Новини Технології 09.01.2023 о 15:38 comment views icon

Рівно 16 років тому Стів Джобс представив перший Apple iPhone

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

9 січня 2007 року генеральний директор Apple Стів Джобс вперше дав світові можливість поглянути на iPhone, а також зазирнути в кардинально нове майбутнє персональних комп’ютерів і комунікацій.

“Це не просто гаджет-бестселер. Він найвпливовіший з усіх, які коли-небудь створювалися. Інфраструктура, що створила iPhone, також “увімкнула” дрони, гаджети для розумного дому, носимі пристрої та безпілотні автомобілі”, — написав Wired у ретроспективі першого десятиліття iPhone у 2018 році.

Рівно 16 років тому Стів Джобс представив перший Apple iPhone
Фото: Snazzy Labs

Перший iPhone пропонував сенсорний екран, потужну камеру та легкий доступ до Інтернету серед іншого, забезпечуючи величезні переваги порівняно з тодішніми смартфонами, такими як Blackberry, Moto Q і Palm Treo.

“Інколи з’являється революційний продукт, який змінює все”, — похвалився Джобс, одягнений у свою фірмову чорну водолазку, на виставці Macworld Expo у Сан-Франциско, де й презентував нове творіння Apple.

Співзасновник Apple зазначив, що Macintosh у 1984 році “змінив всю комп’ютерну індустрію”, а iPod (представлений того ж дня, 9 січня, що й iPhone, але у 2001 році) “змінив всю музичну індустрію”.

Того дня у 2007 році Джобс сказав, що представить три революційні продукти, серед яких “широкоекранний iPod із сенсорним керуванням” і “проривний комунікаційний пристрій”. Аудиторія Macworld вибухнула оваціями, коли він згадав, що серед пропозицій є й мобільний телефон. До 2007 року Apple ще не виходила на ринок смартфонів, що стрімко розвивався на той час, тож технічні ентузіасти з нетерпінням чекали доки новаторський комп’ютерний гігант з’явиться у сегменті.

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

Як виявилось, усі три анонсовані позиції об’єднувались в одному пристрої, який Джобс назвав словом iPhone.

“Перше покоління iPhone значно відрізнялося від тих, які ми бачимо у використанні сьогодні. З одного боку, пристрій був маленьким — лише 4,5 дюйма на 2,4 дюйма. Для порівняння, iPhone XS Max, випущений у 2018 році, має діагональ 6,2 дюйма на 3,05 дюйма”, — написав Стівен Сільвер для Apple Insider у 2018 році.

Остання модель Apple iPhone 14 поставляється нині з 6,7-дюймовою версією.

Перший iPhone не мав жодних сторонніх додатків, мав 16 ГБ флешпам’яті та працював лише в сумнозвісно повільній і ненадійній мережі EDGE GSM AT&T. Однак пристрій став не лише важливим етапом у розвитку майбутнього покоління смартфонів, а й відзначився надзвичайною популярністю. Apple продала 6,1 мільйона iPhone першого покоління з моменту випуску продукту для публіки 29 червня 2007 року до припинення його виробництва 15 липня 2008 року.

Стів Джобс тримає перший iPhone у магазині Apple у центрі Лондона, 18 вересня 2007 року. Reuters /Alessia Pierdomenico
Стів Джобс тримає перший iPhone у магазині Apple у центрі Лондона, 18 вересня 2007 року. Фото: Reuters/Alessia Pierdomenico

Першою людиною, яка придбала перше покоління iPhone вважається 59-річний Грег Пекер — колишній спеціаліст з обслуговування автомагістралей з Лонг-Айленда. Пекер став власником новинки, після того, як весь тиждень ночував в наметі перед магазином Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені.

Один із перших покупців iPhone залишає магазин Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені 29 червня 2007 року під оплески працівників. Фото: Reuters/Jeff Zelevansky
Один із перших покупців iPhone залишає магазин Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені 29 червня 2007 року під оплески працівників. Фото: Reuters/Jeff Zelevansky

У липні 2016 року Apple подолала позначку в 1 млрд проданих iPhone, а через рік відзвітувала про подолання продаж вже в 1,2 млрд смартфонів. У 2021 році продажі iPhone склали 52% від загальних продажів Apple у 365 мільярдів доларів. Станом на вересень 2021 року компанія з Купертіно реалізувала 2 млрд iPhone, і на сьогодні у світі використовується близько 800 мільйонів смартфонів Apple – приблизно один пристрій на кожні 10 людей на планеті.

IPhone та технологічний прогрес, який він нав’язав іншим смартфонам, глибоко вплинули на спосіб життя людей, а також породили нову індустрію розробників аксесуарів, застосунків та соціальних мереж. 

Онлайн-курс Frontend-разробник від Powercode academy.
Курс на якому ти напишеш свій чистий код на JavaScript, попрацюєш із різними видами верстки, а також адаптаціями проектів під будь-які екрани. .
Зарееструватися

“Мільйони людей використовують iPhone як єдиний комп’ютер. Це камера, GPS-пристрій, музичний плеєр, комунікатор, планувальник, спілкування та платіжний інструмент. Це увесь світ у нашій кишені”, — зазначає Wired.

Повсякденне життя людей змінилось з появою iPhone та його послідовників — зустрічі з друзями, відвідування концертів чи спортивних заходів рідко обходяться без пристрою, який тепер веде хроніку повсякденного життя: зберігає ваші квитки, гроші чи медіафайли. Але чи принесе iPhone чисту користь суспільству, ще доведеться з’ясувати.

“У 2007 році, коли дебютував iPhone, люди його вітали з ентузіазмом. Він розглядався як ще один корисний спосіб синхронізації із сім’єю, друзями та спільнотою. Але чи не стала ця грань між робочим та особистим часом ще більш розмитою через пристрій? І чи став він заміною “справжніх” стосунків?”,  написала Хайді Хекфорд для Музею комп’ютерної історії у 2018 році.

Для тих хто, хоче зловити ностальгію — ось повна версія історичної презентації Apple 2007-го року.

Джерело: Foxnews

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% українською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологій та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців. IT-компанія входить у групу компаній FAVBET.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: