Новини Наука та космос 10.05.2023 о 17:19 comment views icon

SpaceX та Vast планують вивести першу комерційну космічну станцію на орбіту вже у 2025 році

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Vast, стартап, який спеціалізується на проєктуванні космічних станцій зі штучною гравітацією на борту, заявив про наміри вивести на орбіту першу комерційну станцію в серпні 2025 року, тоді як партнером по запуску виступить SpaceX.

Майбутня станція Haven-1, обертатиметься створюючи штучну гравітацію і спочатку працюватиме як автономна одиниця, а пізніше стане одним з модулів майбутньої 100-метрової станції Vast.

Розміри Haven-1 досить компактні для того, щоб її можна було запустити ракетою SpaceX Falcon 9. Модуль має стикувальний люк, розроблений під корабель Crew Dragon, а самого приміщення, за словами Vast буде достатньо для одночасного перебування і роботи 4 членів екіпажу. Станція також забезпечує живлення, цілодобове підключення через бортовий Wi-Fi та «витратні матеріали» протягом усього перебування.

Місія Vast-1, яка доставить перших людей на станцію, фактично готова до бронювання – придбати місця можуть як космічні агенції, так і приватні особи, які «‎планують займатися науковою чи благодійною діяльністю». Друга місія також вже запланована – на 2026 рік.

Якщо Haven-1 вдасться запустити до 2025 року, то Vast випередить усі інші компанії з власними проєктами приватних космічних станцій – включно зі Starlab від Nanoracks, Lockheed Martin і Voyager Space (запуск запланований на 2027-й рік) та Axiom (запуск першої секції орбітальної платформи поки націлений на «кінець 2025 року»).

Кіноклуб "Забагато драми" від Skvot.
10 лекцій та 10 практикумів, щоб зрозуміти мистецтво кіномови.Сформуй власний смак та бібліотеку фільмів і навчись писати рецензії.
Програма кіноклубу

США, Японія, Канада та країни-учасниці ESA (Європейського космічного агентства) раніше підтвердили, що підтримуватимуть роботу Міжнародної космічної станції до 2030 року, а росія минулого місяця заявила, що планує це робити принаймні до 2028-го. Разом з тим NASA просувається вперед у фінансуванні комерційних станцій, які згодом можуть замінити МКС. Наприкінці 2021 року агенція уклала контракти на загальну суму $415,6 млн з трьома компаніями — Northrop Grumman, NanoRacks і Blue Origin.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: