Новини Україна 14.11.2022 о 17:48 comment views icon

Україна співпрацюватиме з США щодо створення малих модульних ядерних реакторів SMR — пілотна установка має з’явитися через 2-3 роки

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заступник головного редактора, керівник відділу новин

Поки ми чекаємо на термоядерний синтез як необмежене джерело екологічно чистої енергії ядерна енергетика поряд з відновлювальною в теперішніх реаліях лишається чи не єдиним надійним та раціональним варіантом стійкої енергетики. Не так давно Польща замовила будівництво своєї першої АЕС в американської компанії, а зараз Міненерго анонсувало співпрацю з США, Японією та Південною Кореєю щодо розробки малих модульних реакторів (SMR).

Проєкт анонсував спеціальний уповноважений Президента США з питань клімату Джоном Керрі на Конференції ООН зі зміни клімату СОР27, а міністр енергетики України Герман Галущенко на своїй сторінці у Facebook розповів про участь України.

Співпраця передбачає створення пілотної установки і проведення відповідного техніко-економічного аналізу її роботи. Термін реалізації проєкта — орієнтовно 2-3 роки. З боку США в реалізації проєкту участь братимуть NuScale, FuelCell Energy, Clark Seed, Argone National Laboratory, а з боку України — НАЕК «Енергоатом» і Державний науково-технічний центр з ядерної та радіаційної безпеки. Крім того, участь візьмуть Doosan Enerbility, IHI Corporation, JGC Corporation, Samsung C&T, Starfire Energy.

Мета ініціативи — оцінити і продемонструвати технічну здатність, економічну конкурентоспроможність, а також можливість вироблення та використання в промислових масштабах водню й аміаку з використанням малих модульних реакторів для отримання чистої безвуглецевої енергії.

Очікується, що отримані напрацювання будуть використані для розбудови нової енергетичної системи України після перемоги й прискорять «зелений перехід».

Водночас в уряді США окремо згадали про «Проєкт Фенікс» / Project Phoenix — нову ініціативу, яка має пришвидшити перехід Європи з вугільних електростанцій на SMR і при цьому зберегти робочі місця завдяки перепідготовці персоналу.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Залишається пригадати, що раніше американська компанія Holtec International розглядала можливість будівництва в Україні заводу з виробництва малих модульних реакторів для АЕС. Розмови про потенційний завод були ще на початку 2018 року. Залишається сподіватися, що після перемоги справа нарешті зрушиться з мертвої точки.

Україна співпрацюватиме з США щодо створення малих модульних ядерних реакторів SMR — пілотна установка має з'явитися через 2-3 роки
Ілюстрація модульного ядерного мініреактора (SMR)

SMR-реактори мають набагато менший розмір, наприклад, SMR-реактор Rolls-Royce займає 40 000 м2 замість 400 000 м2 для традиційної установки. Водночас утримання мініреакторів більш ефективне, більш гнучке, їх не потрібно підключати до місцевої електромережі.

Над розробкою SMR-реакторів активно працюють в США, Канаді, Великій Британії та Польщі. Водночас саме Китай найближче підійшов до реалізації концепції — у липні 2021 року Китайська національна ядерна корпорація (CNNC) розпочала будівництво першого комерційного наземного ядерного проєкту з використанням конструкції малого модульного реактора власної розробки, а в жовтні 2021 року було встановлено дно захисної оболонки першого з двох блоків (комерційна експлуатація має розпочатися до кінця 2026 року). За оцінкою MarketsandMarkets, ринок SMR до 2030 року сягне $7 млрд.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: