Новини Технології 26.06.2023 о 20:55 comment views icon

Штучний інтелект перекладатиме сотні тисяч аккадських клинописних табличок – люди не мають часу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Штучний інтелект перекладатиме сотні тисяч аккадських клинописних табличок – люди не мають часу

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Багато хто побоюється кінця цивілізації через штучний інтелект, але він також здатний допомогти нам зрозуміти її початок. Команда археологів та айтівців створила спеціалізовану модель ШІ саме з цією метою. Мовна модель перекладає глиняні таблички із клинописними аккадськими текстами, створені 5000 років тому.

  • Аккадська – одна з найдавніших семітських мов, колись поширених у Месопотамії. Для запису текстів аккадці використовували шумерський клинопис. Проблема табличок аккадською в тому, що їх сотні тисяч. Існує вкрай невелика кількість експертів з цієї мови, тому більшість записів залишаються неперекладеними.

Згідно з дослідженнями, штучний інтелект здатний досягти точності 97% при перекладі аккадського клинопису латиною. Це набагато простіше, ніж безпосередній переклад англійською з його складнішою структурою речень. Мовні моделі добре справляються з перекладом формальних текстів, як-от укази правителів, але більш вільне викладення може викликати в них труднощі та «галюцинації».

Є надія, що ШІ зможе перекладати інші втрачені мови. Завдяки здібності вчитися та адаптуватися до особливостей письмового тексту нам зрештою стане доступно більше знань про давній світ.

GPT-4 вивчає логіку GPT-2 у дослідженні OpenAI: творці штучного інтелекту не знають, як він працює

Джерела: Oxford University, PC Gamer

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: