Статті Статті 11.01.2023 о 12:00 comment views icon

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Донедавна Starlink розглядали лише як спосіб з’єднання з мережею Інтернет у віддалених місцевостях. Та зараз багато користувачів установлюють цю систему у себе вдома. Регулярні відключення електроенергії змусили тисячі українців цікавитись Старлінком. Особливо це стосується IT фахівців та представників тих професій, які сильно залежать від доступу до світової Павутини.

У статті зачепимо головні питання, які виникають в охочих придбати такий пристрій. Як купити, скільки коштує, яка абонплата, де установлювати, скільки споживає енергії, як підключати та налаштовувати. Розберемось з найпоширенішими нюансами та постараємось пояснити їх «на пальцях», щоб було зрозуміло усім категоріям користувачів.

Що це і для чого?

Starlink – система супутникового зв’язку, що дозволяє отримати доступ до мережі Інтернет майже у будь-якій точці Земної кулі. Ці пристрої виготовляє компанія SpaceX. Система складається із супутників, що знаходяться на орбіті та приймачів, які можна придбати для власного користування.

Грубо кажучи, за схожим принципом працюють супутникові тарілки для телебачення, які були популярні ще 10-15 років тому. Приймач (тарілка) і супутник обмінюються даними між собою. Так працює і Старлінк, надаючи доступ до Інтернету.

Навіщо використовувати таку систему, коли є мобільна мережа? Швидкість передачі даних і стабільність сигналу – це головні проблеми мобільного зв’язку. Оператори і виробники приймачів вихваляються новими стандартами 4G, 5G, але в реальних умовах швидкість все ще рідко перевищує можливості 3G мереж.Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

В гарних умовах не завжди вийде отримати стабільні 50 Мбіт/с зі свого мобільного телефону. А під час відключень електроенергії лише справжні щасливчики зможуть користуватись смартфоном на швидкості 500 Кбіт/с. Значна частина перейде до «кам’яного» віку зі швидкістю Dial-UP 56 Кбіт/с, або просто залишиться без покриття. Все дуже індивідуально, залежить від регіону і місця проживання.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Starlink забезпечує стабільно високу швидкість. Він працюватиме будь-де і дасть можливість комфортно користуватись Інтернетом. Пінг буде дещо вищим як при провідному оптоволоконному підключенні, але це не критично.

Сфери використання та альтернативи

Є багато професій, що залежать від Інтернету. Таким людям потрібен безперебійний доступ до Мережі. Можна було б придбати інвертор і під’єднати роутери/модеми під час відключень електрики. Та не все так просто. Підстанції провідних провайдерів також «накриваються» під час вимкнень електроенергії. Все залежить від того, на якій лінії електропостачання знаходиться підсилювач, чи має він джерело резервного живлення тощо.

Якщо у користувача доступ до Інтернету не зникає під час вимкнень електрики, тоді Starlink буде зайвим. Простіше купити зарядну станцію або інвертор з акумулятором і заживити стаціонарне мережеве обладнання. З цим наче все зрозуміло. А як щодо 4G роутерів з підсилювачами?

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Усі (навіть топові) мобільні телефони оснащені  відносно слабкими приймачами сигналу. Смартфон показує гарний результат лише в ідеальних умовах. В період високого навантаження вони не здатні впоратись зі своїм завданням. Швидкість катастрофічно падає, тому роздавати Інтернет з телефону – найгірший варіант. Є автономні роутери, що підтримують українських операторів зв’язку.Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

До деяких моделей можна підключати зовнішні антени. Вони дозволять значно підсилити сигнал. Якщо пощастить, швидкість буде достатньою для комфортної роботи в Інтернеті. Важливо врахувати індивідуальний географічний фактор. У різних регіонах мобільний зв’язок показує себе по-різному. Неможливо написати універсальну інструкцію для жителів Києва, Луцька, Херсону і якогось відсталого села в Івано-Франківській області. Якщо цей спосіб не влаштовує – тоді лише Starlink.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Старлінки стали популярними саме тому, що вони не мають гідної альтернативи. Це як всюдихідні автомобілі. Вони не надто практичні, дорогі, але пройдуть там, де усі комфортні машини застрягнуть чи зламаються. Starlink – це єдиний спосіб отримати швидкісний Інтернет там, де немає покриття мобільних операторів і не працюють провідні оператори.

Види Starlink

Звичайних користувачів в першу чергу цікавлять тарифи «Residential». Є спеціальні моделі й тарифи для транспорту, авіації, бізнесу. Ціна і швидкість може сильно відрізнятись. Підприємства часто використовують швидкісні тарифи Starlink для бізнесу. Для особистого користування це буде надто дорого. У магазинах та на дошках оголошень в основному продаються базові модифікації для приватного сектору.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Із всіма тарифами та моделями можна ознайомитись на офіційному сайті.

Для підписників «Business» доведеться викласти щомісячну плату $500. Також за обладнання потрібно додати $2500. При цьому компанія гарантує швидкість від 150 до 500 Мбіт/с.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

На офіційному сайті вказана абонентська плата $75 та $600 – за обладнання (станом на 09.01.23). Пільгова ціна діятиме до тих пір, доки компанія не перегляне її. До пакета підключення входить термінал (антена), фірмовий Wi-Fi-роутер та кабель довжиною 20-30 метрів. Швидкість обіцяють до 150 Мбіт/с, пінг 20-30 мілісекунд.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Відрізняються моделі терміналів і фізично. Є стандартні і потужніші антени. Вони мають різні габарити, комплектацію, рівень енергоспоживання та максимальну швидкість. Для базових потреб обирають набір «STANDARD», а дорожчий «HIGH PERFORMANCE» підійде для бізнесу.

Як купити Starlink?

Розглянемо три способи придбання пристрою в Україні. Почнемо із найменш раціональних.

Перекупи

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Важкий час для держави – хороший час для спекулянтів. Багато продавців бажають нажитись на проблемах людей. Можна придбати Старлінк у них і підтримати їхні сім’ї фінансово. Вартість може бути значно вищою від офіційної. Гарантій майже жодних. Якщо виникнуть проблеми – користувач залишиться з ними наодинці.

Більшість цих «продаванів» купляють термінали закордоном значно дешевше, а сюди везуть виключно з метою наживи. Чи купляти у них – це уже кожен вирішує для себе особисто.

Офіційний сайт

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Найкраще купити Starlink на офіційному сайті. Цікаво також те, що компанія SpaceX не вважає Крим територією України. Але є ще й інша проблема. Доступність для нашої держави у статусі «WAITLIST». Тобто готуйтесь до серйозних затримок. Важко сказати приблизний час, за який можна отримати свій офіційний комплект. Вказуєте свою адресу доставлення, сплачуєте частину коштів і очікуєте.

МагазиниКоротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Можна придбати термінал в Інтернет-магазинах. Цей варіант дещо надійніший у порівнянні з перекупниками. Користувач буде впевненим у тому, що його не кинуть. Ціни не зовсім відповідають рекомендованим. Також звертайте увагу на тариф, який йде із комплектом. У будь-якому випадку, краще придбати в магазині через касовий апарат, ніж переказувати кошти «баризі», який продає дефіцитні товари.

Пропозиції від магазинів на Ekatalog.

Як під’єднати та налаштувати Starlink?

Отже, покупець уже отримав свій мережевий набір від Ілона Маска. Як змусити його працювати? Термінал «plug and play» у чистому вигляді. Від його власника потрібно лише кілька рухів.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Порядок дій максимально простий:

  • Розпаковуємо девайс;
  • Вставляємо кабелі роутера та живлення;
  • Підключаємо антену;
  • Установлюємо термінал на підставку;
  • Завантажуємо програму;
  • Авторизовуємось;
  • Чекаємо кілька хвилин, щоб антена зловила сигнал;
  • Користуємось швидкісним Інтернетом;

Антена автоматично повертається і знайде оптимальне місце. Достатньо подбати про те, щоб нічого не заважало терміналу отримувати сигнал. Найкраще поставити його на дах багатоповерхового будинку, чи винести на відкритий простір.

Тим, хто проживає в приватному секторі це зробити простіше. Просторий балкон також підійде, хоча швидкість не буде такою, як на даху. Не варто боятись, що приймач замерзне. Виробник запевняє, що Старлінк працює при температурі до -30 градусів за Цельсієм.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Керувати ним можна з мобільного додатку. При першому налаштуванні доведеться створити пароль та логін. Не складніше налаштування типового роутера з магазину.

От і все, можна користуватись швидкісним Інтернетом і дивитись на сусідів, що намагаються спіймати хоч якийсь сигнал зі свого флагманського мобільного телефону.

Енергоспоживання та автономність

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Користуючись офіційними даними, пристрій споживає від 50 до 75 Вт, якщо обрати стандартну комплектацію.

Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Потужніша версія потребує 110-150 Вт. Це досить багато як для мережевого обладнання. Приблизно скільки ж споживає ігровий ноутбук.

Пристрій живиться від мережі, акумулятора в комплекті немає. Знаючи рівень енергоспоживання, можна розрахувати орієнтовний час роботи від безперебійного джерела. Розглянемо на прикладі базової моделі та виберемо середнє значення 60 Вт. Для десяти годин автономної роботи доведеться використати зарядну станцію чи акумулятор на 650-700 Вт*год. Та це лише для самого терміналу. Якщо плануєте заряджати ноутбук чи іншу техніку, батарея сяде значно швидше.Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Для 8-9 годин роботи вистачить зарядної станції Allpowers S700 606Wh. Ціна питання 27 000 гривень. А щось простіше є? Розгляньмо можливість використання інвертора та гелевого (тягового) акумулятора.

Акумулятор ємністю 70 АГ і інвертор потужністю 1200 Вт коштуватимуть значно менше. Майже удвічі дешевше можна зібрати аналог зарядної станції. Він матиме менший ресурс, адже літієві акумулятори служитимуть довше ніж гелеві, і довше заряджатиметься.Коротко про Starlink – найголовніше, що потрібно знати про «інтернет від Ілона Маска»

Гелевий акумулятор MAXX 12-FM-70 70AH 12V 9900 грн

Інвертор автомобільний TECHNAXX TE16 power inverter 1200W 4900 грн

З таким акумулятором та інвертором можна розраховувати на 8-10 годин автономної роботи термінала Starlink.

Висновки

Starlink залишається незамінним видом обладнання. Ці термінали не мають гідних аналогів і мають попит. Висока вартість утримання ніяк не відштовхує користувачів. Чимало людей залежать від доступу до Інтернету. Саме за стабільність і хорошу швидкість покупці готові платити 75 доларів в місяць.

Ми розглянули різні способи придбання, рівень енергоспоживання, спосіб підключення та інші нюанси, які могли бути цікавими користувачам перед покупкою. Для початку переконайтесь, що це єдиний спосіб забезпечити себе доступом до Павутини, адже співвідношення швидкості до вартості у Starlink є жахливим. Хоча для багатьох він став справжнім безальтернативним рятуванням і повернув доступ до цивілізованого цифрового світу. Рекомендуємо також прочитати наш редакційний огляд самої станції:

Огляд терміналу Starlink – досвід використання супутникового інтернету від SpaceX в умовах українського мегаполісу


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: