Новини Наука та космос 01.08.2023 о 08:49 comment views icon

Мисливець за темною матерією «‎Евклід» надіслав перші тестові зображення космосу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Мисливець за темною матерією «‎Евклід» надіслав перші тестові зображення космосу

Місія, до якої йшли довгі 15 років, готується розпочати повноцінну роботу вже у жовтні.

Європейське космічне агентство (ESA) опублікувало перші зображення, зроблені телескопом «‎Евклід» під час наближення до своєї остаточної орбіти. Дві вбудовані камери телескопа – інструмент видимого світла (VIS) та спектрометр і фотометр ближнього інфрачервоного діапазону (NISP) – надали серію детальних знімків нічного неба з величезною колекцією зірок, їх скупчень та галактик.

Тестові зображення, зроблені 600-мегапіксельною камерою видимого світла (VIS)
Тестові зображення, зроблені 600-мегапіксельною камерою видимого світла (VIS)

Астрономи кажуть, що зображення «ще не можна використовувати для наукових цілей», однак два інструменти вже продемонстрували, що «чудово працюють у космосі». Надалі вчені з ESA та партнери в США, Канаді та Японії сподіваються отримати радикально нове уявлення про формування та розширення Всесвіту, а також дізнатися яку роль в цьому відіграли темна енергія, темна матерія та гравітація.

На знімках видно смугу неба, що займає приблизно «‎чверть ширини та висоти повного місяця». Надалі їх мають обробити, щоб видалити «‎небажані деталі» такі, як космічні промені.

Тестові зображення, зняті фотометром ближнього інфрачервоного діапазону (NISP)
Тестові зображення, зняті фотометром ближнього інфрачервоного діапазону (NISP)

Повноцінну роботу телескоп має розпочати у жовтні – після того, як досягне свого кінцевого положення у точці Сонце — Земля L2 на відстані у 1,5 мільйона кілометрів від Землі та завершить свою приблизно тримісячну «фазу введення в експлуатацію та перевірки ефективності», яка почалася після запуску телескопа на початку липня.

Протягом наступних 6 років космічна обсерваторія виконуватиме свою основну мету – створити найбільшу та найдетальнішу 3D-карту, яка покаже, як розвивався Всесвіт протягом 10 мільярдів років. Фіксуючи форму, положення та рух галактик, астрофізики зможуть визначити розподіл темної матерії й темної енергії та дізнатися більше про їхні властивості.

Курс English For Tech course від Enlgish4IT.
Лише 7 тижнів по 20-30 хвилин щоденного навчання допоможуть вам подолати комунікативні бар'єри. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Дійзнайтеся більше
Ілюстрація показує регіони, які «Евклід» обстежить під час своєї шестирічної місії – близько 36% неба.
Ілюстрація показує регіони, які «Евклід» обстежить під час своєї шестирічної місії – близько 36% неба.

Очікується, що телескоп щодня передаватиме близько 100 гігабайтів даних, а загальна кількість інформації, отриманої протягом місії, складе понад 100 петабайтів після її обробки в дев’яти наземних центрах.

У травні 2027 року до «Евкліда» приєднається телескоп «‎Ненсі Грейс Роман» з 2,4-метровим дзеркалом, який зможе побачити дещо тьмяніші галактики, які існували, коли Всесвіту було всього 2 млрд років. «‎Роман» також відстежуватиме екзопланети та об’єкти Сонячної системи, а також шукатиме планети-шахраї, не прикріплені до материнських зірок.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: