Дописи 10.07.2023 о 14:40 comment views icon

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/e07b7dbe572d68e51e61ec2857f7a776?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/e07b7dbe572d68e51e61ec2857f7a776?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

johnmalkovich

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Чому саме середня версія? Чому не найдешевший? Чому не найтоповіший?
Напевно, тому що він самий…… середній.
Найбільше бути посередині уміють японці. Хлопці (так, недостатньо фемінітивів) Нація, що розуміється на мудрості, так.
Але для них бути посередині це не означає, йти на якісь компроміси. Для них це — прагнути до середини, досягти середини.

У Японії використовують багато прислів’їв, що підтверджують цю мудрість :

一番中心は最高です (ichiban chūshin wa saikō desu), що означає “в центрі найкраще”.

中庸之道 (Chūyō no michi) – “Шлях помірності”. Вона підкреслює важливість знаходження середньої точки між двома крайнощами або позиціями.

黄金の中道 (Ōgon no chūdō) – Це японська приказка, яка переводиться як “Золота середина”. Вона вказує на те, що оптимальне рішення або позиція знаходяться в середині, де досягається рівновага і гармонія.

Ну що ж. Почнемо.

Онлайн-курс "Асинхронне програмування" від robot_dreams.
Опануйте підходи асинхронного програмування на Python для розробки швидких та ефективних програм.Вас навчатиме Lead Python Software Engineer у SoftServe.
Детальніше про курс

Так, Маленька ремарка.
Тут не буде прискіпливих діаграм та таблиць, великого перерахування характеристик. Не буде купи цифр і цін під кожною назвою. Це усе є в інтернеті, усі огляди є в ютубе і ви без проблем зможете побачити підтвердження правильності мого тексту і слів, які я тут напишу.

Ціна комплекту, який ми з вами тут отримаємо, пройшовши шлях в дев’ять хоку — приблизно 65000-75000грн. Все залежить від вашої удачі в пошуку, акцій в магазинах і ретроградного Меркурія.

Цей комплект дозволить без проблем почувати себе в 1080р і 1440р дозволі, у фотовідеоредакторах, займатися роботою з 3Д-графикой і грати у будь-які існуючі ігри для ПК з максимальними налаштуваннями графіки.

Ага, Ще ремарочка.

Так, ця сборка може претендувати на звання ПК Року, бо до кінці року вже не буде ніяких новинок, а якщо і будуть, то не зможуть досягти гарної ціни на старті свого продажу.

Онлайн-курс "Асинхронне програмування" від robot_dreams.
Опануйте підходи асинхронного програмування на Python для розробки швидких та ефективних програм.Вас навчатиме Lead Python Software Engineer у SoftServe.
Детальніше про курс

Хоку перше

“Каміння”

Камінь в тиші,

Скрижалі землі мудрі,

Серце стійке й міцне.

 

Intel vs AMD?  Intel. Чому? Тому що їм він багатьом просто історично знаком, тому що усе життя вони купували Intel і продовжують купувати Intel, тому що платформа АМ5 тільки з’явилася і ще невідомо, куди вона рухатиметься, а АМ4 зжила себе. Тому що Ryzen 5 7600x, як хороший середнячок на 2023 рік програє хорошому середнякові від Intel, а Ryzen 7 7700 відчутно дорожче. Так який?

Intel i5 завжди був посередині їх лінійки процесорів. Intel i3 завжди були слабенькі, а Intel i7 – більше  для ентузіастів. Intel i9 – для найбільш просунутих, ну або з великими статками та бажанням максимальної потужності.

Intel i5 завжди був робочою конячкою для більшості. Який з них узяти у 2023 році? Звичайно ж середній.

Intel Core i5-13500

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

Так, звичайно ж, я не виходжу з того, що він знаходиться по середині списку i5, а виходжу з того, що i5 – 13400 приблизно на 20% менш потужний чим i5 – 13500, а стоїть усього лише на 1500грн на цей час дешевше.  Через пару років ніколи не згадати про ці гроші, та зате є якийсь запас потужності і плюс чотири тоді вже не зайвих ядра.

Чому не i5 – 13600? Тому що його не знайти без розгону, а i5-13600к потягне за собою дорожчу материнську плату, потужніший блок живлення і наявність ентузіазму займатися усім вашими цими “розгонами”.

Tray/Box? Звичайно ж Tray. Охолоджувати ж треба не мінімальними зусиллями.

Хоку друге

“Башта”

Башта стереже,

Вулкан злого гніву

Оберігає світ.

 

Як тільки починаєш шукати повітряне охолодження для процесора по потужності, подібному Intel Core i5 – 13500, то з усіх боків з усіх посилань майже завжди лізе одно назва – DeepCool AK620. Як тільки його не називають: “народний”, “топ за свої гроші” “оптимальний”…Ти намагаєшся знайти щось інше, хочеш, щоб тобі запропонували інші варіанти, але все одно по усіх посиланнях і оглядах ковзає назва цієї моделі охолодження для процесора.

DeepCool AK620

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

Так, звичайно ж є Noctua NH – D15. Яка при зникаюче малій перевазі за показниками стоїть у 2 рази дорожче. Є be quiet! Shadow Rock 3, але у нього один вентилятор. Є be quiet! Dark Rock Pro 4 з двома вертушками, але він вже стоїть на 70% більше, від DeepCool AK620.

З приводу водяного охолодження. Воно більше підходить для розігнаних процесорів. А реальна якісна пропозиція коштує як мінімум 5000 грн, що у 2 рази більше, ніж наш варіант.

TDP260W, Гідродинамічний підшипник (FDB), рівень шуму і ефективність, як у Noctua NH – D15. Що ще треба для того, щоб не отримувати високі оберти вентилятора і температури на процесорі? Саме тому DeepCool AK620.

Хоку третє

“ Живлення”

Краплина їжі,

Сили в серце проливає,

Життя оживає.

Напевно, це був для мене, мабуть, найважчою категорією, в якій треба було вибрати щось середнє.

Відштовхуючись від потужності приблизно 750 Вт для того, щоб було достатньо і процесору відеокарті із запасом на середнє навантаження блоку живлення, треба було знайти щось дійсно виділяється. А оскільки вибір виробниках неймовірно великий і одночасно вони пропонують приблизно одні й ті ж характеристики своїх блоків живлення, то вже треба дивитися просто на надійність.

AeroCool Aero Bronze 750M Fully Modular

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

 

Кращий у своєму класі набір технологій захисту БП і компонентів, включаючи захист від перевантаження по напрузі, зниженої напруги, перевантаження по потужності і по струму, короткого замикання, стрибків вхідної напруги і кидків струму при включенні пристрою, і захист від перегрівання.

ККД понад 90% підтверджений офіційним сертифікатом 80plus 230v EU Bronze.

Так, є ще багато варіантів. Той же  be quiet! System Power 10 750w, Chieftec PPS – 750fc 750w, MSI MPG A750GF… Повторюся — тисячі їх…

Хоку четверте

“ Оперативна Пам’ять ”

Реакція стрімка,

Мить лише — й вже далі,

Світла швидкість душі.

Саме головне питання на цю мить – DDR4 або DDR5?

Очікується, що впродовж 2024-2026 років DDR5 набиратиме оберти і займе близько 95% ринку — стільки ж зараз займає DDR4. Виробники процесорів і материнських плат підтримуватимуть тенденцію переходу до нового типу пам’яті, але робитимуть це неагресивно.

Комплект материнської плати і оперативної пам’яті DDR4 виявиться приблизно на 1500-2000 грн дешевше, ніж такий же комплект на DDR5. Це на цей час. Пів року тому ціни на чіпи були такими, що ця різниця була набагато істотнішою і відрізнялася майже у 2 рази у сторону вибору DDR4.

З одного боку навіщо купувати DDR5 якщо швидше за все LGA 1700 буде останнім сокетом і він закінчиться на 13-ій серія Intel Core. Новий процесор на ту ж, куплену сьогодні материнську плату, не поставити.

З іншого боку на DDR4 вже поставили крапку. Синтетично ідеальні тести показують що DDR5 – 6400 до 74% працює швидше DDR4 – 3600 в ідеальних умовах, проте остання має на 11% кращу латентність.  Але реальні показники набагато скромніше і зараз знаходяться приблизно в 15-25% приросту швидкості на користь DDR5.

Але згадаємо японську мудрість – “風に抗わずに航行せよ”  (Kaze ni aragawazu ni kōkō seyo) – “Переміщуйся, не протистоячи вітру”. Це прислів’я підкреслює гнучкість і пристосовність в досягненні цілей. Замість того щоб чинити опір труднощам і перешкодам, ми повинні шукати шляхи пристосування і враховувати навколишні обставини. Це допомагає нам просуватися вперед і досягати успіху, не витрачаючи енергію на боротьбу з непереборними силами.

Тому все-таки DDR5. Тим паче, що різниця в ціні з DDR4 зараз стала на стільки мала.

Звичайно ж 2 планки, а не одна. Питання тільки в тому 16 Гб або 32 Гб?

16 – тільки якщо ви просто граєте, просто сидите в програмі одній, просто десяток закладок в опері або хромі… Але якщо ви любите робити все одночасно, а не в перервах між “катками”, якщо при цьому ще пара видалених столів відкрито та усі месенджери висять в треї, то тоді тільки 32 Гб.

G.Skill брав своїм дизайном, характеристиками, сумісністю, маркетингом, ім’ям, силою бренду і так далі й тому подібне і при цьому не давив ціною на свою продукцію.

G.Skill DR5 – 5600 32gb (2x16gb) TZ5 (F5 – 5600j4040c16gx2 – TZ5S)

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

Intel XMP 3.0 (у профілі вже є наша материнська плата), 5600 МГц, CL36.  Скажімо так — уся у вогнях. І у буквальному і переносному сенсі. Характеристики відмінні і сяє на платі підсвічуючи…

Хоку п’яте

“Материнська плата”

Платформа надійна,

Все на ній розквітає,

Стійкість назавжди.

 

Пройшли ті часи, коли було буйство чипсетів у Intel. 10-20 чипсетів у Socket 1151 тільки з появою АМД на ринку довелося прибрати до десятка в Socket 1200.

Intel Core i5 – 13500 дає нам досить чіткий напрям, куди дивитися при виборі материнської плати.

Серії чипсетів Intel Zххх потрібні тільки для процесорів з розблокованим множником. Там, де у 2023 році  ще залишилося місце для ентузіастів, які думають, що зможуть вижати більше, ніж переплатили. Хоча до них це вже зробили на виробництві і по факту прогрес приросту потужностей в новій архітектурі сповільнився до невеликих відсотків…

Тому зупинимося на чиіпсеті Intel B760. Від B660 він відрізняється лише більшою кількістю ліній PCIe 4.0 і кращими аудіокодеками. Звук — це щось на теплому і ламповому, але ось приріст кількості ліній PCIe 4.0 дасть додаткові слоти для нових M.2 NVMe, якщо місця на старих не вистачить.

Раніше різниця в чипсетах розділялася ще і по можливості розгону оперативної пам’яті, зараз — що B760,що B660 нічим більше не відрізняються. Обидві надають можливість поміняти таймінги на оперативній пам’яті, що приведе до відчутного чи просто до приросту швидкості на рівні до 10%.

ASUS TUF GAMING B760-PLUS WIFI D4

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

Відмінне охолодження. Відмінні лінії живлення — У системі живлення цієї материнської плати, реалізованої за схемою 12 +1 фаз живлення, застосовуються силові модулі, кожен із яких також містить драйвер і MOSFET – ключі верхнього й нижнього плечей. 3 слоти M.2 NVMe.

Відмінний виробник і комплектація. WIFI за бажанням звичайно і надійніше за дріт ще ніхто нічого не придумав, але якщо ти переїжджаєш іноді або якщо хочеш витягнути комп’ютер з будинку в літню альтанку, то це найпростіший спосіб під’єднати його на новому незручному місці при виниклих проблемах з прокладенням кабелю від роутера…

Поряд з нашим вибором цією материнською платою ходить і MSI MAG B660 Tomahawk Wi – Fi DDR5 і Asus ROG STRIX B760 – A GAMING WIFI і Gigabyte B760 Aorus Elite AX… Але це вже на рівні “вкусовщіни” і лояльності до виробника.

 

Хоку шосте

“Пам’ять”

Безмежна мудрість,

В маленькому ящику живе,

Тайни розкриває.

Звичайно ж M.2 NVMe. Звичайно ж пара штук. Звичайно ж. За останній рік обвал цін на пам’ять такий, що мамкіни бізнесмени з олхюа кусають себе за лікті або просто один одного. “Купував рік тому за 3700грн жодного разу не включав продаю за 3000” виглядає ну дуже жалко на тлі того, що це ж нове і в заводській упаковці зараз в магазинах стоїть 2000грн.

Я зупинився на парочці:

SSD 1TB M.2 NVM Corsair MP600 GS M.2 2280 PCIe Gen4.0 x4 3D TLC (CSSD-F1000GBMP600GS)

SSD 2TB M.2 NVMe Corsair MP600 Core XT M.2 2280 PCIe Gen4.0 x4 3D QLC (CSSD-F2000GBMP600CXT)

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

PCI Express 4.0 x4 стандарту NVMe 1.4 і швидкості послідовного читання і запису досягають 5000 Мбайт/з і 4400 Мбайт/с.

Знову ж таки середній надійний хороший виробник і продукт. Швидкості роботи при цьому — вище за середніх.

Samsung 980 дуже неоднозначний ціною і надійністю, 970я версія навіть почала обганяти 980ю в попиті. У ціні, втім, теж. При цьому не досягаючи характеристик Corsair MP600.

Ще один найближчий конкурент в ціна/якість категорії – Kingston NV2 1tb M.2 2280 NVMe PCIe 4.0 x4 (SNV2S/1000g) дуже сильно відстає у швидкості від Corsair MP600.

Хоку сьоме

“Відеокарта”

Крила графіки,

Імпульси кольором тчуть,

Образи оживають.

Найперше питання, яке виникає між при виборі відеокарти це NVIDIA або AMD?

Зупиняю свій вибір саме на NVIDIA саме тому, що там є DLSS3. Так неоднозначний. Так — не потрібний в онлайні. Але він є. І куди його наявність “вистрілить” через пару-трійку років — невідомо. Ну і, тому що NVIDIA – це як перший сексуальний досвід. З яким партнером він у тебе був таким, з такими перевагами ти і залишишся якщо і не до кінця життя, то на дуже багатьох років.

Отже, NVIDIA. Отже, 60-а серія.

60-а серія усіх поколінь відеокарт були самими “середніми”. Згадайте легендарну GeForce GTX 1060/6Гб, яка в статистиці стіма досі в лідерах. 50-а для невимогливих, 70-а і вище — ну ви зрозуміли…

Все лінійка RTX 3060 на 2023 рік вже себе зжила для нових складок. Точніше, навіть не так. Вона була настільки невдалою, що на цей час уперлася у свою продуктивність і її вистачає максимум для 1080p. Що ще зробило її такою невдалою? Ну звичайно ж саме NVIDIA. Дженсен Хуанг на фоні майнінгового буму перестав звертати на шанувальників геймінгу з такою силою,  що навіть особливо не старався з розробкою 3000-ої серії. Сюди додамо підтримку DLSS тільки 2-ій версії й…. в принципі це усе…

Якщо вам не далі 1080p  і ви не такий вже і казуальщік, то так. Беріть будь-кого 3060 і вам цього вистачить з головою. Але враховуйте те, що у 3060ti були часткові проблеми з пам’яттю від партії до партії, що призводило до роздумів власника в стилі “Чому я купив процесори Intel з індексом F? Зараз би хоч якось протягнув тиждень, поки відеокарта в ремонті”.

Виробник? MSI. Вони, на тлі інших, вкладаються в охолодження більше. І, що дуже важливо — на захист ланцюгів живлення. Це допоможе вам у випадках форс-мажору з блоком живлення полагодити відеокарту набагато дешевше ..

Тепер про RTX 4060. Презентували. Ну як презентували? Постукали з дна RTX 3060.

128-бітова шина пам’яті у 2023 році при тому, що на GTX 1060/6Гб десятирічної давнини вона була 192-бітова. 8 Гб пам’яті при тому, що ціна на чіпи в рази впала на ринку і що наявність 12 Гб, що 16-32 Гб ніяк не відбилося б на ціні. RTX 4060 Ti та RTX 4060 мають менше ядер CUDA, чим їх попередники. У RTX 4060 Ti навіть менше трасування променів і тензорних ядер, чим у RTX 3060 Ti… Багато можна перераховувати… За 2 роки “зелені” змогли підняти продуктивність лише на 10%. Мда….

Ще один цвях в кришку 4060й – днями виходить RTX 4060 Ti не з 8 Гб, а з 16 Гб. Навіщо? Ну у тебе ж зайві 100 доларів за просто так?  RTX 4060 Ti у своїй продуктивності помирає в 1440р, де їй ледь вистачає її 8 Гб. У 1080р 16 Гб потрібні тільки для “сфоткай мене на їх фоні”. У 4К звичайно так, але там нічого робити на неї — просто не вистачить продуктивності чіпа і смішної шини на 128 біт.

Може замислитися про Radeon RX 6750 XT? До того ж восени обіцяють з підтримкою DLSS3 випустити….

Ні. Нам треба зараз. І середньо. Та і ми ж пам’ятаємо про свій перший досвід. Ага.

Що це за крик був? О-о-о-о-о-он там. Вдалині. Із-за глухого підземелля. Зеленого підземелля. Ледве чутно із-за дзвону кайданів що давно сидять причетні у NVIDIA за випуск GeForce GTX 1060/6Гб. Такої помилочки вони вже не зроблять, так….

Я розібрав той крик – “RTX 4070/12Гб. Візьми її. 1440р і вона — золота середина”.

Та ладно. Не може бути. Ну доказів від вас не дочекатись – у вас там вай-фай не ловить, тому треба шукати підтвердження цього самому.

Так ось же воно –   заголовки «Nvidia скорочує постачання GeForce RTX 4070 через низькі продажі». Але якщо копнути глибше, то можемо знайти чотири бази, звідки готувалось…. То побачимо, що на той час статистика продажу відеокарт від сейлерів по Європі говорить про зовсім інше. На першому місті саме RTX 4070. На другому – RX 6700 XT. Третє місто посідає RTX 3060.

Тоді чому Nvidia скорочують постачання? А тому, що вона почала продаватися на стільки гарно, що виникла потенційна загроза для інших моделей. Особливо для 4060Ti/16Гб, яка буде коштувати лише на 100 доларів дешевше RTX 4070.

Так що…..

MSI PCI-Ex GeForce RTX 4070 Gaming X TRIO 12G 12GB (RTX 4070 GAMING X TRIO 12G)

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

 

Чому MSI? Повторюся ще раз — краще охолодження і захист ланцюгів живлення. Найкращі. При невеликому плюсі в ціні. Переконайтеся в цьому самі.

Так — це 70-а серія. Але це вимушене рішення, особливо якщо врахувати, що найближчі пару років ніяких новинок від NVIDIA не буде.

Хоку восьме

“Корпус”

Міцні стіни,

Обійми нас тримають,

Разом, сплетені.

Корпус. Дуже важко попасти в середину. Ще важче догодити усім.

У Японії говорять 針の穴から天井を見る  (Hari no ana kara tenjou o miru) – “Поглянути на стелю через голкове вушко”. Ця фраза виражає ідею того, що деякі речі або ситуації дуже складно досягти або догодити всьому світу. Вона вказує на те, що деякі цілі або очікування можуть бути недосяжними або нездійсненними.

Розмір, колір, підсвічування, кількість вентиляторів і комплектація… Від 1500 грн до 20000грн….

Виділю 3 з них. Усі підходять під “золоту середину”. Відмінна вентиляція, комплектація, вид і можливість обслуговування від пилу.

MSI MAG Forge 100m Black – Самий недорогий. Більше для підлітків, оскільки заточений під “геймінг дизайн”

DeepCool Matrexx 55 Mesh ADD – RGB 4f  – “We need more air and light”. (Читати хрипким голосом в стилі самі знаєте кого.)

І третій.

Be Quiet! Pure Base 500DX Black (BGW37)

ПК Місяця. Або 2023 Року. Medium version. Haiku edition

Мене притягнув лаконічністю і дизайном. Підсвічування тільки на новий рік включати буду, але воно і так не нав’язливе і не в стилі колгоспної дискотеки. 3х140мм вентилятора, хоч і 3-х пінових, місця в нім вистачає для всього абсолютно і у будь-якому розташуванні, на усіх отворах стоять сітки.

Хоку останнє

“Фінал”

Перлину дощу,

Вітер забере далеко,

Згасне в пам’яті.

物の怪は忘れ去られる (Yokai wa wasuresarareru) – “Монстри будуть забуті”. Це японське прислів’я говорить про те, що усі явища і речі, врешті-решт, забуваються або відходять в минуле. Вона нагадує нам про тимчасовість всього, що відбувається в житті, і важливості цінувати і насолоджуватися справжнім моментом.

Актуальніше по актуальності у своїй актуальності ця “серединно-медіанна” підбірка в цілому на цю мить може бути краще навряд чи.  Знову ж таки — на мій погляд. Але ви ж знаєте краще.

Так що насолоджуйтеся і ви своєю “золотою серединою”. Відрізняється вона від цієї або ні.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: