Дописи 05.02.2024 о 12:03 comment views icon

ШІ в Getmancar: простий алгоритм чи перспектива майбутнього?

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/fivmvay-150x150.jpg

Тарас Гетманський

Засновник і СЕО каршерінгу Getmancar

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

У 2023 році інтерес до штучного інтелекту, здається, досяг свого апогею. Словник Collins визнав його словом року, а голова ООН навіть попереджає про ризики ШІ для глобального миру та безпеки. Чимало ж людей стурбовано тим, що ця технологія майбутнього може забрати їхню роботу. Але чи так страшний ШІ, як його малюють? 

Ми, як і багато інших компаній, теж впровадили ШІ в роботу свого сервісу – ще до повномасштабної війни. Однак я маю одну непопулярну думку з цього приводу: поки що ШІ у тому вигляді, у якому його зараз використовують більшість сервісів – це дитячі забавки. 

Звичайний алгоритм “if…, then…, else…”

Нещодавно одні мої знайомі їздили до Кремнієвої долини, де якраз-таки ознайомлювались з передовими технологіями. За їх словами, наразі фахівці вже працюють над тим, аби запустити технологію з перенесення свідомості в інше тіло. І це дійсно складно, прогресивно та круто, якщо таке станеться (хоча й матиме доволі непередбачувані наслідки).

Але зараз здебільшого те, що ми називаємо штучним інтелектом – це насправді доволі простий алгоритм, який не має нічого спільного зі справжнім інтелектом. От зараз чимало компаній кажуть те, що вони використовують ШІ у роботі своєї служби підтримки. Але як це працює насправді, в багатьох випадках?

Клієнт ставить питання боту, той надає декілька варіантів відповідей і перепитує людину, чи розв’язав її проблему. Якщо ні, то далі знову пропонуються інші варіанти відповідей. Тобто це працює, як звичайна алгоритмічна структура у програмуванні “if…, then…, else…”. Цей “ШІ” не вміє буквально “читати” питання. Він просто проганяє питання по класифікатору, і видає найбільш ймовірну відповідь, яка, наприклад, підійшла більшості людей, що вже ставили схожі питання у минулому. Якщо ж схожих питань не було, він видасть просто якусь маячню, адже поки цей “інтелект” не вміє насправді будувати логічні ланцюжки і виходити за межі стандартних відповідей. Це більше схоже на розумний алгоритм, що самовдосконалюється, тобто може типізувати відповіді і те що сподобалось клієнту. Таким чином, надалі він буде видавати більш вірну відповідь і так буде з кожним разом, краще і краще.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися

Аби перевірити це, спитайте у Chat GPT “Як проїхати на метро у Німеччині?”. Навіть просунута платна версія вам видасть стандартну відповідь, мовляв, придбайте квиток та скористайтесь турнікетом. 

ШІ в Getmancar: простий алгоритм чи перспектива майбутнього?
Відповідь Chat GPT на запитання “Як проїхати на метро в Німеччині?”

Але річ у тому, що у німецькому метро немає турнікетів. І про це прекрасно знає Google. Та ChatGPT видає неправильну відповідь, адже спирається на купу схожих питань та відповідей, дотичних до процедури проходження у метро в інших країнах. 

ШІ в Getmancar: простий алгоритм чи перспектива майбутнього?
Відповідь Google на запит “Чи є турнікети в метро в Німеччині?”

Тобто наразі штучний інтелект, в більшості випадків – це просто така собі бібліотека знань, з якої витягуються відповіді на ваші питання за теорією ймовірності. Але це не значить, що це діагноз. ШІ дійсно розвивається, самовдосконалюється і в перспективі він буде видавати значно кращі відповіді.

Ми в Getmancar проти ШІ?

Попри мою деяку скептичність до сприйняття нашим суспільством технології у теперішньому вигляді, ми в компанії використовуємо ШІ, і почали робити це ще до повномасштабної війни. Наприклад, коли користувач відкриває машину Getmancar, йому потрібно зробити селфі, аби двигун авто розблокувався. Наша програма автоматично зчитує, чи це фото відповідає його зображенню у профілі. Якщо ні, то ця проблема одразу передається службі підтримки. Окрім того, наш ШІ постійно навчається, аналізуючи нові фото користувача. Відповідно, з кожним разом він впізнає людину все швидше та краще.

Також для підвищення ефективності, ми хочемо впровадити ШІ у роботу служби підтримки, аби на типові питання користувачів сервісу надавалися більш швидкі і точні відповіді з мінімальним залученням персоналу. 

Загалом ШІ вже дійсно багато чого вміє. Наприклад, швидко виокремлювати чи знаходити інформацію у величезному тексті, створювати картини чи тексти. Але це більше про створення продукту зі шматочків вже давно відомого, ніж створення чогось дійсно нового. Тож я не можу сказати, що ці приклади – це прям вже той самий штучний інтелект, який все робить за нас. Полегшує нашу роботу та оптимізує процеси в компанії? Так. Але до повноцінного “інтелекту” йому ще треба рухатись. Та я сподіваюсь, що невдовзі ми побачимо дійсно революційну технологію.

Курс Project Manager від Powercode academy.
Онлайн-курс Project Manager. З нуля за 3,5 місяці до нової позиції Без знання коду, англійської та стресу.
Зарееструватися



Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: