Статті Озброєння 29.08.2023 о 11:00 comment views icon

Українські морські дрони: «Марічка», Sea Baby, MAGURA V5 та інші

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Українські морські дрони: «Марічка», Sea Baby, MAGURA V5 та інші

У листопаді 2022 року президент України Володимир Зеленський оголосив про створення першого у світі флоту морських дронів. Початково програма фінансування через платформу United24 передбачала створення 100 дронів. З того часу наші військові провели успішні атаки дронами-камікадзе російських військових кораблів та кримського моста, а вітчизняні виробники розробили нові моделі. В цій статті дивимося на основні моделі морських дронів, які вже на слуху українського суспільства.

Бригада морських дронів Військово-морських сил ЗСУ

Про існування бригади дронів ВМС ЗСУ стало відомо під час урочистого нагородження у День незалежності України 24 серпня. Серед військових, котрі отримали нагороди від президента була й 385-та окрема бригада морських безпілотних комплексів спеціального призначення, яка отримала бойовий прапор.

Морські дрони

Також відомо, що до планування операцій з безпілотними надводними катерами мають відношення СБУ та ГУР. Зі зрозумілих причин навколо використання морських дронів багато таємниці, але українські виробники, спецслужби та військові діляться інформацією про нові розробки з пресою та на профільних заходах. Останнім часом з’явилися дані про кілька цікавих моделей.

Підводний дрон «Марічка» – багатофункціональна розробка AMMO

Перші випробування пройшов новий підводний дрон «Марічка». Безпілотник призначений для ураження надводних та підводних цілей, мостів та берегових укріплень. У разі необхідності безпілотний корабель може перевозити вантажі, для чого обладнаний кількома відсіками, або займатися розвідкою.

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Відео з випробувань «Марічки» оприлюднив народний депутат Юрій Мисягін. Він зазначає деякі характеристики дрона:

  • Довжина: 6 м
  • Ширина: 1 м
  • Дальність: 1000 км
  • Ціна: ₴16 млн

Морські дрони Марічка Морские дроны Маричка

Виробник не розкриває інші характеристики дрона з міркувань безпеки та обіцяє оприлюднити їх після перемоги. У власних відео AMMO розповідає про застосування дрона та перелічує його переваги:

  • Безпека: нема екіпажу – немає бойових втрат особового складу
  • Непомітність: підводний дрон непомітний для багатьох радарів, сканерів, ехолотів
  • Автономність: режим очікування, вмикання по таймеру або за сигналом
  • Дальність: понад 1000 км, набагато більше багатьох торпед та ракет
  • Місткість: дрон великого розміру може нести потужний боєзаряд або інше корисне навантаження
  • Універсальність: ураження цілей, перевезення вантажу, дорозвідка
  • Ефективність: дрон може уражати підводні об’єкти, включно з опорами мостів

Курс QA Manual (Тестування ПЗ мануальне) від Powercode academy.
Навчіться знаходити помилки та контролювати якість сайтів та додатків.
Записатися на курс

Цікавою є реалізація зв’язку з дронами – для підводних апаратів це проблема. Саме тому більшість дронів є надводними, що робить їх вразливими до будь-яких засобів ураження. Але виробник зберігає таємницю. Поки що проєкт фінансується коштами розробників та донатами.

Надводний дрон MAGURA V5 – демонстрація на виставці та у морі

У липні державна компанія «Спецтехноекспорт» представила морські дрони MAGURA V5 на виставці озброєнь у Туреччині. Невдовзі CNN показала дрони у відеосюжеті. Ймовірно, вони вже брали участь в ураженні російських кораблів – зовні дрони схожі на ті, що фігурують у відео бойових операцій. Абревіатура MAGURA розшифровується як Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus. Також Магура – ім’я доньки бога Перуна.

«Спецтехноекспорт» у виставковій брошурі розкрив деякі характеристики дрона:

  • Довжина: 5,5 м
  • Ширина: 1,5 м
  • Висота над ватерлінією: 0,5 м
  • Крейсерська швидкість: 22 морських вузли (40,7 км/год)
  • Максимальна швидкість: 42 морських вузлів (78 км/год)
  • Дальність: 833 км
  • Корисне навантаження: 320 кг

Морські дрони MAGURA V5 Морские дроны MAGURA V5

Керування MAGURA V5 здійснюється через супутник або по радіо. Морський дрон оснащений відеокамерою та транслює відео з неї онлайн. Дрон багатофункціональний: окрім ураження цілей він може вести розвідку, здійснювати спостереження, патрулювання, охорону, розмінування.

Керування безпілотником не потребує складної інфраструктури – потрібній лише пульт управління, порівнянний за розміром з ноутбуком. Окрім оператора, пристрій обслуговують ще декілька осіб. Попри значну вагу (~ 1 т), для спуску дрона на воду не потрібні спеціальні конструкції.

Особливість MAGURA V5 – здатність працювати роєм з трьох дронів. При цьому головний з них має апаратні відмінності: ймовірно, додаткова апаратура – ретранслятор сигналу.

Морський дрон Sea Baby – герой кримського мосту

Цей дрон, назва якого дещо натякає на прізвище голови СБУ, вже став знаменитим. Василь Малюк розповів, що саме такі дрони брали участь в атаці на кримський міст 17 липня.

Моські дрони Sea Baby Морские дроны Sea Baby

За словами Малюка, дрони Sea Baby збирають на підземному за заводі на території України. Також очільник СБУ зазначив, що зараз у розробці багато операцій за допомогою цих дронів.

Раніше СБУ поділилося з CNN кадрами атаки кримського мосту та випробувань дронів.

Відомі деякі характеристики Sea Baby:

  • Корисне навантаження (бойова частина): 450-850 кг
  • Дальність: не менше 700 км
  • Керування: супутниковий зв’язок (припущення експертів)

Моські дрони Sea Baby Морские дроны Sea Baby

Окрім кримського мосту, в активі дронів успішне ураження великого десантного корабля «Оленегорcкий горняк» та російського танкера «Сиг».

Сімейство дронів «Толока»: TLK-150, TLK-400, TLK-1000

У травні проєкт підтримки оборонних технологій Brave1 показав морський дрон TLK-150. Порівняно невеликий безпілотник тримає над водою лише антену та камеру.

Розробники продемонстрували наживо менший дрон та створили два більших:

  • TLK-150 – 2,5 м, 100 км, до 50 кг навантаження
  • TLK-400 – 4-6 м, 1200 км, до 500 кг
  • TLK-1000 – 4-12 м, 2000 км, до 5000 кг

Дрон TLK-150 має два підрулюючих двигуни на крилоподібних стабілізаторах. Великий кіль врівноважує щоглу з антеною та камерою. Дрон складніше помітити, ніж великі безпілотні катери, які дуже підняті над поверхнею води. У якому стані проєкт зараз – невідомо.

Які ще морські дрони є в України?

У різноманітних відео та в офіційних матеріалах фігурують дрони різних конструкцій, назви та характеристики яких невідомі. OSINT-аналітик H I Sutton створив інфографіку відомих безпілотників за датою їхньої появи на фото або відео. З неї видно, що конструкція морських безпілотних катерів змінюється з часом.

Морські дрони

Морські дрони дозволяють ефективно виводити з ладу ворожі кораблі та інші цілі у воді та біля неї. ВСУ довели ефективність у морських боях попри фактичну відсутність флоту. Кораблів супротивника небагато порівняно з іншими видами техніки, тому виведення з ладу кожного – велике досягнення.

Глава ГУР МО Кирило Буданов розповів «Радіо Свобода», що росіяни знищують до 70% морських дронів, але ті 30%, що залишилися, створюють їм відчутні проблеми. Вартість дрона та корабля непорівнянні, тож вони є ефективним способом ураження. Створення окремої бригади морських дронів свідчить про велику їхню кількість на озброєнні.

No place to hide: як українські морські дрони уражали російські кораблі від Севастополя до новоросійська

Джерела: BBC, CNN, Радіо Свобода, Defense Express, Naval News та інші


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: