Новости Крипто 03.03.2021 в 15:00 comment

Нацбанк підтримав законопроєкт «Про віртуальні активи», який має легалізувати криптовалюти та остаточно врегулювати операції з ними

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

В Україні термін «криптовалюта» в нормативних документах використовуватись не буде, проте це буде один з видів віртуальних активів.

Наприкінці минулого року законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи», який має легалізувати криптовалюти в Україні, пройшов перше читання. Поки його готують до ухвалення у другому читанні свою позицію стосовно ініціативи висловив Національний банк України, який, як відомо, регулює все, що відбувається в кредитно-фінансовій сфері. Регулятор повідомив, що повністю підтримує цей законопроєкт, так що сумніватись стосовно того, що він буде прийнятий вже не доводиться.

Як відзначають в НБУ, називати «крипту» валютою не коректно, оскільки її правова природа складніша за такі поняття, як грошові кошти, валюта, валютна цінність, законний платіжний засіб, електронні гроші, цінні папери, грошовий сурогат тощо. Навіть у світі й досі немає єдиного визначення — її вважають і «товаром», і «платіжним засобом», й «інвестиційним активом», «окремим видом цінних паперів» тощо.

В Україні планується законодавчо закріпити та використовувати саме термін «віртуальні активи».

«Сукупність даних в електронній формі, яка має вартість та існує в системі обігу віртуальних активів», – цитата з законопроєкту.

Закон сформує правове поле ринку віртуальних активів (правовий статус, класифікація, права власності та інші ключові юридичні дефініції) та адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів. Також документ визначає регулятора ринку — Мінцифра (в окремих випадках НБУ та НКЦПФР) та перелік професійних постачальників послуг віртуальних активів та їх реєстрацію. Після нормативного врегулювання криптовалютного ринку міжнародні компанії (читай: міжнародні біржі, на яких проводяться торги віртуальними активами) зможуть легально реєструвати блокчейн-бізнес в Україні.

Онлайн-курс Pyton.
Опануйте PYTHON з нуля та майте проект у своєму портфоліо вже через 4 місяця.
Приєднатися

Чому важлива легалізація ринку криптовалют? (пояснення НБУ)

«Найголовніше — визначений правовий статус віртуальних активів надає юридичний захист користувачам та учасникам ринку. Бізнес зможе працювати офіційно та захистити власні віртуальні активи від ймовірних зловживань чи шахрайства. Країна отримає надходження у бюджет від податків, які сплачуватимуть «криптокомпанії».

  • В Україні з квітня 2020 року діє закон про фінмоніторинг. Серед іншого, він ввів перевірку операцій з криптовалютами на суму понад 30 тис. грн, а також блокування криптогаманців та конфіскацію криптовалюти за порушення.

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: