Наука та космос Новини 19.04.2022 о 11:34 comment views icon

Держспецзв’язку: усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink після завершення процедури сертифікації технології

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Держспецзв’язку виступило із заявою з приводу використання супутникового інтернету Starlink цивільним населенням — регулятор запевнив, що ні про які штучні заборони та обмеження не йдеться, а усі громадяни й бізнес дістануть можливість доступу до супутникового інтернету після завершення всіх необхідних процедур щодо сертифікації нової технології.

Це роз’яснення — відповідь на поширення в соцмережах передчасних суджень щодо потенційного обмеження доступу Starlink для цивільного населення. Приводом стала згадка про заборону Starlink для населення у листі НКЕК Держспецзв’язку: усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink після завершення процедури сертифікації технологіїДержспецзв’язку: усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink після завершення процедури сертифікації технологіїНаціональної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектра та надання послуг поштового зв’язку колишня — колишня НКРЗІ та наказі Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ).

У Держспецзв’язку пояснили, що масове використання супутникового інтернету Starlink може частково впливати на роботу радіорелейного обладнання українських військових. Тому використання терміналів для доступу в мережу від компанії SpaceX споживачами, окрім об’єктів критичної інфраструктури, наразі обмежене. Водночас там заспокоюють, що це тимчасовий захід — до завершення проведення усіх необхідних перевірок та повноцінної сертифікації Starlink в Україні. Після цього технологія стане доступною для масового використання. 

Точних термінів повноцінного запуску Starlink в Україні не називають, але Держспецзв’язку вже займається цим питанням і сподівається завершити перевірки найближчим часом.

«Ця проблема є тимчасовою і пов’язана з новизною техніки від SpaceX. Для зняття цих обмежень потрібно провести розрахунки та низку досліджень, які продемонструють, наскільки робота терміналів на частотах, які вони використовують, може вплинути на роботу інших користувачів. Після підтвердження безпеки використання терміналів Starlink, вони можуть бути допущені до масового використання.

Розпорядження Національного центру оперативно-технічного управління мережами телекомунікацій (НЦУ) дало можливість використовувати обладнання для доступу до супутникового інтернету на об’єктах критичної інфраструктури, від яких залежить нормальне функціонування держави та життя тисяч українців.

Про будь-які штучні заборони і обмеження у користуванні інтернетом за допомогою Starlink не йдеться. Усі громадяни й бізнес дістануть можливість доступу до супутникового інтернету після завершення всіх необхідних процедур. НЦУ та Нацкомісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв’язку вже проводять відповідну роботу і завершать її найближчим часом‎»‎

із офіційної заяви Держспецзв’язку

Наприкінці березня регуляторні органи Держспецзв’язку: усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink після завершення процедури сертифікації технологіїДержспецзв’язку: усі громадяни й бізнес отримають можливість доступу до Starlink після завершення процедури сертифікації технологіїДержспецзв'язку та Національна комісія, що здійснює регулювання у сферах електронних комунікацій, радіочастотного спектру та надання послуг поштового зв'язку унормували використання інтернету Starlink мобільними операторами. Відтоді вони активно використовують Starlink для відновлення зв’язку у населених пунктах, які зазнали суттєвих руйнувань через обстріли російських окупантів. Окрім ЗСУ та медичних закладів, перевагами супутникового інтернету Starlink користуються органи місцевого самоврядування, а також «Укрзалізниця», «Ланет» та «ПриватБанк».

***

В Україні супутниковий інтернет Starlink офіційно запрацював 26 лютого — це сталося після того, як міністр цифрової трансформації Михайла Федорова офіційно звернувся у Твіттері до засновника SpaceX Ілона Маска з відповідним проханням. Водночас президент SpaceX Гвін Шотвелл розповіла, що на той момент команда вже співпрацювала з урядом та була близькою до отримання ліцензії для надання послуг в Україні.

З початку війни Україна отримала 5000 терміналів Starlink з безоплатним тарифним планом. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США. Наразі вони забезпечують високошвидкісний інтернет у містах по всій Україні (швидкість на приймання близько 150 Мбіт/с), зокрема і в регіонах, які зазнали катастрофічних руйнувань внаслідок авіаударів та обстрілів окупаційними російськими військами.

Англійська для IT.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Україна отримала 5000 терміналів Starlink з безоплатним тарифним планом. Три чверті з них подарувала SpaceX, а решту закупив уряд США

  • У жовтні 2021 року глобальний супутниковий інтернет Starlink вийшов із фази відкритого бета-тестування, яке тривало з жовтня 2020 року — послугою станом на середину листопада користувалося близько 140 тисяч користувачів у 20+ країнах та ще понад 750 тис. перебували у черзі на підключення. Комплект необхідного обладнання (термінал, кріплення та Wi-Fi маршрутизатор) коштує 499 доларів, а абонентська плата за послугу — 99 доларів на місяць. Швидкість у мережі Starlink варіюється від 100 до 400 Мбіт/с, а у віддаленій перспективі SpaceX планує забезпечувати 10 Гбіт/с.
  • На початку березня Президент України Володимир Зеленський після розмови з Ілоном Маском по відеозв’язку анонсував «можливі космічні проєкти» після закінчення війни, а Мінцифра розповіла про плани після Перемоги побудувати в Україні власну наземну станцію Starlink. Це дозволить суттєво покращити якість супутникового інтернету SpaceX для пересічних українців, оскільки зараз сигнал йде через станції у Польщі, Литві та Туреччині.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: