Наука та космос Новини 02.04.2022 о 17:09 comment views icon

Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Після Перемоги над російськими окупантами (яка, ми впевнені, буде вже скоро) в Україні з’явиться власна наземна станція Starlink, що суттєво покращить якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців. Про це повідомили у пресслужбі Міністерства цифрової трансформації України.

Дані тестів Ookla (розробник ПЗ Speedtest для вимірювання пропускної швидкості інтернет-з’єднання) свідчать, що якість супутникового інтернету Starlink на сході України гірша, ніж на заході. Це пов’язано з тим, що на території України немає власної наземної станції Starlink. Найближчі станції — у Польщі, Литві та Туреччині.

«Тож після перемоги разом з Ілоном Маском плануємо побудувати власну наземну станцію Starlink, щоб покращити якість супутникового інтернету для всіх українців‎»

Мінцифра

Судячи з формулювання, у Мінцифри вже є якісь домовленості зі SpaceX. Водночас у команді Ілона Маска поки не робили ніяких офіційних заяв з приводу будівництва в Україні наземної станції Starlink.

Напередодні регуляторні органи Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію StarlinkМінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію StarlinkДержспецзв'язку та Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку унормували використання інтернету Starlink мобільними операторами. І як ми розповідали у ранковій новині, український оператор Vodafone першим використав Starlink для відновлення зв’язку у Романівці та Ірпені.

В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні. Відтоді в Україну надійшло щонайменше чотири партії обладнання Starlink, причому це термінали другого покоління. Термінали супутникового інтернету Starlink, які вже працюють по всій Україні забезпечують швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с. Наразі Starlink використовують ЗСУ та медичні заклади, органи місцевого самоврядування, а також «Укрзалізниця», «Ланет» та «ПриватБанк».

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

На нещодавній конференції Satellite2022 президент SpaceX розповіла, що в Україну відправлені «тисячі» комплектів Starlink. За її словами, левова частка фінансування надійшла від приватних осіб, також допомогли Франція і Польща. Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Твіттері розповідав, що Україна розраховує отримати до «5 тис. одиниць»

Залишається згадати, що на початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни.

Зеленський поговорив з Ілоном Маском та анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року — послугою станом на середину листопада користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: