Наука та космос Новини 20.04.2022 о 15:56 comment views icon

Starlink в Україні на період воєнного стану можуть користуватися усі охочі — рішення НКЕК та Держспецзв’язку

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

20 квітня НКЕК Starlink в Україні на період воєнного стану можуть користуватися усі охочі — рішення НКЕК та Держспецзв’язкуStarlink в Україні на період воєнного стану можуть користуватися усі охочі — рішення НКЕК та Держспецзв’язкуНаціональної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку колишня — колишня НКРЗІ ухвалила рішення, яке дозволяє на період воєнного стану використовувати термінали Starlink усім охочим, зокрема й пересічним громадянам, органам влади і підприємствам будь-якої форми власності. Окремо внесення відповідних змін до нормативних документів підтвердили у Держспецзв’язку та міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров у своєму Telegram-каналі.

Як пояснюють у Держспецзв’язку, жодних заборон чи обмежень щодо використання терміналів супутникового інтернету Starlink в Україні не було, але існували формальні нормативні обмеження, які дозволяли користуватися терміналами лише військовим. Тепер їх усунули. Мова йде про внесення змін до Плану використання радіочастотного ресурсу України для унормування умов роботи системи SpaceX Starlink на території України відповідно до цього рішення.

«До ухвалення цього рішення теж не було жодних [фактичних] заборон, але були нормативні обмеження щодо використання таких пристроїв. Сьогодні завдяки роботі спільної команди ми ці обмеження усунули. Ми забезпечили всі правові підстави, щоб користуватися супутниковим інтернетом і не переживати про те, що ви робите це поза правовим полем»,

Юрій Щиголь,

Голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації

18 квітня в соцмережах з’явилися передчасні судження та гарячі обговорення щодо потенційного обмеження доступу Starlink для цивільного населення, а наступного дня Держспецзв’язку виступило з заявою — там пояснили, що масове використання технології може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових та запевнило, що ніхто немає наміру обмежувати використання технології, але потрібно провести обов’язкові (згідно з законодавством) перевірки, пов’язані зі сертифікацією. Одночасно Михайло Федоров анонсував появу представництва Starlink в Україні (процес вже запущено) та доручив відповідним органам якнайшвидше провести необхідні процедури з атестації, вимірювань та надання частот. На початку місяця Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.

Детальніше про особливості та практичне використання Starlink у міському середовищі — в окремому матеріалі на сайті.

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Розмовна англійська.
Після цього курсу ви зможете спілкуватись з іноземцями і цікаво розкажете про себе.
Приєднатися

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: