Дописи 06.10.2023 о 12:24 comment views icon

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/VIN_RARUS-120x120-1.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/VIN_RARUS-120x120-1.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/07/VIN_RARUS-120x120-1.jpg

VINRARUS

термоядерна аномалія

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Автономний ультрабук-трансформер, що покликаний допомогти пережити перебої з електроенергією комфортно, та стати мобільним доповненням стаціонарного ПК згодом.

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

Давайте одразу поставимо паличку під “Ї”, й не будемо гратися в “Що краще, ноутбук чи десктоп”: я достатньо раціональна істота, щоб мати і те і інше під різні потреби.

Оце так несподіванка!

Тому зрозумійте мене правильно, бо я хочу від стаціонарного ПК отримувати максимум стаціонарності, а від мобільного ПК максимум мобільності! 😎 До того ж я KDE User, якщо ви розумієте про що я.😏

Для важких ігор, збереження терабайтів інформації, підключення різноманітної периферії, прослуховування музики/фільмів за допомогою людських колонок, перегляд фільмів за 3 метри від екрану, всяких хобі та обігріву кімнати взимку у мене є стаціонарник з розігнаним у шию AMD FX, якого вистачає для всього перерахованого (до речі ось його частковий огляд). Але в нього є одна проблемка, яка стала шоком для мене минулої “темної” зими: без розетки не працює. 😨

🧐 Оскільки на минулому конкурсі всі вирішили що майже сучасний стаціонарник чомусь мені не потрібен, й віддали іншій людині, то ні про які зарядні станції/генератори/мікро АЕС мови бути не може (хоча від останньої я б не відмовився). А оскільки прогноз проблем на наступну зиму нічого хорошого не обіцяє, то було прийняте тактичне рішення взяти економний ноутбук, яким би приємно було користуватися. Отже, проаналізувавши ринок нових та Б/В ноутбуків, я зрозумів, що під мої потреби недоцільно брати новий ноутбук, оскільки різниця в ціні з Б/В аналогами просто космічна! 🤯 Принаймні на економні моделі з якісних матеріалів.

Онлайн-курс "B2B-продажі" від Laba.
Розробіть ефективну стратегію B2B-продажів за 11 занять: від воронки до партнерської програми.Лектор курсу — засновник консалтингової компанії, який має 15 років досвіду в продажах.
Дізнатись більше

Багато всяких моделей я перебрав, навіть зупинився на одній й почав перебирати її варіанти, аж раптом:

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

Я дуже добре запам’ятав час коли в світ ноутбуків прийшло майбутнє: суперекономні 15 Вт ЦП, що в однопотоці позмагаються навіть з розігнаним AMD FX на 200 Вт, тонесенькі корпуси з космічного магнієвого сплаву, та мінімалізм в роз’ємах… і нікому непотрібний тачскрін. А тут ще й 2 в 1: ультрабук що трансформується в планшет, тобто навіть сенсорний екран буде мати практичний смисл! Хоча це модель 2016 року випуску, але ж і ціна в 15 раз менша за стартову.

Характеристики мого Fujitsu T936:

Родовід Т904 (так: Haswell, 22 нм, DDR3) 2014
Т935 (тік: Broadwell, 14 нм, DDR3) 2015
Т936 (так: Skylake, 14 нм, DDR4) 2016
Процесор Intel Core i5-6300U Skylake
14 нм
2 ядра, 4 потоки
400-2994 MHz
TDP 15 Вт
L1 = 32+32 Kb
L2 = 256 Kb
L3 = 3 Mb
SSE4.1, SSE4.2, AVX2, Spectre, Meltdown
Відеоприскорювач HD Graphics 520
1.05 GHz
8 Гб спільної пам’яті =)
64-bit спільна шина пам’яті
H.264, H.265, VP8, VP9
Оперативна пам’ять Samsung DDR4-2133
однорангова
15-15-15-35
1,2 V
8 Гб
наявний лише 1 слот, тому одноканал (64 біт)
Постійна памʼять SSD Somnambulist
SATA III
240 Гб
лінійний запис 401 Мб/с
лінійне читання 547 Мб/с
Порти 1 x DC 20V 5.5×2.5
1 x jack 3.5 4 pin
2 x USB 3.1 Gen1
1 x HDMI
1 x Ethernet (RJ-45)
1 x Port Replicator для докстанції
1 x SmartCard slot
1 x SIM card slot (4G/LTE)
1 x SDXC USB 3.1 кардрідер
Екран Sharp SHP1409
IPS IGZO
хронічний сенсорний глянець
Quad-HD (2560×1440)
221 PPI
діагональ 13.3 дюймики
середня яскравість підсвітки 250 ніт
контрастність присутня
Пристрої вводу урізана клавіатура острівного типу з підсвіткою
стерео мікрофони
2 Мп камера з індикатором
сканер чистоти пальців
10-ти точковий наекранний сенсор
підтримка Wacom стилусів (і не тільки)
клікпад
2 окремі кнопки керування гучності
гірометр
слайдер живлення
Аудіоможливості Realtek ALC283
1 комбінований аудіороз’єм 3.5 мм
2 пищалки Ø16 мм по 7.8 Ом
писк дроселями
клацання шарніром
завивання вентилятора
Акумулятор 35 Вт*год (45 в нової)
Li-Pol
легкозамінний
розумні алгоритми заряджання
власний індикатор заряду
зарядний пристрій 65 Вт, 19 В
Габарити 17.1 x 321 x 235 мм
маса: 1512 г

Корпус

Не знаю як для кого, а на мою думку у будь-якого портативного пристрою чи не найважливіше це якісний корпус.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

Отже, оскільки ноутбук не новий, то стан його можна схарактеризувати як “добряче поюзаний”, оскільки на корпусі є безліч несуттєвих, але помітних подряпин. Благо майже всі пласкі поверхні металеві, тому подряпини не глибокі (крім однієї маленької вм’ятинки, в області диска, від тупого предмета користувача).
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Відкриваючи кришку ноутбук одразу візуально розділяється на 2 зони: металеву (навколо клави й нижче) та пластикову (все що вище клави). Ну от металева частина відчувається монолітною з 3х сторін, можна навіть за край нижнього кута піднімати ноутбук, і він продовжує бути жорстким й не вигинається.

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
На дні є 5 маленьких олдскульних ніжок — просто та надійно. Оскільки нижня частина дуже жорстка, то ноутбук стоїть на столі “як вкопаний”, навіть якщо одна з ніжок звисає за край стола. Поверхня навколо клави напівматова, та трохи шершава, що є приємним на дотик металом та майже не збирає відбитків чистих рук. Море навколо клавіш (це ж острівна клавіатура, правильно?😉) це матовий метал, що схожий на наждачку-нулівку тактильно, і ніяких скрипів при друкуванні чи прогинанні клави немає — оце я розумію якісна річ!

Але найбільше затерта кришка над батареєю, оскільки вона пластикова, цікаво чому не металева…
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936

…і на цих словах мене догнала думка:
—так може й верхня кришка вся пластикова?
—так вона ж на дотик холодна!
—так чому ж вона така гнучка тоді?
—мабуть, просто тонкий лист металу там.
—так чому ж там є білі сколи?
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
І тут у мене в очах вмикається зум х100 і я починаю бачити якісь дивні білі сколи на ній…
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Овва, так це ж фуфло фарбоване, а не магнієвий сплав, тупо білий пластик покритий товстелезним шаром порошкової фарби з металевими наповнювачами! Якого??? Що це за японський розвід? Може тут все таке не справжнє?!😵‍💫

А дно це таке ж фуфло фарбоване??? Без розбору не нічого не зрозуміло…
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Фух, хоч тут метал, бо металева стружка брехати не буде. 🙂

Шарнір та петлі

Найвідповідальніший вузол цього ноутбука—трансформера повинен мати не аби який запас міцності, оскільки він не тільки може обертатися на 200°, та витримувати шалені перевантаження, а й фіксувати своє положення та дуже-дуже лагідно відноситися до з’єднуючих дротів, що через нього проходять, які викручує по 2х осях. На жаль 2 половинки ноутбука з’єднують саме тоненькі дроти (не пласкі шлейфи й на тому дякую), а це значить що бездумно крутити кришкою як дзиґою не можна — якщо повернув її за годинниковою стрілкою, то будь добрим, назад крути проти годинникової стрілки, і тобі в цьому буде настійно натякати пан Шарнір 🤠, бо коли ти не в ту сторону повертаєш кришку то він дасть її повернути градусів на 10 й упреться в відбійник як баран.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Зате який звук у нього приємний, ви б чули — клац-клац, коли фіксується в потрібному йому положенні, бо робить це він з протилежних боків. І кріпиться він до нижньої половинки корпусу надійно — на 6 шурупів та за 3 площини. Це дуууууууууууууууууууууууууууууже надійний механізм, якщо на протязі ~5 років пережив знущання попереднього господаря, судячи по стану корпусу і відмітини після серйозних падінь.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
З іншого ж боку пан Шарнір тримає на диво довгу пластикову трубку (така довга, мабуть, щоб дроти менше скручувало), яка з’єднується з петлями кришки.
Щоб відкрити кришку потрібно прикласти зусилля в 6 ньютон (до 90°). А знаєте що це значить? 🤩 А це значить що ноутбук проходить макбук-тест! Тобто його можна відкрити одним пальцем, але тільки на столі і одним швидким рухом. На діапазоні 90°-180° вже потребує 1,5 ньютон для подальшого відкриття кришки. Для закриття ж кришки все навпаки, тобто наприкінці, градусів за 30, кришка вже сама закривається під власною вагою. В принципі все добре продумано, але, звісно, механізм трансформера не рятує від гойдання відкритою кришкою.
Зате в закритому положенні (хто ще не зрозумів то це ноутбук-трансформер, ⁣😉 тобто у нього може бути закрита кришка в положенні екраном в низ або екраном вверх) кришка фіксується на іншій половині замками (2 гумові виступи входять в пази кришки). На жаль через люфти пана Шарніра виступи не завжди попадають в пази, тому інколи потрібно вже в закритому положенні поправляти кришку по осі шарніра.😩 Не вистачає якихось направляючих допоміжних.

Екран

Мабуть, головною вимогою при виборі ноутбука була якість екрану. Я б лайні втопив тих хто відповідальний за встановлення TN матриць в ноутбуках! 💩 Вважаю це злочином проти людяності, оскільки ВСІ ноутбуки мають змінний кут нахилу екрану відносно користувача (як горизонтально, так і вертикально), а TN матриці мають дуже обмежені кути огляду, тому мають право на життя лише в стаціонарній техніці.
Хороший IPS не має таких проблем, а так як це дорогий “елітний” ультрабук, то якість матриці напевне повинна бути високою… і це так і є!💖
Я не зможу передати фотографією якість IPS матриці, але просто повірте на слово що вона шикарна по контрастності, рівномірності підсвітки на насиченості кольорів. Все ж таки це Sharp, а хто не знає раніше вони робили, мабуть, самі якісні матриці.
Яскравість підсвітки екрану середня, тому через це, а також через глянсове дисплей, на сонці навряд буде комфортним. Для соковитої картинки доведеться виставити мінімум 70% яскравості підсвітки навіть в темну пору, на жаль.
Оскільки цей ультрабук може трансформуватись в планшет, то вимоги до кутів огляду ще збільшуються. Навіть при дуже гострих кутах огляду інверсії кольору немає й деталі та кольори залишаються впізнаваними, але, на жаль, glow-ефект тут яскраво виражений, тому невелике відхилення від перпендикулярності точки зору до екрану вже помітно змінює відтінок.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Що до товщини рамок навколо екрану то вони по 13 мм по бокам, 20 мм зверху та ∞ мм знизу. 😅 Так, це багато, хотілося б менше, але принаймні тримати цей 1,5 кг планшет комфортно (особливо коли тримаєш біля шарніру, а пальці надійно чіпляються за виріз на дні навколо док-порта).
Розрішення матриці тут 2560×1440, що добре годиться для планшетного режиму👍, але погано для настільного режиму👎 (навіть без проблем з зором хочеться виставити масштабування хоча б 130%).
Що до сенсора то я претензій не маю, а от до керування стилусом маю, бо не на всій площині екрану він працює, є якісь мертві зони (мабуть, там пошкодження), хоча палець там працює. 😭 Шкода, бо в цьому ноуті є отвір для зберігання стилуса, але ця проблема не суттєва для мене, бо не художник.

Внутрішній світ

Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Все скромно та в притик, навіть дивитися туди не хочеться, хіба що після внесення кількох штрихів:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Цікаво що SSD виявився з лампочками 😆 (нащо вони в глухому корпусі?), тому знявши з нього корпус, та приклеївши його двосторонньою липучкою для надійності, я отримав такий цікавий та корисний ефект:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Радіатор охолодження ЦП маленький, але його достатньо, бо ЦП виділяє всього до 15 Вт, що є смішним для користувача AMD FX 😅, де чіпсет так їсть на пасивному радіаторі. А от що хвилює мене (через моральну травму з мамками під FX) це відсутність будь-якої обдувки мамки. Тому я з дна виколупав пластикову вставку (що приклеєна на двосторонній скотч), між корпусом та док портом, оскільки користуватися ним я не планую, а пасивна вентиляція значно покращиться (і сіточку від мух наклеїв).
Ще зверніть увагу на роз’єм зарядки, він не намертво до материнки припаяний, а на дротах й рухомий, це значно покращує стабільність передачі енергії.
А ще мене шокувала ОЦЯ запатентована японська технологія:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Тобто в ультрабуку за 2k$ дірки в корпусі (вони потрібні) просто прикрили лопухами на двосторонній скотч? ЩО?! 🤯
Та ну ні, не буде в мене такого, повідривав я їх звісно, хай краще повітря хоч якесь циркулює там.

Ввід

🤔 З чого починається знайомство з будь-якою електронікою? Правильно, з кнопки вмикання живлення. Але тут її немає. 🤣

Онлайн-курс "B2B-продажі" від Laba.
Розробіть ефективну стратегію B2B-продажів за 11 занять: від воронки до партнерської програми.Лектор курсу — засновник консалтингової компанії, який має 15 років досвіду в продажах.
Дізнатись більше

The END!

Зате є слайдер ввімкнення! Хто це придумав, з якою метою — не відомо.😶‍🌫️
📲 Як ви відноситеся до клікпадів? Я вже не однозначно, хоча спочатку був в захваті. Хто не в курсі, клікпад це тачпад з вмонтованими фізичними кнопками, що розташовані одразу під сенсорною панеллю. В даному ноуті є ЛКМ, СКМ, ПКМ, і страшні діри під батареєю слугують для їх натискання. З першого погляду все класно працює, поки не помічаєш що курсор за раз не пересунеш з одного краю екрана в інший. Не проблема, йдемо в настройки мишки й збільшуємо швидкість вказівника… І отримуємо нову проблему: при натисканні ЛКМ, СКМ, ПКМ курсор помітно з’їжджає, інколи навіть на сантиметр. 😮 Тому воно якесь недорозвинене. Сам тачпад працює нормально, хоч і не ідеально.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
⌨️ Що можна сказати про клавіатуру? Так тут немає RGB, зате зацініть блискучу стильну фасочку навколо клавіатурного блоку!😎
Сила натискання ~60 грам, хід кнопок 0,8-1 мм. Я до неї ще не звик, бо не вистачає зворотного відгуку після десктопних клав (він то є, але ж з м’яким ходом 0,8 мм не завжди впевнений чи ти нажав кнопку).
☀️ Підсвітка клавіатури вмикається Fn+F2, має 2 рівня яскравості, й не давить на очі навіть в ночі. Єдиний мінус в, тому що з під кнопок F* світить більш яскраве світло ніж через кнопки. Купляючи ноутбуки без нанесеної кирилиці можна просто наклеїти наклейки. Але в ноутбуках не самих дешевих моделей є підсвітка клавіатури, тому наклейки не доцільні, потрібно гравіювати, от я і погравіював…🐈
Ладно прибрали блок NUM клавіш, але ж ці японські наркомани пропонують мені користуватися блок NUM клавіш замість третини буквених клавіш… Як цим можна користуватися? 🤦 Ні, дякую, куріть це самі.
🛝 Що до розкладки клавіш, то в мене багато претензій, наприклад те що однією рукою користуватись всіма функціями з кнопкою FN неможливо, а особливо ТАК ПОТРІБНІ Home й End! Блін!! Не зручно!!! Гади японські, що ви наробили? Ще й Delete не з самого краю, хто взагалі тим Pause користується? Все після вас переробляй…
#/etc/keyd/default.conf
[ids]

*

[main]

pause = delete
pageup = home
pagedown = end
home = pageup
end = pagedown
insert = sysrq
sysrq = insert

[control]
pause = pause

Звук

Ой, я думав в мене кров з вух потече, коли я почув рідні динаміки на повній гучності. Ними хіба що людей катувати, як таке можна було поставити в типу елітний ультрабук? Там не те що басів немає зовсім, так весь звуковий спектр здвинутий на межу високих та ультразвуку!
У того хто їх спроектував була шизофренія, мабуть, от подивіться самі:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Зверху динамік намертво заклеєний пластиковою заглушкою, тому звук може йти тільки вниз, “розбиваючись” об метал, а потім за рахунок луни повинні посилюватися високі частоти?
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Добре що в мене була пара динаміків від 2х однакових телефонів Sony Ericson (рідний зліва, SE справа), як раз близькі по опору, і вони підійшли по розміру. Без жалю відрізав ті пищалки та впаяв від мобілки. Не скажу що звук став чудовим, але принаймні тепер вуха не болять, і навіть натяки на баси з’явилися, хоч і тихіше грають.
Хороші навушники нормально грають, хоч звук і біднуватий, але досить чистий.
До речі, в цього трансформера є “режим кінотеатру”, коли екран перед клавою стає, звільняючи стіл для інших важливих справ:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
А ще в такому режимі легкодоступні кнопки керування гучністю (як і в режимі планшета).

Продуктивність

Як я писав з початку для важких задач у мене є стаціонарний ПК, а від мобільного ПК (ультрабука) я чекаю хоча б щоб ютюб працював та плазма не гальмувала, і все це при мінімальному енергоспоживанні.
В принципі 2 ядра Skylake десь на рівні 2х енергоефективних ядер сучасних ЦП Intel, тільки ще й з AVX2 (ще б його використовувати навчилися поза іграми) та Hyper-threading (який я відключив для економії).
Ще я дуже добре пам’ятаю про:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
а біос стояв 2017 року, тому я пішов на сайт Fujitsu подивитися який самий новий біос є… і був приємно здивований, оскільки для Fujitsu Lifebook T936 було оновлення UEFI вже 2023 року!🥳
До оновлення було так:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
а стало так:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
🥳 Юху, -9% продуктивності, оце так приріст… в бетон.
Ну й ладно, плазма літає, ютюб не лагає, зате дірки поприкривав в ЦП. Та й в однопотоці мій FX в цьому тесті не сильно кращий.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
А ще в мене був хитрий план, відтворювати 720р відео на екрані 1440р. А хитрість була втому, що 720р це рівно половина від 1440р, отже при економії всіх ресурсів я отримаю чітку картинку, де 1 піксель просто апскейлиться до 4х, з мінімумом витрат енергії.
Правда на VP9 60 FPS чомусь довбана Intel 🐢HD🐌 520 не хоче апаратно декодувати відео… або я щось не те роблю.😩

Що до ігор то звісно я знав що:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Ви в мене запитаєте: “Чому не взяв ноутбук з дискретною відеокартою?”
А я вам відповім:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Що до нагріву то тієї 1 теплотрубки вистачає, щоб більшість часу вентилятор ультрабуку був вимкнений. Після заміни термопасти я не бачив температур більших за 75°С в максимальних навантаженнях, звісно при працюючому вентиляторі. А коли він працює навіть при мін. обертах (до речі, мамка не каже скільки) то його чути. Але я думав що буде ще гучніше, тому терпимо.
До того ж в Kubuntu є можливість вибрати 1 з 3х режимів енергозбереженя, де в найекономнішому навіть при навантаженнях не вмикається пропелер.
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Ну а найбільша проблема цього ультрабука в писку дроселів. Блін, там процесор економніший ніж на моєму десктопі північний міст, зате звуків таких я не чув від часу коли FX до 5 ГГц гнав.
Сидиш собі програмку пишеш, повний пасив, зате зараза та “ззззз-бзбзбз-зззз-бзизизизззз”😬, наче там якісь бджоли завелися. Хоч бери всю материнку медом намасти для звукоізоляції.

Батарея й автономність

Так батарея трохи зношена (на 20%), ну й нічого страшного, кілька годин може пропрацювати автономно. Але ж я не збираюся на неї покладатися, бо підключаю великий powerbank до цього ноута.
“А як ти його зарядиш, в цього ультрабука ж немає ні одного USB-C?” — скажете ви.
А я відповім фотографією рішення:
Blackout transformer Fujitsu Lifebook T936
Це перехідник USB-C to DC 5,5×2,5 20V.
А так як при рівні 88-99% рідна батарея не заряджається (тобто вона не буде псуватися вічним зарядом), то нічого не заважає прив’язати його до зовнішнього повербанка на постійній основі, коли будуть перебої з електроенергією.
По моїм замірам ютюб 720р по Wi-Fi, з 25% яскравості екрана, споживає в районі 10 Вт, а це близько 3,5 годин від рідної батареї.
А в простої, на шпалері Kubuntu, споживається 6 Вт.
В максимальному навантаженні Geekbench 22 Вт.
Підсвітка клавіатури споживає 140 мВт або 340 мВт.
А ось споживання енергії екраном:

Режим підсвітки екрану Залишкове споживання екраном
5% 360 мВт
10% 540 мВт
15% 640 мВт
20% 820 мВт
25% 940 мВт
30% 1140 мВт
40% 1420 мВт
50% 1740 мВт
60% 2040 мВт
70% 2340 мВт
75% 2480 мВт
80% 2640 мВт
90% 3000 мВт
100% 3240 мВт

В режимі гібернації: 296 мВт.

Візьми участь у конкурсі та виграй ігровий ноутбук від?

Нові моделі ігрових ноутбуків MSI на базі RTX 40** серії з підтримкою DLSS 3.0 – для найвибагливіших геймерів. Ноутбуки серії Prestige та Modern – потужні помічники в роботі, навчанні та повсякденному користуванні.
Один з цих ігрових монстрів – MSI Crosshair C12V ти можеш виграти вже зараз, взявши участь в нашому конкурсі.
Бонус для читачів ITC.ua: знижка 5% у MOYO на будь-який ноутбук MSI за промокодом ITCMOYOITC.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: