Огляди Огляди 29.11.2022 о 12:10 comment views icon

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Навесні ми робили огляд Starlink. Тоді він точно був актуальним, бо допомагав нашим військовим, а тепер цю покупку розглядають для себе пересічні українці. Саме тому ми перевипускаємо цей матеріал, щоб ви могли дізнатися більше про цю станцію, та вирішити для себе чи потрібно його купувати. 

Сьогодні на огляді система супутникового інтернету Starlink Kit від наймемнішого міліардера у світі – Ілона Маска. До нас нарешті потрапив екземпляр, який ми змогли протестувати за умов міського середовища; так що розглянемо, як під’єднатися до мережі супутників SpaceX за допомогою терміналу Starlink, особливості його експлуатації, а також розповімо про практичне застосування системи.

 

Про пристрій

Глобальна супутникова система Starlink – це проект компанії SpaceX Ілона Маска. Розробку системи розпочали ще у 2015 році, тестові прототипи запустили у лютому 2018 року, а першу групу з 60 супутників було запущено у травні 2019 року.

Підключення до супутників здійснюється за допомогою супутникової антени, яка самостійно визначає місцезнаходження супутників та коригує своє положення так, щоб забезпечити максимально якісний прийом сигналу.

Вартість даної конфігурації терміналу Starlink складає $500, а щомісячна абонентська плата – $100.

Бізнес англійська.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс

Комплектація

Весь комплект, що постачається користувачеві, складається з двох основних елементів: супутникової антени на стійці і роутером з Wi-Fi. Між собою ці елементи з’єднуються 30-метровим дротом, а від роутера йде один кабель живлення на стандартній європейській вилці. Отже комплект виглядає так:

  • Супутникова антена
  • Кріплення для антени
  • Роутер
  • 30 м кабель
  • Кабель живлення
  • Кабель для дротового підключення Ethernet

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Дизайн та технічні характеристики

Зовні все виглядає максимально лаконічно: кабелі виконані в сірому кольорі, роутер повністю білий, а біла з обох боків тарілка з сірою окантовкою і сірим кріпленням.

У кріпленні передбачені отвори для шурупів, так що ви зможете закріпити антену Starlink на даху або стіні будинку.

У антени є помітний вітрильний ефект і її відчутно гойдатиме при сильних поривах вітру, але ніжки кріплення рознесені досить широко, щоб його нівелювати. Тарілка вставляється в основу та кріпиться на клямці – так що все максимально просто.

Параметри Starlink

Бізнес англійська.
Тут навчають за методикою Кембриджу, завдяки якій англійську вивчили понад 1 мільярд людей. Саме вона використовується в найкращих навчальних закладах світу, і саме за нею створені курси.
Інформація про курс
  • Розміри: 50х30 см
  • Вага (з кабелем): 4,2 кг
  • Висота: 61 см
  • Діаметр щогли: 3,4 смР
  • Робоча температура: від -30 ° C до +50 ° C
  • Ступінь захисту: IP54

Параметри роутера

  • Стандарти: IEEE 802.11a/b/g/n/ac
  • Подвійний діапазон 2,4 ГГц та 5 ГГц
  • Безпека WPA2 та WPA3
  • Робоча температура: від -30 ° C до +50 ° C
  • Ступінь захисту IP54 (водонепроникність), конфігурація для використання всередині приміщень

До речі, під час роботи девайс видає ледь чутне гул і відчутно гріється. А з цікавих функцій є примусове нагрівання для видалення зледеніння і снігу, а також перехід в режим Stow, коли антена наводиться в те саме положення, в якому вона була відразу після розпакування, для зручного транспортування.

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Налаштування та підключення

Почнемо з того, що ні на роутері, ні на антені, ні деінде ще немає кнопок взагалі. Так що це plug and play у чистому вигляді – всі налаштування пристрій здійснює самостійно після включення; від користувача потрібно лише встановити програму Starlink, і залогінитись, після чого можна буде відстежувати процес налаштування. Процес реєстрації відбувається під час замовлення девайсу.

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Через відсутність кнопок і будь-якої можливості вплинути на пристрій у користувача виникає невелике здивування під час першого підключення, особливо коли ти звик все крутити і включати самостійно. Так що перших 15 хвилин, через максимально спрощений процес і індикацію у вигляді єдиного білого світлодіода, не розумієш чи ти взагалі встромив усі кабелі правильно, або ж ти десь помилився і весь цей час дивився на вимкнений девайс. Але через якийсь час термінал приходить до тями, антена починає крутитися в пошуках сигналу від супутника і завмирає в оптимальному положенні, іноді коригуючи його протягом доби.

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Хотілося б сказати: «І все через 15 хвилин очікування у вас є супутниковий інтернет від SpaceX», але на жаль, це не так. Перше підключення пройшло безуспішно через те, що Starlink не працює в приміщенні; антена обов’язково повинна розташовуватись на відкритій місцевості і варіант розміщення навіть біля вікна на балконі останнього поверху не спрацює. Це – перший мінус. Так, звичайно, система і не розрахована на використання в квартирі, але в умовах міського життя далеко не кожен має можливість розмістити антену на вулиці.

Друга складність полягає в тому, що девайс ніяк не сигналізує вам про те, що саме неправильно ви зробили і за відсутності сигналу від супутника ви просто побачите напис Offline. Так що вам доведеться самостійно розбиратися, що саме не так, адже пристрій не надто поширений і знайти інформацію щодо підключення досить складно. Давайте розглянемо докладніше, як відбувається підключення.

Покрокове підключення Starlink:

  1. Після розпакування у вас в руках є конструктор з 5 основних запчастин та нехитра інструкція. Вставляємо в роутер кабель Г-подібним кінцем, а також кабель живлення. Вони входять туго через щільні ізоляційні заглушки, так що це нормально.
  2. Другий кінець 30-метрового кабелю вставляємо в антену до легкого клацання.
  3. Встановлюємо антену на основу підставки та закріплюємо її на поверхні (при необхідності) та підключаємо до розетки кабель живлення, що йде від роутера. Після цього антена протягом 15 хвилин повинна змінити своє положення за допомогою вбудованих моторчиків (самостійно змінювати її положення не потрібно, це призведе до поломки).
  4. Завантажуємо програму Starlink у Google Play або App Store, логінімся (цей крок можна пропустити, якщо ви підключаєтеся до чужого Starlink, зареєстрованого не на вас), даємо мережі назву та пароль, після чого вона має з’явитися у списку доступних точок Wi-Fi.
  5. Далі Starlink переходить у режим пошуку сигналу супутника і, відповідно, до його знаходження Wi-Fi буде без доступу до інтернету. Для того щоб переконатися в якості сигналу, ви можете зайти у вкладку Visibility і просканувати небо за допомогою камери смартфона, після чого програма підкаже вам в якій ділянці є перешкоди. У міських умовах добитися повністю чистого неба не вдається зовсім, так що програма в будь-якому випадку продовжить рекомендувати пошук більш вдалої локації. Це не критично, але впливає на швидкість інтернету, тому ігноруємо цей пункт, якщо у вас немає можливості виїхати в поле, і продовжуємо встановлення далі.
  6. Через якийсь час (5-10 хвилин) супутник таки виявлено, термінал ловить його сигнал і девайс нарешті переходить у стан Online. Все, тепер ваш персональний супутниковий інтернет від SpaceX готовий до використання.

Результати тестування та сценарії використання

Після підключення до мережі Starlink видає швидкість до 5 Mbps на завантаження і до 6 Mbps на віддачу при тестуванні через сторонні сервіси, хоча при перших тестах через фірмовий додаток результат досягав 33 Mbps завантаження і до 40 Mbps на віддачу, з стрибками до 80-90 Mbps. Сигнал не стабільний і обриви зв’язку трапляються досить часто, але підключення до точки доступу відбувається так само швидко, як якщо б ви користувалися своїм домашнім Wi-Fi.

Так, результат тестування швидкості не вражаючий, але варто враховувати, що це результати експлуатації в умовах великого міста, а саме в центрі Києва, на що Starlink не дуже розрахований. Він позиціонується як рішення для тих локацій, де доступ до мобільної мережі вкрай ускладнений чи його немає взагалі, а в таких місцях проблем із перешкодами від міського середовища немає.

Starlink може бути заміною стандартному інтернету від провайдера, якщо ви з якихось причин не можете його використовувати. Це повноцінна незалежна та стійка до кібератак мережа, яку неможливо відключити звичними засобами, та яка не залежить від інфраструктури. Так, задоволення не з дешевих, але зате це по суті ваш особистий інтернет, який буде працювати поки у вас є доступ до електрики та відкритого неба (і $1200 абон плати на рік), і який не вимагає від користувача взагалі жодних знань для підключення. Але все ж таки, це швидше запасний варіант на випадок екстреної ситуації, що на сьогоднішній день особливо актуально.

Також його можна використовувати як пересувну точку доступу до інтернету, яка не залежить від провайдера, якщо підключити його до генератора або зарядної станції (ми тестували його в парі із ЗС від EcoFlow, огляд на яку вийде трохи пізніше).

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу

Підсумки

Якщо підбити підсумки, то першочерговий сценарій використання – це заміська місцевість, гори, села та важкодоступні ділянки на яких немає мобільного покриття. У цьому випадку використання Starlink є повністю виправданим. Використання в умовах міського середовища поки що не може скласти конкуренцію класичному підключенню до мережі, але може служити запасним варіантом на випадок надзвичайної ситуації. Проте, незважаючи на все, такий варіант є і Starlink від SpaceX працює тепер і на території України.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: