Статті Технології 06.03.2024 о 14:00 comment views icon

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/08/photo_2022-09-30_11-43-02-e1664550777584-96x96.jpg

Дмитро Спасюк

Автор статей та оглядів

Світ мобільних технологій до Apple iPhone: найкращі телефони 2000-2001 років

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Мобільний телефон як пристрій винаходили двічі: 1973 року, коли Мартін Купер зателефонував Джоєлю Енгелю «без дротів» і 2007 року, коли Стів Джобс представив перший Apple iPhone. З того моменту світ змінився. Люди поринули в соціальні мережі та нескінченне споживання відео/фото контенту, а все завдяки великому сенсорному екрану.

Після 2007 року кнопкові смартфони поступово вимирали, але в цій серії статей ми не будемо говорити про їх крах, а навпаки – про найкращі часи, про розквіт мобільних технологій до епохи Apple iPhone. Повернемось в роки, коли дизайнери не боялися експериментів, а технології дивували кожного року. Тоді ринок регулярно отримував поповнення мобільними телефонами, які закарбовувалися в пам’яті та ставали легендами.

Згадаємо часи розквіту Symbian, Windows Mobile, Palm OS, BlackBerry OS, а також розповімо про найкращі телефони та смартфони з 2000 до 2006 року. Розпочнемо «копати» з 2000 року, на що є кілька вагомих причин. Саме в третьому тисячолітті розвиток мобільних телефонів став експоненціальним: телефон не встигав вийти, як застарівав, а щороку виробники дивували найвибагливіших технофанатів і весь світ.

Цього аж ніяк не скажеш про прогрес бездротових телефонів з 1990 по 2000 рік, де зміни були більш мінорними та досить плавними. У XXI столітті з’явилися камерафони, кольорові дисплеї стали нормою, а смартфони все глибше проникали в маси. Отже, в цьому випуску згадаємо найкращі моделі 2000-2001 років, коротко розповівши про кожну з них.

Nokia 3310

Один з найпопулярніших телефонів за всю історію – Nokia 3310 отримав репутацію надійного, майже безсмертного пристрою. Не дивно, що було продано більше ніж 120 млн Nokia 3310. Станом на 2000 рік функціонал пристрою був вище середнього: вбудовані мелодії та ігри (включаючи легендарну змійку та Space Impact), підтримка SMS та інтуїтивного вводу Т9, хороша автономність, міцний корпус.

Легендарною вона стала завдяки своїй витривалості та змінним панелям. Телефон можна розібрати голими руками без викрутки за хвилину-дві, а заміна акумулятора тривала не більше 10 секунд. Хоч модель не виділяється неймовірними можливостями, та чудові продажі Nokia 3310 дали гарні прибутки компанії, що своєю чергою вплинуло на технологічний розвиток мобільних телефонів фінського виробника.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Samsung M100

У 2000-му році активний попит мали CD плеєри, а моделі з HDD/Flash накопичувачами лише починали заходити на ринок, але мобільним телефоном з підтримкою MP3 міг похвалитися не кожен меломан. Samsung M100 був одним з перших пристроїв, який поєднав в собі музичний програвач і телефон.

В час, коли більшість насолоджувалися midi мелодіями або поліфонією, Samsung M100 підтримував MP3 і мав 32 МБ вбудованої пам’яті. Наразі цей об’єм виглядає сміховинним, але 24 роки тому більшість преміальних телефонів в кращому випадку мали кілька сотень КБ пам’яті. Samsung M100 започаткував еру музичних телефонів і запустив тенденцію вимирання аудіоплеєрів, як окремих пристроїв.

Ericsson R380

Ця модель випередила час і вийшла тоді, коли людство було не готове до подібного формфактору. Компанія Ericsson одною з перших запропонувала повністю сенсорний інтерфейс з резистивним екраном. Смартфон Ericsson R380 був технологічно просунутим і працював на базі OS Epoc, яка через кілька років еволюціонує в Symbian.

Пристрій функціонував в режимі звичного клавішного телефону або як комунікатор, якщо відкинути передню панель. На гігантський екран влазило багато інформації, особливо текстових повідомлень – працював Ericsson R380 не лише з SMS, а також підтримував електронну пошту. Саме як інтернет-комунікатор цей пристрій і позиціювався. Безумовно Ericsson R380 заклав перший камінь в фундамент майбутніх масових сенсорних смартфонів, хоча на той час не отримав заслуженої уваги.

Motorola A6188

Ще один сенсорний піонер, який дивував своїми можливостями. Роздільна здатність 320×240 пікселів ще пів десятиліття не буде масовою з моменту виходу Motorola A6188. Великий дисплей, підтримка електронної пошти, SMS, WAP 1.2 – мрія секретного агента 24 роки тому. Попри відсутність підтримки MP3 та карт пам’яті Motorola A6188 був оснащений FM приймачем, мав вбудовані ігри та повноцінний органайзер.

Онлайн-курс "Excel та Power BI для аналізу даних" від robot_dreams.
Навчіться самостійно аналізувати й візуалізувати дані, знаходити зв’язки, розуміти кожен аспект отриманої інформації та перетворювати її на ефективні рішення.
Детальніше про курс

Саме цей телефон поклав початок цілої серії смартфонів Motorola в схожому формфакторі (фліп з сенсорним дисплеєм). Ще у 2000 році було зрозуміло, що майбутнє за мінімальною кількістю клавіш та максимальною площею дисплея, але суспільство ще не було готове. Цей час настане лише через 7 років…

Siemens SL45

Перший у світі телефон з підтримкою MP3 –  Siemens SL45 став початком золотих часів німецької компанії. Флагман був максимально простим у використанні, на відміну від сенсорних комунікаторів, та одночасно пропонував функціонал «повний фарш». Компактні розміри з товщиною лише 17 мм і вагою 88 грамів, дисплей 1,5 дюйма і величезна контактна книга на 500 записів.

Телефон підтримував WAP 1.1, мав інфрачервоний порт, диктофон, органайзер, включаючи нотатки, калькулятор, секундомір, профілі використання та велику кількість вбудованих ігор. На цьому особливості не закінчуються – це перший масовий телефон з підтримкою карт пам’яті MMC. В комплекті виробник клав 32 МБ, але підтримувалися значно більші об’єми.

За наявності кількох карт пам’яті можна було тримати цілу музичну колекцію в пристрої, який створений для дзвінків, що на той час здавалося чимось неймовірним. Siemens SL45 можна впевнено вважати найкращим музичним телефоном з найкращим функціоналом станом на 2000-ий рік.

Siemens SL45i

Через рік компанія випустила оновлену версію хітового S45. Модель добре продавалася, але конкуренти дихали в спину, випускаючи все кращі аналоги лідера технологій. Очікувано, що у 2001 році ринок отримав оновлення флагмана у вигляді Siemens SL45i.

Оновлення вийшло досить мінорним, якщо не брати до уваги підтримку Java. Це один з перших телефонів, який міг завантажувати з мережі не лише картинки та мелодії, а й відеоігри. Таким чином можна було розширити й без того щедру бібліотеку вбудованих забавок в Siemens SL45i.

Додаємо до цього можливістю обмінюватися інформацією з іншими телефонами, використовуючи інфрачервоний порт. Siemens SL45i був мрією у 2001 році, але титул топового девайса він тримав не довго і зовсім скоро німецький виробник зіткнеться з «північною загрозою» у вигляді Nokia.

Panasonic GD95

Розміри екранів кнопкових телефонів того часу були мізерними, рідко перевищуючи 1.3-1.5 дюйма по діагоналі, тому незвично було бачити гігантський дисплей Panasonic GD95. Ця модель започаткувала тренд вертикальних екранів, адже до цього часу всі телефони мали в кращому квадратне співвідношення. Японська модель вміщувала 11 ліній тексту, про що могли лише мріяти власники тодішніх Nokia та Siemens.

Функціонал Panasonic GD95 не претендував на звання лідера технологій, хоча все ще знаходився на гідному рівні: пристрій підтримував електронну пошту, вмів завантажувати Інтернет-сторінки з допомогою браузера WAP 1.2, мав вбудовані ігри та диктофон. Зовсім скоро інші виробники зрозуміють, що пора «обертати дисплеї на 90 градусів» та збільшувати їх розміри, як це зробили в Panasonic GD95.

Nokia 5510

Технологічне диво 2001 року, що змінило уявлення користувачів про те, яким має виглядати флагманський телефон. Nokia 5510 мав аж надто багато сильних сторін, щоб обійти його стороною – це перший у світі телефон з вбудованою пам’яттю 64 МБ. Ще багато років після цього виробники не могли собі дозволити такі великі об’єми в масових телефонах, аж поки Flash накопичувачі не почали дешевіти

Звісно, телефон підтримував MP3, а також мав стерео FM-радіо. Музичних моделей на той час вже було достатньо, та Nokia 5510 був більше ніж телефоном для меломанів. Ергономіка і комунікації були головними перевагами, особливо використання розділеної QWETRY клавіатури, що було вдалим рішенням.

На жодному іншому телефоні чи розкладному комунікаторі не було так зручно набирати текстові повідомлення. Nokia 5510 став основоположником цілої категорії смартфонів фінського виробника, які взяли найкращі ідеї з дизайну та вивели їх на новий рівень.

Ericsson T68

Ще до злиття з японською компанією Ericsson тримали високу планку і пропонували інноваційні продукти. Під кінець 2001 року ринок нарешті побачив мобільні телефони з кольоровими дисплеями, а одним з перших став Ericsson T68. Ця модель не могла похвалитися великим обсягом пам’яті, але залишала неймовірні враження від використання.

Мільйонам користувачів сподобався CSTN дисплей з роздільною здатністю 101х80 пікселів, який відображав 256 кольорів. Не менш важливими перевагами стали комунікації Ericsson T68, які включали інфрачервоний порт та Bluetooth 1.0 (небачена розкіш того часу). Варто згадати за підтримку SMS, EMS, MMS, WAP та Email, щедрий набір встановлених ігор і непогану автономність.

На цьому можливості Ericsson T68 не закінчуються. На той час ще не було такого поняття, як телефон з вбудованою камерою, але були зовнішні модулі. Підключаємо камеру до Ericsson T68, робимо знімки та дивимось на здивовані погляди оточення у 2001 році. Крім камери були й інші модулі, наприклад QWERTY клавіатура.

Trium Eclipse

Перевершити дисплей Erisscon T68 спромігся лише Trium Eclipse. Саме ця модель встановила новий технологічний рівень, до якого тягнулися всі інші світові виробники. Величезний екран з роздільною здатністю 120х143 пікселі з підтримкою 256 кольорів вражав в час, коли 99% телефонів відображали лише градації сірого.

Trium Eclipse має інфрачервоний порт, органайзер, вбудовані ігри, функціональний годинник і оновлений браузер WAP 1.2.1. Хоч девайс не отримав неймовірної популярності, але зробив величезний вклад в розвиток мобільних технологій, задавши вірний напрямок руху. Trium Eclipse однозначно має найкращий мобільний дисплей серед всіх класичних телефонів 2001 року.

Nokia 9210

Однозначний лідер технологій 2001 року, найфункціональніший портативний пристрій того часу, який поєднав комп’ютер та телефон в одному. Nokia 9210 став вдалим продовженням серії фінських комунікаторів. Неймовірно висока вартість та вузька спеціалізація не дозволяли йому стати масовим, як класичні телефони, але характеристики вражали.

Кольоровий дисплей діагоналлю 4.5 дюйми з роздільною здатністю 640×200 пікселів, підтримка зовнішніх камер, переглядач офісних документів Word, Excel, PowerPoint, PDF, поштовий клієнт, HTML браузер — все це в комбінації з QWERTY клавіатурою робило Nokia 9210 ідеальним вибором для ділових людей.  Працював пристрій на базі Symbian 6.0 Series 80, а за плавність роботи відповідав процесор ARM9 з частотою 52 МГц.

З недоліків можна відзначити відсутність Bluetooth та обмежені можливості в плані мультимедіа. Втім, передавати дані можна було з допомогою інфрачервоного порту, а музика точно не те що потрібно діловим людям, на яких розрахований пристрій.

Вбудованої пам’яті було 14 МБ, але доступно лише 2 МБ. Розширити ПЗП можна було з допомогою карт MMC. Через свої величезні габарити, масу 250 грамів телефон не став улюбленцем публіки, зате показав, що таке справжній мобільний комп’ютер. Він увібрав все найкраще з попередніх версій Nokia Communicator і став хітом серед технічно просунутих користувачів.

Висновки

Початок XXI століття приніс дивовижні технології на ринок мобільних телефонів. Протягом двох років світ вперше побачив телефони з підтримкою MP3, моделі з картами пам’яті, сенсорні екрани з високою роздільною здатністю, зовнішні камери, вбудовані QWERTY клавіатури, величезні об’єми FLASH пам’яті та, звісно, перші кольорові дисплеї.

Ці всі технологічні досягнення стали твердим фундаментом для блискавично швидкого розвитку технологій, що побачимо на прикладі найвдаліших телефонів і смартфонів 2002-2003 років – в наступному випуску «Світ до Apple iPhone» розповімо про ще більшу кількість унікальних пристроїв, які показали величезний прогрес відносно героїв цієї статті.

У вас був якийсь з перелічених пристроїв? Діліться з нами своїми емоціями та ностальгічними сльозами щастя в коментарях.

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: