Дописи Новини 12.07.2023 о 11:57 comment views icon

Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft

author avatar
https://secure.gravatar.com/avatar/202d3c3299c073ac56ccb1049d70ec05?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://secure.gravatar.com/avatar/202d3c3299c073ac56ccb1049d70ec05?s=96&r=g&d=https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/06/no-avatar.png *** https://itc.ua/wp-content/themes/ITC_6.0/images/no-avatar.svg

SpaceM

автор

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.

Ще донедавна мій досвід в області ігрових консолей обмежувався взаємодією в дитинстві з найпопулярнішими платформами кінця 90-х та початку 2000-х років, а саме з піратською Dendy, таким же піратським клоном Sega Mega Drive 2 та чипованою Sony Playstation 1. Це було істиною до моменту коли одного грудневого ранку 2019 року мені на очі не натрапила реклама розпродажу Playstation 4 з великими знижками. Сказавши про це, між іншим, жінці (типу дивись — прикольно) і не маючи планів її купувати я в той же момент отримав від неї ментального стусана: «Що ти дивишся і тупиш? Бери купуй поки не розібрали!». Я тоді вирішив що до жінки треба дослухатися.

Як пізніше з’ясувалось це був початок історії під назвою «ретро-геймінг». Після ознайомлення з декількома найпопулярнішими іграми актуальної платформи Sony цікавість до неї почала зникати та з’явилося бажання мати той самий грааль геймінгу з дитинства з неймовірною графікою – Sony Playstation 1.

Після вивчення пропозицій на ОЛХ з’ясувалось що «скарб» з мішком піратського штампування коштує всього-на-всього пару десятків баксів і цей факт не давав мені шансів залишитись без моїх улюблених Medal of Honor та Takken 3.Отримавши бажане виявилось що доторкнутися до історії та своїми руками пом’яти кнопки геймпадів раритетних консолей доволі цікаве заняття. А ще виявилось що, крім того, що було у мене у дитинстві існує ціла купа невідомих мені консолей і що «це цілий світ…»

Ось так я дізнався про існування теми нашої сьогоднішньої розмови – ігрову консоль Xbox, яку зараз завдячуючи «геніальному» підходу Майкрософт до найменування своєї продукції заведено називати Xbox Original. Це була найпотужніша система тогочасного шостого покоління ігрових консолей, а її конкурентами були неперевершена Playstation2, дещо застаріла Sega Dreamcast та оригінальна Nintendo Gamecube.

Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Xbox Original у прозорому корпусі

Трохи історії

Майкрософт в кінці 90-х звернула увагу на консольний ринок який швидко розвивався. Успіх  Sony, мабуть, не давав тогочасним топменеджерам корпорації з Редмонда нормально спати ночами та вони почали потроху шукати вхід на цей ринок. Спочатку обережно, співпрацюючи з Sega результатом чого була розробка і реалізація спеціальної версії Windows CE з підтримкою DirectX у консолі Dreamcast, ну а потім вони зовсім втратили сором і, навіть, хотіли купити Nintendo, але цінник від японців був не по зубах навіть тогочасній найбагатші бізнес-імперії.

В результаті це все вилилось у розробку власної консолі. Проєкт міг мати такі назви як WEP (Windows Entertainment Project — розважальний проєкт Windows), MIND (Microsoft Interactive Network Device), DirectX Box та ще з десяток «геніальних» назв які були на розгляді. Та врешті решт всім нам відомий Xbox був представлений Білом Гейтсом та Дуейном Скелею Джонсоном на виставці CES 2001 року і випущений 15 листопада того ж року.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Коли геймери отримали в магазинах довгоочікувану коробку і понесли її додому на шляху додому відчули всю її потужність – її вага яка була майже 4 кілограми, а габарити перевершували всі випущені на той час системи. Воно й не дивно – фактично в середині знаходився досить потужний на той час персональний комп’ютер з процесором Intel Pentium 3. Ось короткі дані по залізу:

  • центральний процесор Intel Pentium III з тактовою частотою в 733 МГц, заснований на 32-бітній архітектурі та виконаний на 180-нм техпроцесі;
  • графічний процесор nVIDIA NV2A (X-Chip) з частотою 250 МГц з підтримкою роздільної до 1920×1080 пікселів. Відеочіп був модифікацією чіпів який використовувався у відеокартах GeForce3 для ПК, його потужність можна порівняти з потужністю відеочіпа NV25  у відеокартах GeForce4 Ti;
  • аудіопроцесор NVIDIA «MCPX» з підтримкою 64 каналів 3D звуку;
  • 64 МБ оперативної пам’яті DDR SDRAM з робочою частотою 200 МГц, швидкістю роботи 6,4 ГБ/с;
  • жорсткий диск ємністю 8 ГБ;
  • 2x-5x швидкісний DVD-привід;
  • мережева карта Ethernet зі швидкістю 10/100 Мбіт.
Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Геймпади Xbox Original у порівнянні з геймпадом від Sony Playstation 4

Ця гримуча суміш видавала нечувані для консолей 20 GFLOPS обчислювальної потужності. Водночас конкуренти мали значно меншу потужність (Sega Dreamcast – 1,4 GFLOPS, Sony Playstation 2 – 6,2 GFLOPS, Nintendo Gamecube – 9.4 GFLOPS). А ще не можна не згадати про революційний сервіс Xbox Live запущений у 2002 році який давав змогу грати в онлайн мультиплеер через мережу інтернет та спілкуватися при цьому з друзями голосом.

Мій досвід

В той день коли я забрав свою «коробку» я відчув те ж саме, що відчували тисячі її власників до мене – її потужність, яка матеріалізовувалась у вазі пакета який я ніс у руках. Це була пізня версія чорного кольору. Вона була чипована, як і майже всі інші «приставки», що були у нас в країні у вжитку в ті часи, та мала в комплекті купу записаних дисків з майже всіма основними хітами.

Першим ділом була проведена ревізія та обслуговування. Звичайно ж відразу захотілось поміняти термопасту (хто ж це не любить), але тут мене спіткали несподівані труднощі. Коли після розбору корпуса і чистки пилу я відкрив кріплення радіатора то… нічого не відбулося, радіатор не знявся з процесора.

Онлайн-курс "Ефективні презентації в PowerPoint" від Laba.
Навчіться доносити ідеї через актуальні візуалізації.Курс зі створення презентацій, які додивлятися до кінця.Будь то sales offer, чи pitch deck.
Дізнатись більше

Я спробував зняти його руками, але це було марно. Перевірив чи всі кріплення відкрив – всі відкрив. Я приклав більше сили та зняти все одно не виходило. Коли ж вже почала тріщати та деформуватись материнська плата, і я був готовий кинути  цю справу – почув дзвінкий звук і побачив радіатор, який літає всередині корпусу і по материнській платі.

На радіаторі була затверділа термопаста з ери мезозою, яку ніхто жодного разу не міняв — навіть зняти її було задачею не з простих. Але в порівнянні з варварським відривом радіатора ця задача була простіша і через десяток хвилин мій ящик був зібраний і готовий до вмикання.

Після ввімкнення вікна у першу половину 2000-х вечір пролетів непомітно. Далі Halo та Mechassault діло не пішло – дуже вже цікавими виявились ці ігри. Вже у наступні дні та місяці я ознайомився з основними іграми бібліотеки Xbox.

Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Оригінальні видання ігор

Тепер, коли пройшло кілька років і вже є сформований погляд на платформу, хотів би виділити декілька ігор які мені сподобались та, на мою думку, варті уваги і є візитівками Xbox:

  • Halo: Combat Evolved» та «Halo 2. Всім відома серія, одні з найкращих ігор на Xbox. Є шутером від першої особи де ви граєте за головного героя Майстра Чіфа який бере участь у війні проти ворожого іншопланетного союзу та є генетично модифікованим бійцем створеним за програмою Spartan II. По класиці жанру головному герою потрібно всіх перемогти, захистити людство та запобігати знищенню всього живого у галактиці.
Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинка та геймплей Halo: Combat Evolved
  • Fable. Відеогра у жанрі ActionRPG з відкритим ігровим світом. Головному герою потрібно врятувати вигаданий світ Альбіон, від трьох злих сутностей які прагнуть захопити владу над усіма. Фішкою гри є велика свобода дій якими можна вибирати сторону добра і зла та згодом перетворитися у світлого або темного героя.
Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинка та геймплей гри Fable
  • Jet Set Radio Future. Продовження серії, яка взяла свій початок на консолі Sega Dreamcast. Дія гри відбувається у футуристичному Токіо, де ви виступаєте у ролі ролера, якому з друзями потрібно взяти під контроль всі райони міста. Ви катаєтеся на роликах, виконуєте трюки та малюєте графіті.
Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинка та геймпелей гри Jet Set Radio Future
  • Не можна не згадати платформер Conker: Live & Reloaded, який є ремастером провокаційної гри «Conker’s Bad Fur Day», ексклюзиву Nintendo64. Головний герой, білка, на ім’я Конкер, подорожує по дивним локаціям вигаданого світу та розв’язує проблеми, які у нього виникають. У грі ціла купа непритаманних платформерам речей – нецензурна лайка, проблеми з алкоголем, жінками, таке інше. Цікаво що гра має купу відсилань до таких фільмів як Термінатор, Зоряні війни, Заводний апельсин, Матриця та інші.
Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинка та геймпелей гри Conker’s Bad Fur Day

Крім згаданих вище ігор вартими уваги ще вважаю Ninja Gaiden Black, MechAssault, Blinx: The Time Sweeper, Panzer Dragoon Orta, Forza Motorsport.

Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинки ігор Ninja Gaiden Black, Forza Motorspor, MechAssault, Shenmue II

Ну і куди ж без списку всім знайомої та рідної мультиплатформи: The Elder Scrolls III: Morrowind, Doom 3, Black, Star Wars: Knights of the Old Republic, Return to Castle Wolfenstein, Grand Theft Auto San Andreas, Tony Hawk’s Pro Skater 3 та інші.

Якщо брати до уваги виключно консольний ринок, то часто одні й ті ж ігри на Xbox мали набагато кращу графіку ніж у конкурентів, у них можна було грати з вищою роздільною здатністю (аж до 1080і), частотою 60 кадрів на секунду та споглядати на приємну картинку зі згладжуванням.

Xbox Original. Перша ігрова консоль Microsoft
Обкладинки ігор Return to castle Wolfenstein, The Elder Scrolls III: Morrowind, Grand Theft Auto San Andreas, Doom 3

Завершальне слово

Можна було б написати про плюси та мінуси Xbox, з чимось щось порівняти… Та чи є у цьому сенс? Вважаю що немає, бо це вже історія — історія розвитку відеоігрової індустрії, історія успішного входження Microsoft у неї, зміни та розвитку всієї індустрії одною чудовою консоллю.

Можу сказати, що мені Xbox сподобався та вразив мене. Цікаво було ознайомлюватись з технічними рішеннями, звикати до ергономіки геймпадів, відкривати для себе нові ігри та ігрові серії. Чи рекомендую я до придбання дану консоль широкому загалу в наш час? Звісно ж ні — багато кого не цікавлять ігри минулих поколінь та і є багато більш зручних та дешевших способів ознайомитися з її бібліотекою.

Основні ігри були перевипущені або працюють по зворотній сумісності на Xbox 360, Xbox One та, навіть, Xbox Series X. І це не говорячи про емуляцію на сучасних ПК. Інша справа якщо вам цікава відеоігрова історія, ви полюбляєте ретро-ігри і хочете пограти у них в оригіналі – в такому разі не вагайтеся, беріть консоль та насолоджуйтеся вайбами тих років — це цікавий та ні з чим не порівнювальний досвід.

Пишіть у коментарях свої улюблені ігрові серії 2000-х років, якщо пропустив щось варте уваги – обов’язково скажіть про це.

Цей матеріал – не редакційнийЦе – особиста думка його автора. Редакція може не розділяти цю думку.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: