Новини Наука та космос 07.04.2023 о 13:22 comment views icon

«Уран ще ніколи не виглядав так добре». Телескоп Джеймса Вебба детально показав кільцеву систему крижаного гіганта

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

У Сонячній системі своїми кільцями перш за все відомий Сатурн, однак Урану теж є чим похвалитися. Крижаний гігант має 13 кілець – 11 з них (9 основних та 2 темніших пилових) чітко видно на останньому зображенні, яке зробив телескоп Джеймса Вебба.

Деякі кільця Урана настільки яскраві, що зливаються на знімку – однак найдивовижніше те, що камера ближнього інфрачервоного діапазону (NIRCam) виявилась настільки чутливою, що зафіксувала два найглибші пилові кільця планети. Раніше їх вдалось побачити лише двом апаратам – «Вояджеру-2», який пролітав повз гіганта у 1986 році, та обсерваторії Кека з передовою адаптивною оптикою. 

«Уран ще ніколи не виглядав так добре». Телескоп Джеймса Вебба детально показав кільцеву систему крижаного гіганта
Зображення Урана, зроблене JWST 6 лютого 2023 року. Джерело: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Однак «Вояджер-2» побачив планету, як інертну блакитну мармурову масу без чітких рис – а фото JWST розкриває більше унікальних деталей крижаного гіганта. Його камера ближнього інфрачервоного діапазону добре підходить для захоплення зображень дуже слабких об’єктів коронографи NIRCam блокують будь-яке світло, що надходить від яскравіших об’єктів поблизу, тому інструмент може похвалитися більшою чутливістю та здатністю «бачити» хвилі з більшою довжиною.

«Уран ще ніколи не виглядав так добре», коментують в NASA.

Уран має унікальну орбіту в Сонячній системі, обертаючись навколо нашої зірки ніби на боці під кутом 90 градусів. Це спричиняє екстремальні пори року на планеті – коли кожен полюс піддається постійному сонячному світлу протягом 42 років, перш ніж зануритися в темряву на такий же довгий час. 

Наразі на північному полюсі Урана весна – на правій стороні зображення видно полярну крижану шапку, де виділяється велика світла пляма та кілька яскравих хмар. Такі хмари типові для планети і їх можна побачити в інфрачервоному діапазоні; вважається, що вони пов’язані зі штормовою активністю на крижаному гіганті. Дані, зібрані телескопом Вебба, мають допомогти розгадати таємницю того, чому ця полярна шапка з’являється під прямими сонячними променями у теплі періоди, але зникає восени.

Курс English For IT: Communication від Enlgish4IT.
Почни легко працювати та спілкуватися з мультикультурними командами та міжнародними клієнтами. Отримайте знижку 10% за промокодом ITCENG.
Інформація про курс
Анотоване зображення Урана, де позначені кільця, хмари та полярна шапка. Джерело: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)
Анотоване зображення Урана, де позначені кільця, хмари та полярна шапка. Джерело: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Крім того, телескоп Вебба зловив 6 із 27 відомих супутників Урана – на фото видно найяскравіші з них. 

Цей ширший огляд системи Урана за допомогою приладу Webb NIRCam показує планету, а також шість її відомих супутників. Також видно декілька фонових об’єктів, у тому числі багато галактик. Джерело: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)
Цей ширший огляд системи Урана за допомогою приладу NIRCam показує планету, а також шість її супутників. Також видно декілька фонових об’єктів, у тому числі багато галактик. Джерело: NASA, ESA, CSA, STScI, J. DePasquale (STScI)

Надалі обсерваторія продовжить спостереження за Ураном – очікується, що розширене дослідження дозволить побачити ще два слабші зовнішні кільця планети, які виявив телескоп Габбла у 2007 році.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: