Новини Наука та космос 09.11.2023 о 14:50 comment views icon

Що розгледів «‎Евклід» на нічному небі? Перші зображення від космічного телескопа ESA, що «‎полює» на темну матерію

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Головна мета «‎Евкліда» — створити найдетальнішу 3D-карту Всесвіту.

Європейське космічне агентство (ESA) оприлюднило перші зображення «Евкліда» — свого космічного телескопа, який зазирає на 10 мільярдів років у минуле, щоб дослідити Всесвіт і знайти ознаки того, як темна енергія і темна матерія вплинули на еволюцію космосу.

Телескоп запустили у космос на початку липня після майже 15 років проєктування, і хоча його офіційна наукова місія розпочнеться лише на початку 2024 року, він вже вразив вчених своїми ранніми спостереженнями.

«‎Евклід» надав найдетальніше зображення скупчення Персея, розташованого за 240 мільйонів світлових років від нас, показавши не лише 1000 галактик у самому скупченні, але приблизно 100 000 інших, які лежать далі.

«‎Евклід» надав найдетальніше зображення скупченням Персея, розташованого за 240 мільйонів світлових років від нас, показавши не лише 1000 галактик у самому скупченні, але приблизно 100 000 інших, які лежать далі.
Скупчення Персея

Космічний телескоп також помітив спіральну галактику, схожу на Чумацький Шлях, названу IC 342, або «Приховану галактику» — так її, називають, тому що вона лежить позаду нашої, і її зазвичай важко чітко побачити

Космічний телескоп також помітив спіральну галактику, схожу на Чумацький Шлях, названу IC 342, або «Приховану галактику» — так її, називають, тому що вона лежить позаду нашої, і її зазвичай важко чітко побачити
IC 342, або «Прихована галактика»

«‎Евклід» може спостерігати за великими ділянками неба, і це єдиний активний телескоп, здатний повністю знімати такі об’єкти, як кулясті скупчення, за один знімок.

Зображене нижче кулясте скупчення NGC 6397 з сотнями тисяч зірок ще не мало настільки детального знімка, кажуть в ESA.

Онлайн-курс "QA Automation" від robot_dreams.
Це 70% практики, 30% теорії та проєкт у портфоліо.Навчіться запускати перевірку сотень опцій одночасно, натиснувши лише одну кнопку.
Детальніше про курс
Кулясте скупчення NGC 6397
Кулясте скупчення NGC 6397

Телескоп може захопити поглядом занадто слабкі об’єкти, і його детальне спостереження за добре відомою Туманністю Кінська Голова, зірковим розплідником у сузір’ї Оріона, може виявити молоді зірки та планети, які раніше залишалися непоміченими.

Туманність Кінська Голова
Туманність Кінська Голова

«‎Евклід» також спостерігав карликову стародавню галактику NGC 6822, яка розташована всього за 1,6 мільйона світлових років від нас і може надати підказки про те, як виникли такі галактики, як наша.

NGC 6822
Карликова галактика NGC 6822

Протягом наступних 6 років космічна обсерваторія виконуватиме свою основну мету — створити найбільшу та найдетальнішу 3D-карту, яка покаже, як розвивався Всесвіт протягом 10 мільярдів років. Фіксуючи форму, положення та рух галактик, астрофізики зможуть визначити розподіл темної матерії й темної енергії та дізнатися більше про їхні властивості.

Основні інструменти, які використовуватиме 4,7-метровий «Евклід» – це 600-мегапіксельна камера видимого світла (VIS) для отримання чітких зображень далеких галактик, 64-мегапіксельна інфрачервона камера і фотометр NASA (NISP) для вимірювання червоного зміщення галактик. Очікується, що телескоп щодня передаватиме близько 100 гігабайтів даних, а загальна кількість інформації, отриманої протягом місії, складе понад 100 петабайтів після її обробки в дев’яти наземних центрах.

Фото «Евкліда» перед інкапсуляцією в Falcon 9.
Фото «Евкліда» перед інкапсуляцією в Falcon 9.

У травні 2027 року до «Евкліда» приєднається телескоп «‎Ненсі Грейс Роман» з 2,4-метровим дзеркалом, який зможе побачити дещо тьмяніші галактики, які існували, коли Всесвіту було всього 2 млрд років. «‎Роман» також відстежуватиме екзопланети та об’єкти Сонячної системи, а також шукатиме планети-шахраї, не прикріплені до материнських зірок.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: