Огляди Огляди 08.09.2022 о 10:00 comment views icon

Огляд ASUS Zenbook 14 Flip OLED: ноутбук з вражаючим екраном на базі Intel Core i7-1165G7

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Сімейство ноутбуків Zenbook від Asus має десятилітню історію. Це компактні лептопи для повсякденного використання. Сьогодні поглянемо на елітну модель з вражаючим OLED екраном та досить швидким начинням.

4.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: хороша швидкодія усієї системи (шустрий CPU, висока частота оперативки, швидкий 1Тб накопичувач). Якісний OLED екран високого розширення із підтримкою професійного пера. Планшетний режим. Великий та функціональний тачпад. Наявність 3.5 мм роз’єму, повнорозмірного HDMI та USB. Швидкі безпровідні інтерфейси
Мінуси: висока ціна, корпус легко збирає відбитки пальців, посередня web-камера

Дизайн та комплектація

У коробці схований сам ноутбук, зарядний пристрій, перехідник USB-RJ45, фірмовий стилус, шкіряний чохол та документація.

Zenbook 14 Flip відноситься до категорії компактних (233х311 мм) ультрабуків. Тонкий (15,9 мм) та легкий (1.4 кг), виконаний у строгому дизайні без інноваційних експериментів. Зовні він нічим особливим не вирізняється серед конкурентів допоки не обернути дисплей на 360 градусів. Режим планшету реалізований непогано. Корпус зібраний якісно і щільно. Комплектний стилус натякає на те, що сенсорному екрану варто приділити увагу.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Трансформація ноутбука у планшет займає кілька секунд. Робочий стіл Windows автоматично повернеться на 180 градусів. Механізм завіс відчувається надійно, девайс можна легко фіксувати у будь-якому положенні. Зауважте, використання планшету без стилуса залишатиме безліч слідів навіть від щойно вимитих рук. Поверхня неймовірно марка. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

З лівого боку присутні порти USB Type-C (використовується для зарядки) із Thunderbolt™ 4 та HDMI. З правої сторони один «великий» USB 3.2 Gen2 Type-A та 3.5 мм роз’єм для навушників чи мікрофону. Любителі дротових з’єднань уже подумки похвалили Asus за таку опцію. На цій же панелі розмістився слот для карт пам’яті.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

З кожного боку є декілька отворів для відводу гарячого повітря. Система охолодження виглядає непогано. Масивні теплові трубки, велика площа отворів знизу та з боків вселяють надію на стабільну і відносно тиху роботу під навантаженням.

Елементи керування

На класичну клавіатуру нанесена українська, російська та англійська розкладки. Клавіатура приємна на дотик, має підсвічування, яке піддається налаштуванню. Клавіші Home, PgUp, PgDn, End розмістились вертикальним стовпцем під кнопкою включення, в котру інтегровано сканер відбитків пальців. F1-F12 мають звичні додаткові функції: регулювання яскравості, гучності, блокування камери, знімок екрану тощо. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Крихітні тачпади – це те, чому більшість користувачів ноутбуків змушені носити за собою мишу. ASUS NumberPad 2.0​ має чималий  розмір (дещо більший як у Macbook Air) і два режими використання: звичайна сенсорна панель із підтримкою жестів та цифрова клавіатура. Розумне рішення, що заощаджує місце та дозволяє вимикати NumPad тим, кому це непотрібно. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Жести Windows 11 працюють чудово, але до них знадобиться час щоб звикнути. Консерваторам із клубу «провідних мишок» освоїтись непросто. Та після одного дня користування розумієш, що такі прості рухи кількома пальцями одночасно це незамінний атрибут для Zenbook. 

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Магія OLED, фірмове перо та високий PPI

Співвідношення сторін 16:10, а не звичні більшості 16:9. Вся «магія» починається коли вмикається дисплей. Рамки екрану досить малі. OLED матриця у Zenbook 14 Flip найдорожчий компонент. Дисплей ноутбука також може похвалитися точним відтворенням кольорів, підтвердженим сертифікатом PANTONE® Validated. З точки зору звичайного кінцевого споживача екран дуже крутий.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Розширення 2880х1800 для діагоналі 14 дюймів – це чимало. Щільність 243 пікселі на дюйм. Це особливо помітно у текстових редакторах. Навіть найдрібніші шрифти на білому фоні виглядають дуже плавними. Після 24 дюймового 1080р монітору все здалось дуже щільним.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Для комфортної роботи доводиться виставляти режим масштабування 200% у налаштуваннях Windows. Таке високе розширення на малому екрані має й свої недоліки. Декотрі програми можуть бути неоптимізованими та незважаючи на налаштування Windows матимуть крихітний інтерфейс певних елементів. А це змусить власника ноутбука мружитись і задумуватись над зниженням розширення чи зміною софту.

Ті, хто перейшов із недорогого ноутбука з 60Гц матрицею, будуть приємно вражені, адже Zenbook 14 Flip здатен працювати із частотою 90Гц. Варто відзначити, що різниця у енергоспоживання між режимами 60 і 90Гц наскільки мізерна, що при тестуванні її можна легко списати на похибку чи нерівномірні умови використання. Тому жертвувати плавністю (все ж додаткові 30Гц не будуть зайвими) заради плацебо-економії заряду не варто. 

Усі переваги OLED дисплеїв відчуваються за поганого чи надмірного освітлення. Надзвичайно красиво дивиться темний інтерфейс – чорні об’єкти зовсім не підсвічуються, що створює враження глибини кольору. Під прямими сонячними променями екран поводить себе чудово, але доведеться підкручувати яскравість до 80-100%. Безумовно, дисплей вартий уваги і приковує погляд. Дивитись фільми чи працювати із графічним контентом приємно і повернувшись до IPS матриці лептопу середнього класу відчуєте легку «сіризну» і незначене відчуття тьмяності. 

Варто відзначити фірмове перо, що підтримує до 4096 рівнів натиску. Працює воно з екраном точно так же як і професійні графічні планшети. Zenbook 14 Flip OLED чудово підійде для художників, котрим набридло тягати за собою свою «дошку» для малювання. 

Не варто плутати роботу пера із звичайним сенсорним екраном: класичні планшети чи ноутбуки із тачскріном не розпізнають силу натиску пера і працюють як звичайні сенсорні дисплеї ємнісного чи резистивного (застарілий вид) типу. Декотрі користувачі не враховують подібні технології і вважають, що вони не можуть впливати на кінцеву вартість пристрою. Звісно, можна використовувати будь-який інший недорогий стилус для ємнісних екранів, але він працюватиме як людський палець, не більше. Zenbook 14 Flip OLED – це дорогий, але безкомпромісний варіант. Даний лептоп підійде для дещо ширшого кола спеціалістів (творчі спеціальності) хоча б завдяки таким «фішкам». 

Начинка 

Подвійний мікрофон біля web-камери дозволяє знижувати рівень шумів. Це особливо актуально для конференцій. Запис аудіо порадував. Мікрофон (точніше програмне забезпечення) визначає відстань і напрям з якого доноситься звук. А от якість самої камери посередня. Для відеозв’язку цілком вистачить, але у елітному лептопі можна було б поставити й кращу вебку. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Про звук можна сказати, що він просто хороший. Гучності вистачає для перегляду фільмів в компанії чи прослуховування музики. Щось схоже можна сказати про якість звукової карти і безпровідне підключення навушників (Panasonic HX220B).

Швидкість безпровідного Інтернету в межах дому знаходиться на рівні 90-100Мбіт/с. Іноді починають лізти сумніви чи знадобиться комплектний перехідник для дротового підключення USB-RJ-45. Якщо вам немає необхідності використовувати гігабітне підключення, тоді безпровідний модуль з легкістю впорається. 

Перейдемо до найцікавішого. Процесор Intel Core одинадцятого покоління i7-1165G7. Працює на частоті до 4.7ГГц. Раптом хто не знав, ноутбуки і7 з індексом Н мають 4 ядра і 8 потоків, а не 8/16 як у настільних комп’ютерів. Це не заважає Zenbook 14 Flip кодувати відео, компілювати код чи працювати із іншими важкими програмами. Ніхто ж всерйоз не рівнятиме за потужністю настільні ПК і легкі ноутбуки. Після середньостатистичного ультрабука 4-5 річної давності даний екземпляр відчувається блискавичним. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Оперативна пам’ять LPDDR4X об’ємом 16Гб працює на частоті 4266 МГц. Для ноутбуків це хороший показник. Більшість ігрових лептопів не можуть похвалитись такими високими частотами. Спішу розчарувати тих, хто грішить на необхідність великого об’єму ОЗП у дорогих моделях ноутбуків. Навіть при дуже хаотичному серфінгу в Інтернеті (запущених 150+ вкладках) та безлічі фонових програм, девайс почуває себе точно так же добре як і після запуску операційної системи.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Накопичувач PCIe 4.0×4 NVMe M.2 SSD об’ємом 1Тб вражає швидкістю запису. Вона досягає 6800+ МБ/с. Ноутбук вмикається надзвичайно швидко, і це без перебільшень маркетологів. Як користувач комп’ютера на базі Intel Core i7 10 покоління і М2 накопичувача середнього рівня мушу сказати, що різниця в швидкості завантаження операційної системи Windows 11 помітна неозброєним оком. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Відсутність дискретної відеокарти для ноутбуків даного класу є радше перевагою ніж недоліком. Інтегрована графіка Intel Iris Xe чи Ryzen Vega оптимальне рішення для роботи в легких і компактних ноутбуках. Та це не заважає грати у декотрі відеозабавки, про що мова буде йти трохи нижче. 

Програмне забезпечення Asus

Майже кожен передовий бренд на ринку лептопів старається випускати фірмове ПЗ і поставляти його із своїми продуктами. Asus не зраджує цій традиції – в Asus Zenbook 14 Flip установлена фірмова утиліта. Забігаючи наперед, це один із небагатьох випадків коли такий софт від виробників не розчаровує. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Користувачу доступна загальна технічна інформація про виріб: робоча напруга центрального процесора, його частота і температура, рівень заряду батареї, використання накопичувача та оперативної пам’яті, швидкість обертання вентиляторів тощо. 

У вкладці «Користувацькі налаштування» можна змінювати режим заряду акумулятора. Для категорії людей, яка більшість часу використовує ноутбук як стаціонарний комп’ютер, тобто підключеним до мережі, доступний режим максимального збереження батареї (акумулятор заряджатиметься лише до 60%). Технологія Battery Health Charging вселяє оптимізм, та перевірити її ефективність можна лише у довготривалій перспективі. Це той рідкісний випадок, коли програмне забезпечення справді допомагає девайсу прослужити своєму власнику довше. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Налаштування продуктивності нічого особливого собою не являє – це все той же класичний, дещо видозмінений пункт «електроживлення» із панелі управління. 

Для екрану є налаштування для зниження рівня мерехтіння OLED матриці. Також присутні додаткові режими для автоматичного та ручного налаштування колірної температури чи насиченості.

Розумний розподіл мережевих даних стане в нагоді за поганого зв’язку. Коли швидкість Інтернету невисока користувач може визначити пріоритети для передачі трафіку: мультимедіа, ігри чи весайти. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Ще варто відзначити утиліту Link to MyASUS. Користувач може здійснювати або приймати дзвінки через динаміки та мікрофон комп’ютера, надсилати та отримувати текстові повідомлення, отримувати доступ до контактів, обмінюватися файлами тощо. Навряд чи більшість користувачів будуть «вливатись» у цю екосистему від Asus, але саму наявність такої опції будемо вважати плюсом. 

Синтетика та ігри

Ноутбук чудово показує себе у браузері. Серфінг сайтів – це чи не основне заняття більшості користувачів, незалежно від роду діяльності. Саме робота із веб-сторінками є пріоритетною, без перебільшення, для кожного активного юзера. Бенчмарк WEB Speedometer 2.0 перевіряє наскільки вміло пристрій справляється із скриптами на важких і не дуже сторінках. Майже 190 балів – хороший результат. WebXPRT 4 та Octane 2.0 діють за схожим принципом.

Комплексний тест Geekbench 5 враховує не лише продуктивність процесора, а й підсистеми пам’яті, тому він є значно об’єктивнішим ніж декотрі застарілі бенчмарки як CPU-Z. 1421 бал в одноядерному тесті та 5284 у багатоядерному. Для ноутбука чудовий показник. 

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Відео довжиною 3 хвилини 48 секунд ноутбук зумів перекодувати за 32 секунди. Використовуваний формат MP4, розширення 1080р. Частота кадрів 30. Відеоролик під час монтажу було поділено на дві частини, до яких додавались ефекти руху камери та кольорові фільтри. Монтаж проводився у вбудованому відеоредакторі Windows 11. Працювати із медіаконтентом на Asus Zenbook 14 Flip легко і приємно. Девайс не змусить довго чекати на результат.

Наївно розраховувати на ААА ігри із ультра графікою на інтегрованій відеокарті. Пограти все ж вийде, правда список забавок дещо скоротиться. Навіть в автономному режимі зможете зіграти у DOTA2 на кіберспортивних налаштуваннях із комфортною частотою кадрів. Без проблем можна зіграти у Cossacks 3, Civilization VI чи PES 2020 із адекватною частотою кадрів (30-40fps) та ще чималу кількість невимогливих проєктів.

Автономність та шум

Ноутбук оснастили батареєю ємністю 63 Вт*год. Активним користувачам заряду вистачить на весь день. Підзарядити Zenbook можна звичайним USB Type-C кабелем, та для пришвидшення процесу (біля двох годин від 0 до 100%) краще використати оригінальний зарядний пристрій із комплекту який лише незначно нагрівається під час заряджання.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

При яскравості 50% за 60 хвилин перегляду відео 2160р на Youtube батарея втратила 19% заряду. В іграх вийде побавитись 3-4 години. Автономність непогана, але могло б бути й краще. Працювати із документами чи просто серфити сторінками Інтернету в режимі енергозбереження можна біля 8-10 годин.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Сам ноутбук безшумний і холодний допоки не запускати на ньому важкі завдання. Після 15 хвилин гри DOTA2 (від акумулятора) температура так і не перевищила 70 градусів. Вентилятори зашуміли, але дискомфорту не викликали. Є «тихий режим», що знижує оберти кулерів. В такому випадку готуйтесь до підвищення температури. Більш важкі сценарії все ж можуть змусити вентилятори гудіти як рій бджіл. Під час типового використання таке навряд чи трапиться, тому система охолодження справляється на тверду четвірку з плюсом.

Вартість та конкуренти

Конфігурація, що використовувалась у огляді, (на базі Intel Core i7-1165G7 та 1Тб накопичувачем) на момент написання статті коштує 62 999 гривень. Більш дешева версія (відрізняється лише процесором та диском) із Intel Core i5-1135G7 та SSD на 512Гб обійдеться у 51 999 гривень.

Конкуренцію Zenbook Flip 14 OLED можуть скласти ноутбуки-трансформери цієї цінової категорії: Microsoft Surface Laptop Studio з дискретною відеокартою RTX3050TI, легкий і тонкий Samsung Galaxy Book Flex 2 Alpha та трохи більша 15-ти дюймова версія HP ENVY x360.

ASUS Zenbook 14 Flip OLED

Висновок:

Ноутбук Asus Zenbook 14 Flip OLED однозначно не для всіх. Це дещо інший преміальний продукт, що постарався умістити в собі щось універсальне для активних юзерів. Ймовірно, для творчих людей це ультимативний варіант, що підійде для малювання, обробки відео, редагування фото, перегляду мультимедіа, роботи із документами. Режим планшету зацікавить не всіх, хоча це й відрізняє пристрій від більшості конкурентів у ціновій категорії. Та чи вартує воно своїх грошей? Цю модель важко оцінювати за технічними характеристиками чи фото, адже головне, що має дарувати ультрабук – це приємний користувацький досвід. Девайс найбільше вражає своїм екраном. Жодне фото не здатне передати колірну палітру 14 дюймового OLED дисплею з розширенням 2880х1800 пікселів. Так само лише «власною шкірою» відчувається і швидкодія всієї системи. Саме тому Asus Zenbook 14 Flip OLED отримує таку високу оцінку


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: