Статті Статті 05.08.2022 о 11:00 comment views icon

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/07/Roman-Melnychenko-96x96.jpg

Роман Мельниченко

Автор статей, тест-драйвів та оглядів

Приводом для цього гіда став вихід повноцінного огляду одного з автомобілів у переліку – йдеться про новий Peugeot 208: на секунду, «Автомобіль року в Європі» буквально кілька років тому. Тепер зібрано максимум інформації щодо кожної моделі, можна спокійно озирнутися назад, оцінити автомобілі, порівняти з іншими. Хто ж краще? І чим саме?

П’ятірка автомобілів для порівняння

Автомобілі В-класу неймовірно популярні в Європі: компактні та зручні у місті, гарне сучасне оснащення, багато систем безпеки, економічні мотори, адекватна ціна. Вони реально «роблять касу» своїм виробникам. Однак в Україні від таких автомобілів покупці вимагають або максимально низьку ціну (і тоді перші позиції у рейтингу популярності займають бюджетні моделі), або готові доплатити – але хочуть отримати більше. Більше простору, більше кліренсу, більше колеса. Так виходять компактні кросовери B-SUV, які буквально «вимили» хетчбеки В-класу. Однак, як мінімум, п’ятірку цікавих автомобілів В-класу знайти можна.

Citroen C3 – орієнтовна ціна $14-19 тис.

Honda Jazz e:HEV – орієнтовна ціна $28 тис.

Opel Corsa – орієнтовна ціна $19-22 тис.

Peugeot 208 – орієнтовна ціна $ 15,6-21 тис.

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Toyota Yaris Hybrid – орієнтовна ціна $23,6-30 тис.

Ціни проставлені для всіх версій автомобілів – від найдоступнішої до максимальної. Ціни приблизні, вони вказані станом на середину літа та проставлені у валюті через можливі сильні курсові коливання. Та й ще є купа нюансів за нинішніх непростих умов: можна знайти автомобілі 2021 р.в. (вони будуть дешевше), можна отримати знижку на автомобілі в поставці, можна і зовсім довго чекати цих самих поставок. Всі автомобілі будуть оцінюватися в кількох ключових номінаціях з призначенням балів від 1 до 5. Також наводитиму одну фотографію автомобіля, який є переможцем даного блоку і даватиме короткі пояснення біля кожного пункту.

Комплектація автомобілів

Тут перемога за автомобілем Toyota Yaris: комплекс систем безпеки TSS, проекція даних перед водієм, світлодіодні фари, бездротова зарядка, контроль «сліпих зон» дзеркал заднього виду, без-ключовий доступ і запуск двигуна; чи треба продовжувати? Та в цьому міні-автомобілі може бути оснащення не гірше за бізнес-седан! А може і не бути: широкий вибір комплектацій дозволяє взяти автомобіль простіше, але також помітно дешевше. Саме цього бракує моделі Honda Jazz – відмінна комплектація, але воно лише одна і тому автомобіль виходить дорогим для свого класу. Обов’язково зауважу, що обидва «японці» в Україні доступні лише як гібриди: їхній цінник вищий, але мотори дуже економічні (зазначу нижче). Відразу за японцями поставлю парочку з Peugeot 208 і Opel Corsa: тут можна знайти камеру заднього огляду, кольорові дисплеї, «клімат», LED-фари. Відзначу додатковий плюс Peugeot 208 у вигляді чудо-приладів i-Cockpit 3D, на що Opel Corsa відповідає контролем рядності та авто-перемиканням світла «ближній/дальній». Нарешті, хетчбек Citroen C3 пропонує найскромніший перелік обладнання на тлі конкурентів у цій добірці. Але, повірте, його комплектація все одно задовольнить запити більшості покупців і на голову вище за бюджетні моделі В-класу: світлодіодні фари, сенсорний 7-дюймовий дисплей, контроль рядності, шість подушок/шторок безпеки.

Загалом:

Toyota Yaris – 5 (максимум оснащення плюс широкий вибір версій)

Онлайн-курс "Управління ІТ-командами" від Laba.
Прокачайте свої soft- і hard-скіли в управлінні кількома IT-командами, отримайте практичні стратегії та інструменти ефективного team-ліда.
Програма курсу і реєстрація

Honda Jazz – 4 (відмінна комплектація, але лише одна дорога версія)

Peugeot 208 – 3 (просто сучасний автомобіль плюс i-Cockpit 3D)

Opel Corsa – 3 (просто сучасний автомобіль, плюс авто-перемикання світла)

Citroen C3 – 2 (найпростіший у п’ятірці, але 90% покупців вистачить)

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

Це «малюк» високого класу: автомобіль Toyota Yaris може запропонувати дуже гарний рівень обладнання – тільки будьте готові платити. Водночас, можна взяти версію простіше та зберегти гроші: все на розсуд (і фінансові можливості) потенційного покупця

Внутрішній простір, об’єм багажника, трансформація салону

Переможець також із «японців» – це Honda Jazz. Причому автомобіль виграє відразу в двох ключових пунктах: простір салону загалом (багато місця для ніг та над головою), а також можливості його трансформації (сидіння Magic Seats). Споріднені моделі Peugeot 208 і Opel Corsa створені на одній платформі СМР – вони пропонують приблизно схожий простір салону (відверто кажучи «не розгуляєшся») та об’єм багажника. Автомобіль Citroen C3 побудований на платформі минулого покоління, але суттєво не програє своїм свіжішим родичам: все плюс-мінус однаково. У відстаючих виявився автомобіль Toyota Yaris Hybrid: найскромніший запас місця всередині та найменший багажник – кожен пункт дає мінус бал.

Загалом:

Honda Jazz – 5 (гарний запас місця та можливості трансформації салону)

Peugeot 208 – 3 (простір та багажник «в рамках класу»)

Opel Corsa – 3 (простір та багажник «в рамках класу»)

Citroen C3 – 3 (простір та багажник «в рамках класу»)

Toyota Yaris – 1 (програє всім у просторі салону, маленький багажник)

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

Автомобіль Honda Jazz зовні схожий на мінівен – це позитивно позначається на його салоні: відмінний внутрішній простір та можливості трансформації.

Поведінка на дорозі, комфорт та керованість

Боротьба за першість розгорнулася між автомобілями Opel Corsa та Peugeot 208: ідентична платформа та мотори, схожі підвіски – у чому різниця? Наприклад, «блискавка» виграє роботою 8-ступінчатого «автомата», стабільністю на дорозі та однозначними реакціями на поворот керма, наявністю селектора Drive Mode для вибору режиму їзди. На цьому фоні «лев» може хитнути на черговій ямі, а його «автомат» часом змінює передачу з ледь помітним клюванням. Але все одно він їде дуже добре як для свого класу. Наприклад, «японці» простіші у спілкуванні з водієм: вони не дарують якихось емоцій чи захоплення у процесі драйву. Але дарують простоту та легкість прискорення – за це окреме «дякую» гібридним силовим установкам. Також обов’язково відзначу Toyota Yaris за комфорт підвіски, на тлі чого Honda Jazz трусить трохи частіше та їде простіше. Але найпростіше їде автомобіль Citroen C3: взагалі не шукайте нюансів та півтонів у керування (їх тут немає), краще просто зменшуйте швидкість – так отримаєте хоча б комфорт.

Загалом:

Opel Corsa – 5 (на дорозі всім хороший)

Peugeot 208 – 4 (майже Opel, але все-таки поступається в дрібницях)

Toyota Yaris – 3 (приємний лінійний розгін завдяки гібриду, м’яка підвіска)

Honda Jazz – 2 (приємний лінійний розгін завдяки гібриду)

Citroen C3 – 1 (на тлі Opel та Peugeot – їде просто)

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

Тут явно розгорнулася боротьба між спорідненими моделями Opel та Peugeot, але перемогти «блискавки» допомагає налаштування підвіски та 8-ступінчатий «автомат»: відмінна коробка для автомобілів такого класу.

Витрата палива, гарантія, ліквідність на вторинному ринку

Обидва японські автомобілі представлені в Україні лише в гібридних версіях, а тому вони логічно виграють залік споживання палива у місті. Автомобіль Toyota взагалі рекордсмен у питаннях паливної економічності (у місті та на трасі), у нього стандартна 3-річна гарантія та додаткова 5-річна гарантія на гібридну систему, та ще й традиційно гарна ліквідність. У випадку Honda все майже аналогічно: невелика витрата, стандартна гарантія плюс розширена на гібрид, популярність бренду на вторинному ринку. Автомобілі Peugeot, Opel, Citroen на цьому фоні немов грають у своїй лізі – але ця ліга на рівень нижча: витрата палива у місті більша (особливо у Citroen) та стандартна 3-річна гарантія.

Загалом:

Toyota Yaris – 5 (мінімальна витрата, максимальна ліквідність)

Honda Jazz – 4 (скромні витрати, гарні умови гарантії)

Opel Corsa – 3 (середній рівень всього)

Peugeot 208 – 3 (середній рівень всього)

Citroen C3 – 2 (витрата трохи вище, ніж у автомобілів Peugeot та Opel)

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

Найскромніша витрата палива, розширені умови гарантії, відмінна ліквідність при перепродажі на вторинному ринку – переможець відомий.

Безпека автомобілів

Для таких компактних автомобілів рівень безпеки дуже важливий. Відповіддю на це питання стане рейтинг Euro NCAP: скільки зірок набрав автомобіль – такий і підсумковий бал. Коротко: «японці» перемогли, решта наздоганяє.

Загалом:

Honda Jazz – 5 (оцінка Euro NCAP п’ять зірок)

Toyota Yaris – 5 (оцінка Euro NCAP п’ять зірок)

Opel Corsa – 4 (оцінка Euro NCAP чотири зірки)

Peugeot 208 – 4 (оцінка Euro NCAP чотири зірки)

Citroen C3 – 4 (оцінка Euro NCAP чотири зірки)

Гід покупця: ТОП-5 автомобілів В-класу – порівнюємо Citroen C3, Honda Jazz, Opel Corsa, Peugeot 208, Toyota Yaris

У переможцях обидва японці, але поставлю фотографію Honda – адже автомобіль Toyota і так вже двічі був відзначений вище.

Підсумки в балах та коментарі

Підбиваємо підсумки відразу у двох заліках: «абсолют» – найкращий результат з балів без урахування ціни, «вигідна покупка» – співвідношення між ціною та кількістю набраних балів.

Абсолют – найкращий результат за сумою балів:

Honda Jazz – 20 балів

Toyota Yaris – 19 балів

Opel Corsa – 18 балів

Peugeot 208 – 17 балів

Citroen C3 – 12 балів

Вигідна покупка – співвідношення ціни та набраних балів:

Peugeot 208 – ціна $0,9-1,2 тис. за 1 бал

Opel Corsa – ціна $1,05-1,2 тис. за 1 бал

Citroen C3 – ціна $1,2-1,6 тис. за 1 бал

Toyota Yaris – ціна $1,2-1,6 тис. за 1 бал

Honda Jazz – ціна $1,4 тис. за 1 бал

Дивно, але переможцем у абсолюті є Honda Jazz! Хоча чому дивно? Адже цей автомобіль має чимало переваг: простір і трансформації салону, економічний гібрид, гарна комплектація. Так, за все треба платити – що й показує ціна балу. Ось де виявляється сильний автомобіль Peugeot 208: це найвигідніша покупка у класі! Як правило, такий статус отримують максимально доступні автомобілі (в даному випадку Citroen C3), але це порівняння показує: при можливості – краще доплатити до рівня Peugeot 208. Адже він дає більше переваг, ніж за це вимагає переплати. А якщо можете доплатити ще трохи, то раджу глянути на Opel Corsa й Toyota Yaris: перша модель чарує драйвом, друга запам’ятовується технологіями. У результаті це дозволяє двом автомобілям заслужено триматися серед лідерів.

Було цікаво? А щоб ви купили за цінник цих малюків В-класу? Які моделі вимагають такого порівняння? Пишіть у коментарях – чекаємо на відповіді!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: