Огляди Аудіо 05.03.2024 о 10:00 comment views icon

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/IMG_20180729_230800_311-96x96.jpg

Гліб Перерва

Оглядач техніки та софту

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду

Сьогодні на огляді планарні повнорозмірні відкриті навушники із незвичайним дизайном та цікавим звучанням від українського виробника Verum Audio. Це дебютна модель бренду, вартістю $350 (13 475 гривень за курсом на момент написання огляду). Детально розглянемо навушники, розповімо про досвід їхнього використання та порівняємо із повнорозмірними навушниками від інших виробників.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду
Verum 1
13 475 грн.

Плюси:

звук (деталізація, робота з ембіентом, насиченість, обʼєм, мелодійність), ергономіка та зручність конструкції, шкіряні амбушури із якісним наповнювачем, конструкція оголівʼя, низький опір

Купити в Verum Audio

Мінуси:

проблеми зі звучанням на ударних інструментах та агресивних жанрах музики, відсутність паковання, простий комплектний кабель, система кріплення оголівʼя на гвинтах

Купити в Verum Audio
7.8/10
Оцінка ITC.ua

Паковання та комплектація

Навушники поставляються без паковання, тобто приїжджають до покупця в картонній коробці із повітряно-бульбашковою плівкою всередині, а кабель запаковано у звичайний зіп лок. Це трохи змазує перше враження від продукту та виробник пояснює це необхідністю вписуватись у вагові рамки при продажі товару за кордон. На початковому етапі це можна пробачити вітчизняному бренду.

Verum 1

Комплект складається тільки з кабелю 3,5 мм на 2х3,5 мм. Мідний дріт непоганої якості, як для цього цінового сегмента – без мікрофонного ефекту, не плутається та вкритий міцним захисним шаром мʼякої гуми.

Спочатку незрозуміло чому він Г-подібний з тієї сторони яка підключається до навушників, але після підʼєднання стає очевидним що це найзручніший спосіб зʼєднання, зважаючи на форму чаш.

Verum 1

Дизайн та ергономіка Verum Audio Verum 1

Verum 1 виглядають як більш брутальна версія середньостатистичних ізодинамічних навушників – великі чаші, чорні амбушури та подвійне оголівʼя з металу та шкіри, а також фрезеровані металеві решітки.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Оголівʼя комбіноване, тобто із використанням як натуральної, так і штучної шкіри, що, в першу чергу є практичним рішенням – шкіряне оголівʼя зношується значно швидше екошкіри та й економити на такій кількості шкіри не раціонально (це твердження не тільки виробника, а й усіх сучасних брендів).

Візуально модель дуже нагадує Audeze LCD-2, але ергономічно Verum 1 навіть трохи зручніше. Українські ізодинами не так тиснуть вагою на шию, а також їхня вага розподілена більш вдало, коштом чого навушники не так помітно інерційно рухаються при поворотах головою, як Audeze. До речі на вибір є три варіанти дизайну: Bubinga, Carbon та Zebrano. Різниця виключно візуальна – це одна і та ж модель навушників, просто з різними текстурами на корпусах.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду

Амбушури Verum 1 із натуральної шкіри ягняти та з латексом з ефектом памʼяті, що, без перебільшення, розкішно для цього цінового сегмента. Амбушури тактильно приємні, зручні, чудово облягають вуха та добре тримаються.

Навушники чудово сидять на голові та, загалом, ергономічно Verum 1 дуже вдалі – ними приємно користуватись та дискомфорту від багатогодинного прослуховування не виникає.

Онлайн-курс "Business English" від Laba.
Вивчіть базу граматики, лексики та вокабуляру.Використовуйте англійську в спонтанній розмові з колегами та клієнтами.Прокачайте її до впевненого В1 — для розвитку кар’єри в бізнесі.
Приєднатись до курсу

Мінус конструкції полягає у кріпленнях оголівʼя, які не можна змінювати на ходу, оскільки для зміни його глибини (чи висоти, кому як подобається), потрібно відкрутити гвинт, потім пересунути кріплення в потрібний паз і закрутити гвинт назад.

Verum 1

Це дуже незручно якщо потрібно часто змінювати розміри оголівʼя, але якщо в навушників один власник – це не проблема, а навіть плюс, оскільки це найбільш надійний варіант його утримання в одному положенні. В іншому модель дуже комфортна та нарікань не викликає.

Технічні характеристики Verum Audio Verum 1

Тип Повнорозмірні навушники
Конструкція Відкриті
Випромінювач Ізодинамічний 82 мм
Чутливість 116 дБ
Імпеданс 8 Ом
Вага 470 грамів

 

Графік АЧХ:

Технології та особливості

Ізодинамічні випромінювачі

Планарний магнітний (або ізодинамічний) драйвер складається з відносно великої мембрани, яка містить вбудований дротяний візерунок. Ця мембрана підвішена між двома наборами постійних, протилежно розташованих магнітів. Струм, що проходить через дроти, вмонтовані в мембрану, створює магнітне поле, яке реагує з полем постійних магнітів, викликаючи рух мембрани, що і створює звук.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду

На практиці звучання ізодинамічних навушників суттєво відрізняється від класичних динамічних моделей та характеризується підвищеною деталізацією, кращою роботою з ембіентом, легшим та обʼємним звучанням. Але планарам не завжди вдається якісно передати весь спектр низьких та ультрависоких частот, а також вони дорожчі у виробництві, що власне і є причиною з якої динаміки продовжують домінувати на ринку.

Пластиковий корпус – для більших випромінювачів

Для використання пластику для корпусів навушників замість дерева, крім економії на виробництві, є ще дві основні причини: стійкість пластику до впливу навколишнього середовища та механічного впливу. Verum Audio пояснюють це на доволі простому прикладі: в популярних навушників Audeze LCD-2 та LCD-3 використовується деревина в якості матеріалу для чаш. Проте для того, щоб такий корпус тримав форму та не ламався від найменшого впливу – товщина стінки повинна бути значно більшою ніж товщина корпусу такого ж розміру із пластику.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду
Класична проблема Audeze з якою часто стикаються сервісні центри

Також, що менш очевидно, це можливість збільшення розміру випромінювача. Тобто при однаковому розмірі чаш навушників, в чаші із дерева поміститься випромінювач значно меншого розміру, ніж в такі ж чаші із пластику.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду
Приклад того скільки корисного простору займає деревина

До того ж деревина може викликати небажані резонанси, що суттєво ускладнює роботу.

Повністю ручна збірка

Кожна пара навушників виробництва Verum Audio збирається, налаштовується та тестується вручну в Україні. Зі слів виробника сама збірка займає декілька годин, але є процеси які можуть тривати тижнями.

Звук Verum Audio Verum 1

Verum Audio Verum 1 звучать неймовірно, проте тільки на деяких жанрах музики. Особисто я від них не очікував чогось видатного, але моя думка кардинально змінилась після перших же тестових треків. Їх звучання можна характеризувати, як повноцінне, насичене та мелодійне: модель прекрасно працює з ембіентом та підкреслює незначні елементи композицій, через що їх цікаво слухати, помічаючи в добре знайомих записах нові акценти.

Верхні частоти мʼякі та детальні, без надмірної кількості ультрависоких. Середні частоти максимально розбірливі та добре сепаровані – можна легко розділити трек на доріжки та відокремити інструменти. Басова складова насичена та інформативна, із чудовою фактурністю та обʼємом.

Найцікавіше та захопливе звучання гарантується в разі прослуховування виконавців, що орієнтовані на інструментал, неагресивне звучання та використання ембіенту, а також оркестрові композиції та вокальні партії. Red Hot Chili Peppers, Cage the Elephant, The Strokes, The Black Keys, Gotye, Gorillaz, Shoe, Tember Blanch, John Powell, Hans Zimmer, Christopher Tin та подібні виконавці найкраще розкривають ці навушники.

Огляд Verum Audio Verum 1: ізодинамічні навушники від українського бренду

Проте у Verum 1 є вагомий мінус, який видає в них бюджетну ізодинаміку: на треках, в яких присутня велика кількість тарілок, агресивних духових, або звуків по типу хлопків, на кшталт групи The Heavy, зʼявляються неприємні стрибки високих частот. Вони ріжуть слух та загалом звучання стає нерозбірливим. Також навушники не справляються із металом (жанром музики), що логічно, адже ви навряд знайдете метал-групу яка не використовує у своїх композиціях агресивні ударні з тарілками.

В іншому ж Verum Audio Verum 1 максимально універсальні та звучать цікаво, як на рокових композиціях, так і на джазі, симфонічному оркестрі, репі та електронній музиці.

Основне тестування проводилось із використанням Audirvana Studio, а також стримінгових сервісів Apple Music та Spotify на ЦАП Chord Mojo 2, ЦАП Chord Hugo 2, аудіоплеєрі Astell&Kern KANN MAX та аудіоплеєрі FiiO R7.

Verum 1 невибагливі до джерела та добре працюють з усіма типами пристроїв. Також під час тестування було використано Apple iPhone 13 – навушники достатньо легко розкачуються, щоб працювати навіть зі смартфоном (що для ізодинаміки вже рідкість) і в парі з iPhone видають навіть пристойне звучання. Та все ж краще використовувати більш потужні джерела, як то аудіоплеєри чи зовнішній ЦАП.

Ціна та конкуренти

Вартість навушників Verum Audio Verum 1 становить 13 475 грн.

Найближчим конкурентом можна вважати Fostex T-60RP за 12 540 грн та HiFiman Sundara за 17 100 грн. Обидві моделі доволі спірні та звучать суттєво простіше ніж Verum 1, але по ціні вони найближчі.

Наступними по вартості ідуть FiiO FT5 за 20 790 грн (огляд на які також можна прочитати за посиланням). Якщо Fostex та HiFiman явно програють Verum Audio, то FiiO вже є складнішим конкурентом: вони звучать так само цікаво, але й добре пропрацьовують агресивну і насичину музику, на відміну від Verum; а також FiiO мають відмінну збірку та суттєво кращі складові корпусу (крім шкіряних амбушурів з силіконовим наповнювачем, тут Verum обходять усіх конкурентів).

Якщо ж відштовхуватись виключно від ціни, не зважаючи на тип випромінювача: можна також розглянути відкриті Grado SR 325x за 12 350 грн, Meze 99 Classics за 13 200 грн та FiiO FT3 32 Ohm за 14 145 грн. Проте ці моделі суттєво програють Verum Audio по деталізації, насиченості та обʼємності звучання.

Також, якщо наблизитись до 20 тис. грн, варто зважати на нову модель Сенхів: Sennheiser HD 490 PRO за 17 159 грн. Матеріали корпусу та зручність Sennheiser не на найвищому рівні, але загалом звучать вони краще ніж Verum Audio. HD 490 PRO програють Verum 1 по масштабності звучання, але вони легко відтворюють будь-які музичні жанри та мають таку ж деталізацію і більш чесне звучання.

7.8/10
Оцінка ITC.ua
Дизайн, ергономіка, матеріали, якість збирання
8
Ціна
9
Якість звучання
9
Комплектація
5

Висновок:

Verum Audio Verum 1 – якісні та цікаві навушники від українського виробника, які своїм звучанням можуть конкурувати з дорожчими моделями від іменитих світових брендів. Зручні, ергономічні та з масштабним, цікавим і насиченим звуком.

Початкове враження трохи змазується відсутністю паковання та комплектації, але після ввімкнення розумієш, що це можна пробачити, тим більше зважаючи на ціну навушників.
У своєму ціновому діапазоні це одна із кращих моделей, станом на сьогодні, та точно кращі ізодинамічні навушники до 15 тисяч гривень. Модель не універсальна та має свої недоліки, проте Verum 1 цікаво слухати та ними приємно користуватись.

Verum Audio Verum 1 рекомендовані до прослуховування поціновувачам інструментальної музики та жанрів орієнтованих на ембіент і роботу із простором, а також джазу та оркестрової музики.

Купити в Verum Audio

Висловлюємо подяку Verum Audio за надані на огляд навушники Verum 1.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: