Огляди Пристрої 01.09.2023 о 11:00 comment views icon

Огляд Motorola Edge 40 Pro – флагманський камерофон та альтернатива Google Pixel

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд Motorola Edge 40 Pro – флагманський камерофон та альтернатива Google Pixel

Motorola Edge 40 Pro — зразковий флагман. Модель пропонує топові характеристики, акуратний дизайн, якісний OLED екран і «чистий» Android, який став рідкісним на ринку смартфонів. Протестували Motorola Edge 40 Pro в типових сценаріях використання та відеоіграх, оцінили екран, камери, модулі зв’язку, якість збирання та виміряли температуру смартфона під час тесту на стабільність системи. Не забувайте, що в нас є огляд молодшої версії Motorola Edge 40.

Огляд Motorola Edge 40 Pro – флагманський камерофон та альтернатива Google Pixel
Motorola Edge 40 Pro
Від 32 499 грн.

Плюси:

чудовий екран з високою частотою оновлення, продуктивне начиння, хороші камери, стабільне ПЗ з тривалою підтримкою

Купити в Stylus

Мінуси:

низька якість задньої поверхні, яка легко пошкоджується, неправильна робота алгоритмів камери в деяких режимах, нестабільне розпізнавання обличчя.

Купити в Stylus
8.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики Motorola Edge 40 Pro

Технічні характеристики Motorola Edge 40 Pro
Діагональ 6,7 “
Роздільна здатність 2400×1800
Тип матриці OLED
Частота оновлення 165 Гц
Процесор Snapdargon 8 Gen 2
ОЗП 12 ГБ
ПЗП 256 ГБ
Основна камера 50 + 50 + 12 МП
Передня камера 60 МП
Основний порт USB Type C 3.2 Gen1
Акумулятор 4600 мАг
Потужність заряджання 125 Вт
Розміри 161.2 x 74 x 8.6 мм
Вага 199 грамів

Комплектація Motorola Edge 40 Pro

Смартфон має відносно щедрий комплект, який включає потужний зарядний пристрій на 125 Вт, кабель USB Type C, простенький чохол, скріпку для відкривання слота SIM-карти та трохи документації.

Приємно бачити потужний зарядний пристрій в флагманських моделях, особливо в час, коли передові виробники взагалі відмовились від мережевого адаптера в комплектації.

БЖ справді хороший, слабо нагрівається, швидко заряджає і підійде не лише для Motorola Edge 40 Pro, а й для будь-якої іншої техніки з напругою живлення до 20 В.

Зовнішній вигляд, інтерфейси

Суб’єктивно Motorola Edge 40 Pro має розкішний вигляд. В міру компактний смартфон з загнутим екраном, досить вузький, не надто важкий і акуратно зібраний, та якість матеріалів невисока, корпус легко пошкоджується. На огляд Motorola Edge 40 Pro прийшла з помітними подряпинами біля модулів камери, які виступають.

Ймовірно, неакуратний оглядач клав смартфон на стіл екраном догори, незграбне поводження швидко знищить Motorola Edge 40 Pro, а загнуті краї екрана натякають, що краще йому взагалі не падати. Чохол використовувати обов’язково, інакше Motorola Edge 40 Pro втратить товарний вигляд.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

В чохлі телефон дуже слизький, буквально виповзає зі спітнілих рук, а без чохла швидко зношується. Також не всім сподобається співвідношення сторін, яке робить дисплей неймовірно витягнутим на фоні класичних, таких як в Apple iPhone.

Набір інтерфейсів включає роз’єм для SIM-карти, USB Type C версії 3.2 Gen 1. З правого боку розмістились клавіші регулювання звуку та кнопка блокування. Сканер відбитків пальців знаходиться під екраном.

Екран, звук, зв’язок

Розкішний 6.7″ OLED екран має загнуті краї і покриває 91% площі передньої панелі. Дисплей красивий, майже ідеальний, має високу частоту оновлення, але на сонці все ж не вражає своєю яскравістю.

Також варто зауважити, що в режимі яскравих кольорів (стоїть за замовчуванням) зображення зовсім нереалістичне і перенасичене, після переходу в звичайний режим очі нарешті розслабились, а картинка стала приємною.

Висока плавність – це приємно, особливо коли смартфон може забезпечити її. Лише в деяких програмах та на кількох сайтах можна було зустріти сильні просідання FPS при скролінгу. В більшості сценаріїв анімації плавні і приємні.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

Є можливість вибирати частоту оновлення, фіксовану або адаптивну. Під час тестування використовували лише режим 165 Гц, до нього легко звикнути і після нього всі 60-90 Гц екрани телефонів здаються нудними.

Звук чистий, приємний, в міру гучний, та повною мірою його можна оцінити лише в навушниках. Навряд чи потенційний власник Motorola Edge 40 Pro буде прослуховувати плейліст з допомогою динаміка телефону. Підключати можна лише безпровідні навушники, роз’єму 3.5 мм немає.

Мережу смартфон ловить як і будь-який інший девайс будь-якого класу – в місцевості, де тестували Motorola Edge 40 Pro, швидкість Інтернету низька, в межах 2 Мбіт/с. Не можна винити смартфон в цьому, адже така проблема стосується більшою мірою оператора і його технічного забезпечення, та це показує, що флагманські моделі не мають жодної переваги в цьому плані перед найдешевшими, коли йдеться про важкі умови.

Звісно, смартфон має NFC, Bluetooth 5.3, Wi-Fi 6E, працює в мережах 5G/4G/3G/GSM і все решту, що можна прочитати в технічній специфікації майже будь-якого смартфона 2023 року випуску.

Камера Motorola Edge 40 Pro

Смартфон Motorola Edge 40 Pro використовує три модулі 50 + 50 + 12 Мп, вміє знімати відео 8K, а також уповільнене відео з частотою 960 кадрів за секунду та роздільною здатністю Full HD. Якщо вірити оглядам – це одна з найкращих камер на ринку Android телефонів, та ми вирішили переконатись в цьому, провівши кілька простих тестів.

В умовах денного освітлення фото виходять хорошими, присутні деякі викривлення кольорів, особливо зеленого. Професіонали можуть записувати знімки в форматі RAW та й інших налаштувань в ручному режимі досить багато.

Портретний режим трохи розчарував – які й всі Android флагмани, Motorola Edge 40 Pro не вміє грамотно розмивати фон, втрачаються деталі, помітні артефакти на межі волосся та заднього фону. Фотографія у звичайному режимі виглядає реалістичнішою, не згладжує волосся по контуру і не має артефактів, які пов’язані з роботою погано натренованої нейронної мережі. Схоже було в Galaxy S22 Ultra та Galaxy S23 Ultra.

Варто похвалити смартфон за досить правильне передавання тону шкіри та мінімальну втрату деталей обличчя. Кольори справді схожі на те, що бачить фотограф в момент знімання.

Нічний режим показує всі можливості алгоритмів, які полюбляють світлі тони. За мінімального штучного освітлення смартфон знімає добре. Йому можна пробачити викривлення кольорів в таких умовах, адже деталізація досить хороша.

Камери перетворюють темну пору доби на вечір або день – наскільки сильно алгоритми намагаються вразити власника смартфона. Чи реалістичні ці знімки? Звісно, що ні, вони не мають нічого спільного з тим, що бачить око людини в момент знімання, але вони красиві, заперечувати не можна. Така собі творчість нейронної мережі.

Робоча продуктивність Motorola Edge 40 Pro

Хоч телефон видає в браузері досить скромні результати в бенчмарках Google Octane, Speedometer 2.1 та WebXPRT 4, та це не зовсім відображає картину. Пристрій швидко відкриває вебсторінки, не гірше за ноутбук початкового класу.

Процесор Snapdragon 8 Gen 2 видає неймовірно хороші результати й в синтетиці наближається до позаторішніх процесорів Apple A15. З недоліків відзначимо сильний нагрів – процесор швидко починає скидати частоти, повторні забіги бенчмарків показують на 5-15% гірші результати та це в умовах, що телефон був на столі, а не в руках.

Вбудована графіка Adreno 740 також сильна – це рівень деяких інтегрованих рішень AMD та Intel 5-7 річної давності зі світу ноутбуків. Для телефону такої потужності вистачає з головою, адже графічний прискорювач майже немає де використовувати повною мірою. Деякі бенчмарки не вдалось завершити повноцінно, як Antutu. Чимала кількість спроб завжди завершувалась невдачею при проходженні тесту GPU.

Вбудований накопичувач на 256 ГБ видає непогані результати, коли заповнений лише на 20%. Показники схожі до тих, що дають недорогі PCI-E 3.0 SSD диски початкового класу. Серед мобільних пристроїв результат чудовий – програми завантажуються і встановлюються миттєво. Можливості самостійно розширити пам’ять немає, як і у всіх сучасних флагманів.

Ігрова продуктивність

Motorola Edge 40 Pro запускає будь-які відеоігри з величезним запасом продуктивності, та, на жаль, побачити всі 165 Гц вийде далеко не у всіх забавках. Більшість мобільних ігор не підтримують таку частоту і мають заблокований показник FPS на рівні 60 чи 90, рідше 120. Temple Run 2 працює в 165 FPS, все відбувається дуже плавно і можна приємно вбивати час в тролейбусі з елітним смартфоном.

Asphalt 9 і CoD Mobile працюють на максимальних налаштуваннях графіки з максимально можливим FPS. Та й всі ці ігри надто прості графічно, навіть найкращі проєкти все ще далекі від того, щоб повною мірою реалізувати можливості такого продуктивного SoC Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, хоча навряд чи потенційний власник Motorola Edge 40 Pro буде серйозно цікавитись мобільним геймінгом.

Програмне забезпечення Motorola Edge 40 Pro

Смартфон Motorola Edge 40 Pro працює на базі Android 13 майже в незмінному, оригінальному вигляді. Ключове слово «майже», адже все ж виробник додумався засунути в прошивку трохи фірмового софту.

Сміття, як в деяких недобросовісних виробників, немає, лише кілька програм, які допомагають налаштувати інтерфейс, екран тощо. Motorola обіцяє оновлення безпеки протягом 3 років та 2 роки оновлення операційної системи, як у всіх смартфонах Android One.

Система працює стабільно, навіть дуже, як для Android девайсу. RAM-менеджмент чудовий – програми не вилітають з оперативної пам’яті та не перезавантажуються, ОЗП більш ніж достатньо.

З недоліків відзначимо нестабільну роботу алгоритмів камери в деяких режимах та погане розпізнавання обличчя – доводилось використовувати сканер відбитків пальців. Повторний запис моделі обличчя не давав позитивних результатів, телефон розблоковується через раз, особливо, якщо змінити тип освітлення.

Наприклад, модель зняли в темну пору доби при поганому освітленні, телефон розблоковується ввечері добре, а вдень відмовляється. Зробили процедуру навпаки та отримали протилежний результат – ввечері іноді доводилось використовувати сканер відбитків пальців. Дивно таке бачити у флагманській моделі, адже деякі бюджетки від інших виробників працюють стабільніше в цьому плані.

Автономність, нагрів

Смартфон Motorola Edge 40 Pro без проблем витримає два дні роботи без підзарядки, це без вмикання економного режиму та будь-яких додаткових маніпуляцій зі сторони користувача. Гіперактивні фанати соціальних мереж і геймери заряджатимуть Motorola Edge 40 Pro, скоріш за все, 5-7 разів на тиждень.

Тестування PC Mark дає показник 9 годин 48 хвилин. При цьому була встановлена автоматична яскравість та середній рівень звуку. Неприємним є момент з пасивним розряджанням – за ніч Motorola Edge 40 Pro міг втратити до 7% акумулятора, що неприємно. Ймовірно, на це вплинуло погане покриття 4G мережі. Найшвидше пожирає заряд АКБ камера та відеоігри.

Комплектний адаптер живлення на 125 Вт заряджає телефон швидко, але не вражаюче. Потрібно 35+ хвилин для повного зарядження з 0 до 100%. З 0% до 70% процес поповнення акумулятора йде дуже швидко, але при досягненні 90%+ швидкість помітно падає і потрібно чекати ще десяток хвилин для максимального заряду.

Невдала серія флагманських процесорів Snapdragon 8 Gen 2 продовжує хіт-парад тротлінгу і Motorola Edge 40 Pro показує значно гірші результати, якщо порівнювати з Samsung Galaxy S23 Ultra. Охолодження героя огляду слабке, такий процесор не реалізує себе повною мірою в компактному корпусі смартфона, він більше пасував би легким ноутбукам.

Процесор Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 хоч і продуктивний, але надто гарячий. Смартфон перегрівається вже через кілька хвилин стрес-тестів. Пристрій нагрівається до 40-45 градусів, в руках його тримати неприємно. Падіння продуктивності складають до 35%, що неабияк розчаровує.

Ціни та конкуренти

Огляд Motorola Edge 40 Pro – флагманський камерофон та альтернатива Google Pixel

Motorola Edge 40 Pro в середньому продається за 35 000 грн і має чималу кількість аналогів. В даному ціновому діапазоні флагман бореться за покупця з компромісними конкурентами, які мають свої переваги та недоліки.

Apple iPhone 14 – один з найкращих і найпопулярніших смартфонів сучасності, його репутація говорить сама за себе. Ціна 38 000 грн.

Samsung Galaxy S23 Ultra хоч і трохи дорожчий, та має кілька переваг у вигляді стилуса і зуму камери. Ціна 40 000 грн

Realme GT 3 стане гарною альтернативою для любителів швидкісного заряджання (240 Вт) і має 1 ТБ ПЗП. Ціна 30 000 грн.

Google Pixel 7 Pro є зразковим смартфоном на OS Android, хоча має неоднозначні відгуки. Неофіційно його можна придбати за 30 000 грн.

Висновок:

Безумовно, Motorola Edge 40 Pro – один з найкращих Android смартфонів на ринку, та немала вартість, наявність сильних конкурентів і деякі програмні нюанси не дозволяють назвати його ідеальним. Він сподобається всім, хто любить чистий Android, хоче отримати якісну камеру, потужне начиння і компактні розміри.

Не зважаючи на дрібні нюанси, Motorola Edge 40 Pro залишає приємні враження від використання. Гарна комплектація, швидке заряджання, компактні розміри, тривала підтримка системи, блискавична робота в програмах та іграх – цей флагман сподобається усім Android-користувачам, особливо фанатам серії Google Pixel, а розчарує хіба що тих, хто аж надто звик до «яблучної» екосистеми.

Купити в Stylus

Висловлюємо подяку компанії Motorola за наданий для огляду смартфон Motorola Edge 40 Pro


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: