором. «Враховуючи її тривалий термін перебування на посаді та тісну взаємодію з усіма аспектами компанії, включно з її досвідом в управлінні та політиці штучного інтелекту, правління вважає, що вона має унікальну кваліфікацію для цієї ролі, та очікує плавного переходу, доки триватиме пошук постійного CEO».
  • Грег Брокман, співзасновник OpenAI, який був головою правління, також залишить свій пост, але залишиться президентом OpenAI.

Корпорація Microsoft, яка вклала $10 млрд в OpenAI, втратила 2,4% ринкової вартості після новини про звільнення Альтмана. У заяві компанії зазначено, що вона має «довгострокові відносини з OpenAI та залишається відданою її команді, оскільки презентує наступну еру ШІ власним клієнтам».

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Голова правління OpenAI та три провідних дослідники ШІ йдуть з компанії услід за Альтманом

Боротьба триває: правління OpenAI розглядає повернення Сема Альтмана та власну відставку, сам він каже про заснування нового проєкту

Джерело: Bloomberg


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: