Огляди Серіали 29.07.2023 о 10:00 comment views icon

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/InShot_20211019_133817124-96x96.jpg

Денис Федорук

Автор статей та рецензій

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

26 липня сервіс Disney+ презентував заключний епізод «Таємного вторгнення» — серіалу, заснованого на однойменній серії коміксів Marvel, що вийшла у 2008 році. Це перший серіальний проєкт в межах п’ятої фази марвелівського кіновсесвіту та дев’ятий загалом. У рецензії нижче констатуємо, що його продовжує добряче лихоманити, як і жанр кінокоміксу в цілому, та розповідаємо, що ж пішло не так конкретно тут.

2.5
Оцінка ITC.ua
Плюси: кілька екшн-сцен, що пожвавлюють дійство, хороша взаємодія у кадрі Семюела Л. Джексона та Бена Мендельсона, класний виступ Олівії Колман
Мінуси: млява оповідь; шпигунська історія, яка не інтригує; присутність у сюжеті росії та її національного колориту; загальна необов'язковість проєкту в межах КВМ

«Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Жанр шпигунський трилер, супергеройський екшн
Режисер Алі Селім
У ролях Семюел Л. Джексон, Бен Мендельсон, Кобі Смолдерс, Мартін Фріман, Емілія Кларк, Олівія Колман, Дон Чідл, Дермот Малруні
Прем’єра Disney+
Рік випуску 2023
Сайт IMDb 

Після усіх цих доленосних клацань пальцями Нік Ф’юрі відправився у космос, щоб працювати над захисною спорудою, котра допоможе убезпечити Землю від нових інопланетних загроз. Але така вже розгорнулася і надходить від раси скруллів, яким Ф’юрі, за підтримки Керол Денверс, райдужно надав притулок у середині 90-х.

Нині радикально налаштоване угрупування зелених прибульців під керівництвом Гравіка виношує план захоплення планети недалечко від москви. Через це колишній директор Щ.И.Т.а змушений буквально спуститися на Землю. Він об’єднує зусилля зі своєю незмінною колегою Марією Гілл та екслідер фракції скруллів Талосом, щоб запобігти розв’язанню ядерної війни між росією та США, яку розпалює замаскована під світових лідерів скруллівська агентура та Гравік.

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Незупинна махина під назвою Кінематографічний всесвіт Марвел вже давненько барахлить, однак продовжує свою подорож у незвідане майбутнє. Поки жанр кінокоміксу стрімко втрачає позиції, а пікова форма марвелівського всесвіту вже далеко позаду, студія вперто гне свою лінію і, схоже, не збирається відступати.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

З фільмами все більш-менш зрозуміло: щороку глядачі можуть розраховувати на чергову низку барвистих блокбастерів, котрі вже рідко спроможні чимось здивувати (хоча і досі трапляються такі приємності, як «Вартові Галактики 3»). А от з серіалами все трохи складніше.

Кевін Файгі та його підопічні намагаються експериментувати з настроями та жанрами, причому досить радикально — від ретро-ситкому «ВандиВіжена» до руйнування четвертої стіни у легковажній «Жінці-Галку». З одного боку це сміливо та похвально, та з іншого — експеримент не завжди виявляється вдалим.

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Не став виключенням і «Таємне вторгнення», творці котрого надихалися проєктами на кшталт «Батьківщини» (2011—2020) і «Американці» (2013—2018). Серіал зроблений у жанрі шпигунського трилера, а його сюжет зосереджується на масштабній змові, що загрожує існуванню людства. Тут відчувається спроба розповісти більш приземлену історію. Це така собі супергероїка без супергероїв, і саме цим вона відрізняється від однойменної серії коміксів.

Оповідь, в тому числі натхненна шпигунськими пригодами часів холодної війни (зокрема, романами Джона Ле Карре), ведеться на тлі нового протистояння росії, США та союзників обох. Хай буде, але сцени, де країни-члени НАТО що називається впрягаються за росію та тиснуть на Штати після теракту у москві, спричиненого скруллами, виглядають дико.

Психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців від Ithillel.
Пройдіть психологічний профорієнтаційний тест для IT-фахівців щоб дізнатися ваші сильні сторони, вподобання і інтереси і з'ясувати, яка IT-спеціальність вам підходить.
Пройти тест

Політична складова максимально відірвана від реальності, як би дивно це не звучало у межах всесвіту, де фігурують розумний єнот та дерево.

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Не додає причин для радощів в цілому участь у сюжеті такого суб’єкта, як російська федерація. У 2023 році видавати історії подібного штибу у пристойному суспільстві не прийнято.

В кадрі були помічені шапки-вушанки (або навіть будьонівки), величезні надувні матрьошки, кокошники та російські прапорці — дивитися на усе це неподобство немає жодного бажання. Зате тепер міноборони РФ зможе знайти виправдання безпілотникам над москвою: у всьому винні кляті скрулли, так, товаришу конашенков?

Якщо ж абстрагуватися від російського сліду в «Таємному вторгненні», то й тут серіал не може похизуватися виразністю. Мабуть, творцям здавалося, що вони створюють круту шпигунську історію з ухилом в драматизм та саспенс. Але ні, майже ніяких таємниць чи тим паче потрясінь глядачу не пропонують.

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Події розгортаються мляво, цікавих поворотів — кіт наплакав, у жанрі шпигунського кіно плелись інтриги куди яскравіші. А краще за всіх на тему вибухів у москві вже висловились в одній популярній франшизі з Томом Крузом. До речі, звідти ж сюди перекочувала і спеціальна маска, що дозволяє видавати себе за іншу людину.

Не викликають якихось почуттів і нові персонажі. На початковому етапі дочка Талоса Гайя скидалась кимось на кшталт Чорної Вдови від раси скруллів. Але її лінія не припускала цікавих шпигунських маневрів. Тож милуватися Емілією Кларк стає приємніше у ті рідкісні моменти, коли її героїня вмикає круту дівку у шкірянці з дробовиком напереваги. Перед глядачем постає Сара Коннор на мінімалках, хоча у фіналі й від неї не залишиться сліду, і це не спойлер.

Ще тим випробуванням стає спостереження за кволою лінією Ф’юрі та його дружини. Антагоніст Гравік наче й отримує невеличку передісторію, що пояснює його мерзенну поведінку, але це не заважає йому залишатися черговим карикатурним лиходієм, котрий з криком «муахаха» має намір стерти в порошок людство.

Рецензія на серіал «Таємне вторгнення» / Secret Invasion

Старі ж знайомі, агенти Еверетт Росс та Марія Гілл, існують суто заради галочки. Не надто виблискує і головна зірка шоу Семюел Л. Джексон. Мабуть, він втомився від свого довготривалого персонажа не менше, ніж глядачі. На питання «чому не покликати Месників на допомогу?» герой пробормоче якусь нісенітницю типу «це особисте». Нагадаємо, що на кону стоїть доля всього людства.

Помітно виділяється серед місцевої сірої маси Олівія Колман. Ось хто по-справжньому відривається у кадрі, напевно розуміючи, що з іншим підходом до цього проєкту ставитись не можна. ЇЇ спецагентка МІ6 Соня Фолсворт виглядає єдиним персонажем, що здатен викликати позитивні емоції. Трохи підсолоджує враження і взаємодія Джексона з Беном Мендельсоном.

В результаті вийшла не надто цікава казочка про те, як злісні скрулли задумали віджати планету у людства. Здається, штучний інтелект не тільки створив тутешні вступні титри, але й написав сценарій.

Висновок:

«Таємне вторгнення» варто дивитись хіба що запеклим шанувальникам марвелівського кіновсесвіту. Тим глядачам, для яких імена Талос і Танос майже ідентичні, від перегляду краще втриматись, адже виразного жанрового зразка тут не вийшло. Серіальна жувальна гумка від Marvel остаточно втратила свій смак


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: