Новини Наука та космос 03.10.2023 о 14:57 comment views icon

Штучний супутник BlueWalker 3 став одним із найяскравіших об’єктів на нічному небі

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Супутник має найбільшу антенну решітку серед усіх комерційних апаратів на орбіті та здатний відбивати тонни сонячного світла.

130-денна кампанія спостережень за супутником BlueWalker 3 виявила, що інколи він стає найяскравішим об’єктом, який можна побачити з Землі (за винятком лише кількох зірок та планет). Висновки, опубліковані в журналі Nature Центром захисту темного і тихого неба від перешкод сузір’їв супутників (CPS), вкотре підтверджують занепокоєння астрономів, які попереджають, що наплив приватних космічних апаратів на низькій навколоземній орбіті може змінити наше уявлення про нічне небо та завадити дослідженням.

Площа антенної решітки BlueWalker 3 становить близько 65 кв.м, що робить його найбільшим серед комерційних супутників на низькій навколоземній орбіті. Цей величезний масив відбиває сонячне світло, і після повного розгортання його яскравість різко зросла (ефект не є постійним, а коливається залежно від таких факторів, як положення супутника відносно сонця та куту огляду).

Команда CPS спостерігала за супутником з Чилі, США, Мексики, Нової Зеландії, Нідерландів і Марокко.

«Ці результати демонструють тенденцію до більших і яскравіших комерційних супутників, що викликає особливе занепокоєння, враховуючи плани з запуску на найближчі роки. Вони можуть відіграти роль у покращенні зв’язку, але вкрай важливо, щоб вони не перешкоджали науковим спостереженням», — каже Зиґфрід Еґґл, один зі співавторів дослідження.

AST SpaceMobile, яка й запустила BlueWalker 3, планує розгорнути сузір’я із приблизно 100 широкосмугових супутників стільникового зв’язку подібної конструкції.

SpaceX, супутники якої неодноразово перевіряли щодо потенційного впливу на нічне небо, експериментувала з темними покриттями для Starlink, щоб зменшити кількість відбитого світла. Утім таке оновлення зашкодить іншим апаратам, які паралельно мають розробити власні стратегії, щоб уникати штучних сузір’їв, відзначають дослідники в статті.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

І видимість — не єдина проблема. Комерційні супутники, включно з BlueWalker 3, які заповнюють низьку навколоземну орбіту, також загрожують перешкоджати радіоастрономії. Окреме дослідження під керівництвом CPS, опубліковане на початку цього року, показало, що супутники Starlink пропускають «ненавмисне електромагнітне випромінювання», яке може порушити спостереження радіотелескопів.

Раніше SpaceX відзвітувала, що з 1 грудня 2022 року до 21 травня 2023 року супутники Starlink були вимушені виконати понад 25 000 маневрів на переповненій орбіті, щоб уникнути аварійних ситуацій. Згідно з даними, які SpaceX надала Федеральній комісії зв’язку, компанія використовує «‎суворіший» за галузеві стандарти поріг маневрування: супутники Starlink змінюють рух, коли ймовірність зіткнення перевищує 1 на 100 000 – тоді як NASA та інші компанії орієнтуються на ймовірність 1 на 10 000.

Джерело: Engadget


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: