Новости Новости 10.06.2021 в 12:09 comment

«‎Перемога цифровізації над бюрократією». Мінцифра, МОЗ та Мінсоцполітики анонсували запуск електронних лікарняних

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

10 червня відбувся спільний брифінг Мінцифри, МОЗ та Мінсоцполітики, де анонсували запуск багатостраждальних е-лікарняних, які уряд обіцяв ще у 2020 році. Автоматизована система повноцінно запрацювала з 4 червня, проте до 31 серпня буде діяти перехідний період, щоб усі медичні заклади адаптувалися до змін. З 1 вересня цього року всі медзаклади мають формувати медичні висновки про тимчасову непрацездатність в електронному вигляді.

У Мінцифрі цю (безумовно важливу для простих українців) подію без зайвої скромності називають «‎перемогою цифровізації над бюрократією», проте, справедливості заради, варто згадати, що терміни запуску послуги неодноразово зривались, а останні місяці в лікарнях по всій Україні гостро відчувалась нестача паперових бланків.

Як розвивалися події навколо запуску е-лікарняних

  • Процес створення Єдиного електронного реєстру листків непрацездатності розпочато ще у 2009 році, тоді як перехід на електронні лікарняні Кабмін остаточно схвалив у 2018 році, відзначивши, що впровадження системи не тільки дозволить державі економити до 4 млрд грн на рік, але й прискорить отримання страхових виплат завдяки автоматизованому обміну даними.
  • У липні 2020 року МОЗ розпочав бета-тестування системи електронних лікарняних на базі вже робочого програмного забезпечення Пенсійного фонду, хоча спочатку запуск планували на 1 квітня. Тоді нам обіцяли повноцінний запуск реєстру і системи електронних лікарняних на базі платформи ПФУ до кінця літа, а у 2021 році планувалася інтеграція з системою eHealth (до того моменту планувалося завершити створення електронної бази пацієнтів).
  • Наприкінці 2020-го міністр цифрової трансформації Михайло Федоров стверджував, що е-лікарні запрацюють з 2021 року, але фактично систему ввели в експлуатацію тільки зараз.

Як влаштована система е-лікарняних 

  • Пацієнт приходить до лікаря на огляд.
  • Лікар створює електронний медичний висновок про тимчасову непрацездатність у Реєстрі та підписує його КЕПом.
  • Пацієнт отримує про це повідомлення від системи E-health. Звідти за кілька секунд лікарняний потрапляє до Реєстру Пенсійного фонду, де формується електронний листок непрацездатності — це саме той документ, за яким вам нараховують виплати.
  • Пацієнт також отримує відповідне сповіщення на телефон від ПФУ.

Тобто, цілком очевидно, що телефон є обов’язковим для отримання послуги е-лікарняних. Тобто, з 1 вересня альтернативи не буде.

В Мінцифрі підкреслюють, що до Пенсійного фонду потрапить лише та інформація, яка необхідна для нарахування виплат: причина непрацездатності, період лікарняного та лікар, який його виписав. Ні ПФУ, ні роботодавець не будуть знати точний діагноз пацієнта. Кожен документ можна буде перевірити за спеціальним номером на сайті Пенсійного фонду.

За даними Мінцифри, щороку лікарняні отримують 5,5 млн українців, а виплати за листками непрацездатності становлять понад 18 мільярдів гривень.

«Запуск електронних лікарняних — важливий крок для впровадження режиму «без паперу» у медичній та соціальній сферах. Це — сервіс, який полегшить життя пацієнтів,  лікарів та роботодавців. Завдяки е-лікарняним вдасться знищити корупційні зловживання в цій сфері та заощадити кошти для держави»

Михайло Федоров

міністр цифрової трансформації України


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: