Новини Україна 05.09.2022 о 15:22 comment views icon

Україна долучилася до програми «Цифрова Європа» — з бюджетом 7,5 млрд євро на суперкомп’ютери, штучний інтелект, кібербезпеку та ще два цифрові напрямки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Україна та ЄС підписали одразу п’ять угод про співпрацю у різних сферах в межах дворічного плану інтеграції до Європейського Союзу, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль у своєму Telegram-каналі.

Один з документів — угода про участь України в програмі ЄС «Цифрова Європа» (2021-2027) — є частиною цифрового безвізу з ЄС. Програма «Цифрова Європа» має бюджет у 7,5 млрд євро для розвитку проєктів за п’ятьма напрямками.

Починаючи з цієї осені та до 2027 року, українські компанії зможуть подати заявки, щоб отримати фінансування. На фінансування проєктів за вказаними та доступними для України напрямами Програми передбачено близько 6 млрд євро. Їх виділятимуть протягом 7 років.

Всього для України доступно чотири основні напрями, у яких можна отримати фінансування:

  • Високопродуктивний комп’ютинг — 2,2 млрд євро. Сюди можуть податися проєкти, які обчислюють великі масиви даних для рішень у сфері економіки, охорони здоров’я або оборонної промисловості.
  • Штучний інтелект, дані та хмарні послуги — 2,1 млрд євро. Сюди можуть податися проєкти, які створюють продукти на базі штучного інтелекту для полегшення роботи підприємств, держадміністрацій або дослідницьких установ.
  • Цифрові навички – 580 млн євро. Сюди можуть податися проєкти, які створюють можливості для набуття нових навичок у сфері IT.
  • Використання цифрових технологій в економіці та суспільстві — 1,1 млрд євро. Cюди можуть податися проєкти, які впроваджують цифровізацію у бізнесі або у сфері електронного урядування, охорони здоров’я, навколишнього середовища, освіти та культури, технологій Smart City.
  • Кібербезпека (напрям закритий для держав не членів ЄС).

Участь країн у Програмі передбачає сплату внесків. Але ЄС звільнив Україну від їх сплати у 2021-2022 роках та надав знижку 95% на фінансові внески протягом 2023-2027 років. Восени на сайті Digital Europe будуть доступні нові робочі програми, конкурсні пропозиції та деталі, як подати заявки на участь у програмі. Більше деталей про фінансування — за цим посиланням.

Інші чотири угоди стосуються співпраці у митній, податковій та бюджетній сферах:

Онлайн-курс "Project Manager" від Laba.
Станьте проджектом, що вміє передбачати ризики наперед і доводити проєкт до результату, який хочуть замовники. Поділиться досвідом Павло Харіков, former Head of PMO в Kyivstar.
Програма курсу і реєстрація
  • Угода про участь України в програмі ЄС для співробітництва в митній сфері — з 1 жовтня запрацює митний безвіз із ЄС, а ця угода дозволяє України приєднатися до програми співробітництва в митній сфері з бюджетом майже 1 млрд євро. Це дозволить підвищити кваліфікацію українських митників, брати участь у розробці та використанні європейських електронних систем.
  • Угода про участь України в програмі ЄС щодо співпраці у податковій сфері Fiscalis — державна податкова служба України зможе обмінюватися досвідом та даними з ЄС. Це також дає можливість використовувати сучасні європейські ІТ-системи у галузі оподаткування.
  • Угода про надання Україні бюджетної підтримки на 500 млн євро — кошти спрямують на забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб, а також на підтримку малих фермерів, аби вони змогли продовжувати та розвивати свою справу.
  • Угода, завдяки якій Єврокомісія збільшує бюджет на гранти для України на 122 млн євро — це дозволить забезпечити фінансування пріоритетних для України проєктів та прискорити їх отримання завдяки тому, що гранти можуть надаватися напряму органам державної влади, місцевого самоврядування та громадським організаціям.

Як зазначив Шмигаль, ці п’ять угод — важливий елемент дворічного плану інтеграції до Європейського Союзу.

Нагадаємо, Україна наприкінці червня отримала статус країни-кандидата на членство в ЄС і відтоді було укладено низку важливих угод, зокрема «транспортний безвіз», «енергетичний безвіз»та «митний безвіз». Ці домовленості наближають нашу країну до вступу в Євросоюз, сприяють стійкості у війні проти російського агресора та швидкому відновленню економіки.

Україна — кандидат у члени ЄС


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: