Огляди Пристрої 14.11.2023 о 13:00 comment views icon

Огляд MSI Optix G274QPF-QD: бюджетний 2K-монітор з підтримкою HDR для ігор та роботи

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Огляд MSI Optix G274QPF-QD: бюджетний 2K-монітор з підтримкою HDR для ігор та роботи

Quad HD монітор з чудовими характеристиками за скромну суму – сьогоднішній герой огляду MSI Optix G274QPF-QD виглядає справді вигідним, навіть на фоні сильних конкурентів. Перевіримо цю модель колориметром, виміряємо енергоспоживання, затримки, оцінимо якість зображення, пошукаємо переваги та недоліки, а також спробуємо знайти гідних конкурентів.

Огляд MSI Optix G274QPF-QD: бюджетний 2K-монітор з підтримкою HDR для ігор та роботи
MSI Optix G274QPF-QD
12 600 грн.

Плюси:

реалістичні кольори; зручна і функціональна підставка; гарне співвідношення характеристик до вартості;

Купити в Rozetka

Мінуси:

сіризна чорного; кути огляду могли б бути кращими; немає вбудованої акустики; повільне меню налаштувань; корпус зібрано неакуратно;

Купити в Rozetka
8.5/10
Оцінка ITC.ua

Технічні характеристики MSI Optix G274QPF-QD

Технічні характеристики MSI Optix G274QPF-QD 
Діагональ 27″
Тип панелі QLED
Кут огляду 178°/ 178°
Роздільна здатність 2560×1440
Яскравість 400 ніт (HDR peak)
Коефіцієнт контрастності 1000 до 1
Кольори дисплея 1,07 млрд 8 bits + FRC
Час відгуку 1 мс GtG
Частота оновлення 170 Гц
Підтримка HDR DisplayHDR 400
Аудіосистема Немає
G-Sync Так
Роз’єми 2x HDMI 2.0b
1x Display Port 1.4
1x Audio 3.5 mm
1x Type-C DP Alt
Блок живлення 65 Вт
Вага 6,05 кг

Комплектація MSI Optix G274QPF-QD

Монітор має мінімальний комплект, до якого входить сам монітор, функціональна підставка, кабель Display Port, блок живлення 65 Вт і паперова документація.

Мережевий адаптер пропрієтарний, нічим не виділяється, окрім дуже тонкого проводу, на якому явно зекономили. Потужності 65 Вт вистачає з головою, сам блок майже не нагрівається. Довжини кабелю вистачає, щоб поставити монітор так, як заманеться.

Окремої уваги заслуговує підставка, яка встановлюється за дві хвилини. Ніжка дозволяє регулювати монітор по висоті, нахилу, а також повертати в горизонтальній осі без пересування самої підставки. Крім цього є можливість встановити монітор на стандартне кріплення VESA.

Дизайн, ергономіка

Зовнішній вигляд MSI Optix G274QPF-QD не розчаровує, хоча згадаємо за деякі нюанси трохи нижче. Рамки невеликі, дизайн стриманий, строгий. Сам пристрій трохи товстенький, та не більше за своїх недорогих конкурентів.

Корпус виготовлено з пластмаси, якість невисока. Якщо придивлятись, можна побачити неакуратно склеєні частини корпуса, де помітні невеличкі зазори, зсунута рамка тощо. Отже, в збиральному цеху добряче спішили, коли складали конкретно цей екземпляр. Не зважаючи на це, все тримається купи, нічого не скрипить і не розвалюється.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Завдяки поворотній ніжці з регулюванням по висоті та нахилу монітор легко налаштовується під себе. Його можна встановлювати на будь-якій висоті під свої потреби, адже хід ніжки справді великий, а повертання самої основи буде додатковим бонусом. Для укладання кабелів в ніжці є спеціальний проріз, а клавіша налаштувань (джойстик) знаходиться в зручному місці на задній панелі.

Налаштування

Першим серйозним розчаруванням власника MSI Optix G274QPF-QD стане меню налаштувань. І зараз я зовсім не про відсутність української мови.

Проблема зводиться до повільного реагування навігаційної клавіші. Пересування пунктами меню відбувається зі значною затримкою, наче все «підвисає». Це призводить до того, що елементарне регулювання яскравості займає в кілька разів більше часу, ніж в конкурентів.

Самих налаштувань чимало, до цього причеплятися не можна. Є готові профілі для ігор різних жанрів, для перегляду відео чи редагування фото. Крім цього користувач має можливість вручну змінювати потрібні параметри, включаючи контрастність, колірну температуру, баланс білого тощо.

Інтерфейси MSI Optix G274QPF-QD

Монітор має базовий набір інтерфейсів: 2x HDMI, 1x DP, 1x USB Type C, 1x 3.5mm jack та роз’єм живлення. Начебто нічого особливого для монітора цієї цінової категорії. Було б наглістю випрошувати повноцінний USB Hub, коли модель й так пропонує адекватну комбінацію портів.

Онлайн-курс "Computer Vision" від robot_dreams.
Застосовуйте Machine Learning / Deep Learning та вчіть нейронні мережі розпізнавати об’єкти на відео. Отримайте необхідні компетенції Computer Vision Engineer.
Дізнатись більше про курс

Зауважимо, що лише з підключенням через комплектний DP кабель монітор видавав 165 Гц. Підключення різних кабелів HDMI в обидва роз’єми призводило до того, що модель працювала при 60 Гц, не більше.

Дисплей

Часто буває, що геймерські монітори не покривають потреби професіоналів, адже не можуть забезпечити реалістичні кольори, та герой огляду продемонстрував гарні результати, тому сподобається не лише любителям відеоігор.

MSI Optix G274QPF-QD підтримує HDR, працює в режимі 10 bit (8+ FRC) і відображає за замовчуванням 165 Гц. Крім цього є режими 60, 120 і 144 Гц. Налаштовувати монітор можна також і в утиліті MSI Center, де є можливість змінювати деякі параметри, хоча це навряд чи згодиться. З коробки він правильно налаштований і демонструє майже ідеальні показники.

QLED матриця MSI Optix G274QPF-QD покриває повний колірний простір sRGB. Результати приємно здивували. Після тестування колориметром можна подумати, що такі параметри годяться для моніторів вищого класу. Ці показники задовольнять навіть фотографів, творців контенту, любителів відео знімання тощо.

Та колірне охоплення – це не єдине, на що потрібно звертати увагу, тому плавно перейдемо до недоліків цього бюджетного короля. Перш за все вимогливих користувачів розчарує діапазон яскравості. Максимальний рівень (з HDR) 400 ніт має бути достатнім для більшості сценаріїв, чого не сказати про мінімальний.

Мінімальна яскравість зависока для комфортного читання в темну пору доби. Навіть виставивши параметр на, 0 очам все ще важко – надто багато світла видає матриця, що найбільше помітно вночі. Також в темній кімнаті найбільше видно сіризну чорного.

Монітор MSI Optix G274QPF-QD не має сильних засвічувань по краях, але чорний колір добряче сіріє, особливо під кутами. Дивлячись зверху і знизу він не так сильно втрачає насиченість, а з боків значно більше. Після VA матриць ця здаватиметься не дуже вдалою, якщо порівнювати саме в такому сценарії.

MSI Optix G274QPF-QD підтримує технологію NVIDIA G-Sync, що обов’язково сподобається геймерам. Далеко не в кожен недорогий монітор ставлять цю технологію, тому приємно. Також виміряли затримку програмним методом (наскільки йому можна довіряти поки невідомо).

Програма TFTTEST показує, що затримки складають від 5 до 6 мс. Виробник заявляє про 1 мс, але це «від сірого до сірого», а цей показник завжди буде найменшим, саме ним люблять оперувати маркетологи для гарного просування. Тому хоча б орієнтовно даним з цієї утиліти можна довіряти, особливо, якщо в наявності немає лабораторного обладнання для точного вимірювання.

Енергоспоживання MSI Optix G274QPF-QD

В економному режимі (0% підсвічування) монітор споживає 14-15 Вт. Увімкнення HDR збільшує цей показник до 28-30 Вт. Під час відеогри з середнім підсвічуванням з розетки витікало 20-24 Вт. Він досить економний на фоні VA моделей, результати не розчарували, його можна без проблем живити від невеличкої зарядної станції чи потужного павербанка з відповідними перехідниками.

Ціна та конкуренти

Огляд MSI Optix G274QPF-QD: бюджетний 2K-монітор з підтримкою HDR для ігор та роботи

Головною перевагою MSI Optix G274QPF-QD залишається ціна. Саме вартість 12 600 грн (модифікація з огляду лише в магазині Rozetka) робить його чи не найвдалішою покупкою на цей час. Не зважаючи на це, в нього є кілька гідних конкурентів на ринку, поглянемо на найбільш вдалих.

LG UltraGear 27GR75Q – хороший конкурент від корейського виробника, який пропонує схожі характеристики. Єдиним недоліком є менша яскравість 300 ніт. Ціна від 11 000 грн.

Samsung Odyssey G5A 27 – популярний і функціональний монітор, який майже не має серйозних мінусів. Ціна також приємна – 10 900 грн.

Asus TUF Gaming VG27AQ1A – чудовий монітор за свої гроші. Від героя огляду відрізняється вбудованими колонками, хоча підставка не регулюється по висоті. Ціна 11 000 грн.

Висновок:

Монітор MSI Optix G274QPF-QD повинен стати бестселером, зважаючи на його співвідношення можливостей до ціни. Якби не вартість, йому не було б чим дивувати свого потенційного покупця, адже не зважаючи на високу частоту оновлення, низькі затримки, підтримку HDR і гарну матрицю він має кілька мінусів.

Ті, хто звик дивитися фільми вночі, будуть розчаровані сіризною чорного і кутами огляду. З іншого боку, за цю вартість важко запропонувати все й відразу. На відміну від повільних VA матриць, ця, ймовірно, влаштує кіберспортсменів початківців. MSI Optix G274QPF-QD вийшов універсальним рішенням для роботи та ігор, що влаштує якомога ширшу аудиторію потенційних покупців.

Купити в Rozetka

Висловлюємо подяку компанії MSI за наданий для огляду монітор MSI Optix G274QPF-QD


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: