Новости Новости 25.01.2021 в 16:48 comment

Михайло Федоров: До 2024 року 90% українців будуть користуватися онлайн-послугами та іншими цифровими продуктами

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/25f9b2416da07639967e18eb989e71c4?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров впевнений, що завдяки цифровим продуктам влада зможе зробити Україну найзручнішою у світі державою для людей та бізнесу. Можливість взаємодії з державою у кілька кліків буде закріплена законодавством, а державними онлайн-послугами користуватимуться 90% українців.

“Трансформація повинна стати релігією кожного міністерства. Там повинні працювати менеджери, що розглядають усі завдання з точки зору того, як зробити їх швидшими та дешевшими. Потрібно все спрощувати, змінювати суть процесів, щоб не важливо було, хто прийшов до влади, і все рухалося за окресленим шляхом”, — сказав Михайло Федоров.

Для ефективної трансформації всіх державних послуг Мінцифра використовує системний підхід. Саме тому у процесі переведення послуг в онлайн пріоритетними для міністерства є найпопулярніші послуги в офлайні. Михайло Федоров розповів, як Мінцифра переводить держпослуги в електронну форму на прикладі онлайн-реєстрації ФОП, що однією з перших з’явилася на порталі Дія. Команда переписувала нормативно-правові акти та ініціювала зміни до законодавства, малювала веб-інтерфейс послуги на порталі та під’єднувала її до реєстрів Мін’юсту.

Так, процес відкриття ФОП скоротився з 30 до 3 етапів. За 8 місяців існування онлайн-послуги на порталі Дія нею скористалися вже понад 200 тисяч українців. Рік тому лише 4-6% приватних підприємців відкривали бізнес онлайн, зараз це близько 50%.

Фундаментальним принципом у роботі онлайн-послуг є відсутність участі чиновників у процесі. Тому Мінцифра працює над повною автоматизацією реєстрації ФОП, вона стане доступною на порталі Дія вже навесні 2021 року.

Міністр цифрової трансформації також нагадав про інший великий проєкт для бізнесу — Дія City. Мінцифра створює привабливу податкову систему для розвитку IT-бізнесу та креативної галузі в Україні. Це стане стимулом для IT-компаній працювати повністю легально, не ховаючи своїх співробітників за ФОП, а офіційно працевлаштовувати в компанію.

Онлайн-курс "Фінансовий директор" від Laba.
Опануйте інструменти управління грошовими потоками, ризиками та активами компанії, щоби перейти на посаду CFO.
Приєднатися до курсу

“Зараз наша мета — створити MVP, який покаже, що буде, якщо не збільшувати податки, а зменшувати, і в майбутньому масштабувати проєкт на всю країну. Ми точно не хочемо нічого зламати, натомість легалізуємо те, що вже успішно працює”, — підкреслив Міністр цифрової трансформації.

За допомогою Дія Сity Мінцфира планує відходити від радянського трудового кодексу та змінити систему трудових відносин. З’являться елементи англійського права, корпоративне управління компанією, а також нове поняття — гіг-працівник. Крім цього, проєкт передбачає захист IT-компаній, що працюють легально, від неправомірного тиску з боку правоохоронних органів. Проєкт Дія City вже підтримала велика кількість відомих компаній, серед яких Аjax Systems, Nika Tech Family, Київстар.

Нагадаємо, що Мінцифра анонсувала шість нових послуг, серед яких зміна місця реєстрації онлайн та електронний підпис Дія ID.

Джерело: Мінцифри


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: