Новости Крипто 29.04.2021 в 09:41 comment

Законопроєкт «Про віртуальні активи», який має легалізувати криптовалюти в Україні, рекомендовано до другого читання

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Заместитель главного редактора, руководитель отдела новостей

28 квітня 2021 року Комітет з питань цифрової трансформації рекомендував Верховній Раді ухвалити законопроєкт №3637 «Про віртуальні активи» у другому читанні. Документ має легалізувати криптовалюти в Україні та остаточно врегулювати операції з ними.

В Україні з квітня 2020 року діє закон про фінмоніторинг. Серед іншого, він ввів перевірку операцій з криптовалютами на суму понад 30 тис. грн, а також блокування криптогаманців та конфіскацію криптовалюти за порушення. Водночас статус криптовалют та порядок операцій з ними законодавчо не врегульовано — саме це повинен врегулювати 3637. Наприкінці минулого року він пройшов перше читання, а на початку березня Нацбанк підтримав ініціативу. Тепер міжвідомчий комітет погодив допрацьований проєкт і найближчим часом його передадуть до Ради на друге читання.

Нацбанк підтримав законопроєкт «Про віртуальні активи», який має легалізувати криптовалюти та остаточно врегулювати операції з ними

Удосконалений проєкт включає нові положення FATF, пов’язані з обігом віртуальних активів. Врахування актуальних міжнародних стандартів урегулювання операцій з віртуальними активами сприятиме суттєвій детінізації цього ринку.

«Україна має неабиякий потенціал посісти провідне місце у світовій цифровій економіці. Зокрема, цьому сприятиме й запуск легального ринку віртуальних активів. Прийняття законопроєкту №3637 у запропонованій редакції дозволить українським блокчейн-компаніям легалізувати власні бізнес-процеси та офіційно працювати з банківською системою. Крім того, таку можливість матимуть і громадяни, які отримують доходи від операцій з віртуальними активами. Законопроєкт «Про віртуальні активи» сприятиме усуненню юридичних ризиків для роботи міжнародних криптокомпаній й залученню іноземних інвестицій у нову прогресивну галузь», —

Олександр Борняков,

заступник Міністра цифрової трансформації з питань розвитку IT

Онлайн курс з промт інжинірингу та ефективної роботи з ШІ.
Курс-інтенсив для отримання навичок роботи з ChatGPT та іншими інструментами ШІ для професійних та особистих задач, котрі допоможуть як новачку, так і професіоналу.
Записатися на курс

В Україні термін «криптовалюта» в нормативних документах використовуватись не буде, проте це буде один з видів віртуальних активів. Закон сформує правове поле ринку віртуальних активів (правовий статус, класифікація, права власності та інші ключові юридичні дефініції) та адаптує рекомендації FATF щодо фінансового моніторингу ринку віртуальних активів. Також документ визначає регулятора ринку — ним стане Мінцифра (в окремих випадках НБУ та НКЦПФР) та перелік професійних постачальників послуг віртуальних активів та їх реєстрацію. Після нормативного врегулювання криптовалютного ринку міжнародні компанії (читай: міжнародні біржі, на яких проводяться торги віртуальними активами) зможуть легально реєструвати блокчейн-бізнес в Україні.

«Найголовніше в законопроєкті «Про віртуальні активи» — визначений правовий статус віртуальних активів надає юридичний захист користувачам та учасникам ринку. Бізнес зможе працювати офіційно та захистити власні віртуальні активи від ймовірних зловживань чи шахрайства. Країна отримає надходження у бюджет від податків, які сплачуватимуть «криптокомпанії».

НБУ

Продолжается конкурс авторов ИТС. Напиши статью о развитии игр, гейминг и игровые девайсы и выигрывай профессиональный игровой руль Logitech G923 Racing Wheel, или одну из низкопрофильных игровых клавиатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Сообщить об опечатке

Текст, который будет отправлен нашим редакторам: