Огляди Мультфільми 05.03.2023 о 14:00 comment views icon

Рецензія на мультфільм «Мавка. Лісова пісня» / Mavka: The Forest Song

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/IMG_8607-96x96.jpg

Микита Казимиров

Автор рецензій

3.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: цікава інтерпретація старого сюжету «Лісової пісні» Лесі Українки; органічно вплетені в історію елементи стімпанку; видатна робота зі звуком; гідна графіка на рівні західних проєктів
Мінуси: з технічного погляду візуалу бракує опрацьованості та деталей; ухил у «дитячі» настрої

Як і майже у будь-якого українського кінопроєкту з претензією на щось серйозне, шлях мультфільму «Мавка. Лісова пісня» до глядачів важко назвати простим. Його виробництво стартувало ще 2015 року, за цей час анімаційна стрічка встигла пережити кілька скандалів і суттєву зміну концепції. Однак від ідеї переказати «Лісову пісню» Лесі Українки на новий лад команда не відмовилася. На початку березня «Мавка. Лісова пісня» все-таки дісталася українських кінотеатрів. Розповідаємо, якою вийшла одна з перших весняних кінопрем’єр.

«Мавка. Лісова пісня» / Mavka: The Forest Song

Жанр анімаційна пригода
Режисер Олександра Рубан, Олег Маламуж
У ролях Наталка Денисенко, Катерина Кухар, Артем Пивоваров, Сергій Притула, Олена Кравець, Олег Михайлюта, Ніна Матвієнко
Прем’єра кінотеатри
Рік виходу 2023
Сайт IMDb

Сюжет мультфільму бере за основу знайомі мотиви твору-першоджерела Лесі Українки, але переінакшує їх на сучасний і м’якший лад. Він концентрується на стосунках берегині лісу Мавки та звичайного хлопця Лукаша. Мавка має насамперед берегти природу, але вона переймається Лукашем завдяки його музичним талантам і починає відчувати до нього почуття. Та стосунками між двома настільки різними персонажами хоче скористатися Кіліна, яка шукає в лісі секрет вічного життя.

Рецензія на мультфільм «Мавка. Лісова пісня» / Mavka: The Forest Song

Якщо згадати оригінальну п’єсу Лесі Українки, то кінцівка в ній далека від щасливої. Але автори «Мавки» і не приховували, що намагалися зробити історію більш доступною і доброзичливою в плані сприйняття. Тож будьте готові, що мультиплікаційна «Мавка» — це не точний переказ, а вільна інтерпретація оригіналу.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Головний елемент, який розділяють рукописна й анімаційна «Лісова пісня» — протиставлення людського й чарівного. Контраст між Мавкою з її світом казкових істот і приземленим, але однаково чарівним Лукашем, який опинився в центрі вічних людських інтриг, проходить наскрізною лінією крізь увесь мультфільм. Класичне першоджерело подарувало адаптації досить сильні підтексти, що ріднить її з роботами Pixar.

Казковий бік «Мавки» цікавим і доволі веселим чином обходиться з міфологією України. Але обійшлося без якихось несподіваних відкриттів. Кумедних істот, що говорять, ми всі бачили вже сотні разів.

А от із «людською» стороною вийшло цікавіше. Якщо твір Лесі Українки зображував звичайне сільське життя, то «Мавка. Лісова пісня» підглядає деякі елементи у жанру стімпанк. Через це з точки зору художніх смислів мультфільм вийшов навіть цікавішим за п’єсу.Рецензія на мультфільм «Мавка. Лісова пісня» / Mavka: The Forest Song

Але більшу частину глядачів цікавили не сюжетні перипетії, а візуальна частина «Мавки». Адже її рекламували як найдорожчий мультфільм, зроблений в Україні. Та й за трейлерами було видно, що анімація потенційно може бути однією з найкращих від українських аніматорів.

Так і виявилося. Візуально «Мавка. Лісова пісня» має вкрай приємний вигляд. Так, це очевидне наслідування стилю Pixar без будь-яких спроб відзначитися на кшталт поєднання двомірної та тривимірної графіки. Але наслідування це якісне й артистично приємне. Що навіть дещо іронічно, адже за виробництво мультфільму відповідала та сама студія, що й за «Казкову Русь», яка вже точно красою не блищала.

Англійська для початківців від Englishdom.
Для тих, хто тільки починає вивчати англійську і хоче вміти використовувати базову лексику і граматику.
Реєстрація на курс

Але якщо розглядати «Мавку» виключно з технічного боку, то в ній вистачає недоліків. В одних сценах дещо кульгає плавність анімації персонажів, в інших — пейзажі починають здаватися надто статичними. Остання проблема особливо актуальна для сцен, у яких дуже багато дрібних елементів на кшталт листя або трави. А з огляду на сетинґ мультфільму, подібних локацій тут задосить.

Зате звучить «Мавка. Лісова пісня» максимально чудово. Це стосується й акторів озвучки, і саундтрека, і звукового дизайну загалом. А Ніна Матвієнко в ролі оповідачки історії так взагалі потрапляє в саме серце.Рецензія на мультфільм «Мавка. Лісова пісня» / Mavka: The Forest Song

У спробах «бути як Pixar» творці мультфільму не зуміли витримати баланс між «дорослими» і «дитячими» темами. «Мавка» схиляється в бік останньої, що теж віддаляє адаптацію від першоджерела, але вже не в такій позитивній манері.

Це дещо наївний і банальний твір, але для сімейного перегляду, мабуть, нічого іншого й не потрібно. Зате знайшлося в «Мавці» місце для сцени після титрів. Таке ось наслідування сучасним трендам.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!

Висновок:

Переживши багато кіл виробничого хаосу, «Мавка. Лісова пісня» могла б виявитися проблематичною з усякого погляду роботою. Але на виході ми отримали вкрай грамотний і акуратний мультфільм, який гідно себе показує у всьому. Місцями від нього хочеться дещо більшого, ніж він може запропонувати, але і наявний результат більш ніж гідний перегляду


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: