Новини Технології 09.01.2023 о 15:38 comment views icon

Рівно 16 років тому Стів Джобс представив перший Apple iPhone

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

9 січня 2007 року генеральний директор Apple Стів Джобс вперше дав світові можливість поглянути на iPhone, а також зазирнути в кардинально нове майбутнє персональних комп’ютерів і комунікацій.

“Це не просто гаджет-бестселер. Він найвпливовіший з усіх, які коли-небудь створювалися. Інфраструктура, що створила iPhone, також “увімкнула” дрони, гаджети для розумного дому, носимі пристрої та безпілотні автомобілі”, — написав Wired у ретроспективі першого десятиліття iPhone у 2018 році.

Рівно 16 років тому Стів Джобс представив перший Apple iPhone
Фото: Snazzy Labs

Перший iPhone пропонував сенсорний екран, потужну камеру та легкий доступ до Інтернету серед іншого, забезпечуючи величезні переваги порівняно з тодішніми смартфонами, такими як Blackberry, Moto Q і Palm Treo.

“Інколи з’являється революційний продукт, який змінює все”, — похвалився Джобс, одягнений у свою фірмову чорну водолазку, на виставці Macworld Expo у Сан-Франциско, де й презентував нове творіння Apple.

Співзасновник Apple зазначив, що Macintosh у 1984 році “змінив всю комп’ютерну індустрію”, а iPod (представлений того ж дня, 9 січня, що й iPhone, але у 2001 році) “змінив всю музичну індустрію”.

Того дня у 2007 році Джобс сказав, що представить три революційні продукти, серед яких “широкоекранний iPod із сенсорним керуванням” і “проривний комунікаційний пристрій”. Аудиторія Macworld вибухнула оваціями, коли він згадав, що серед пропозицій є й мобільний телефон. До 2007 року Apple ще не виходила на ринок смартфонів, що стрімко розвивався на той час, тож технічні ентузіасти з нетерпінням чекали доки новаторський комп’ютерний гігант з’явиться у сегменті.

Онлайн-курс Front-end developer від Mate academy.
Закінчуйте курс з гнучким графіком Front-end developer та починайте заробляти вже через 7 місяців! Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

Як виявилось, усі три анонсовані позиції об’єднувались в одному пристрої, який Джобс назвав словом iPhone.

“Перше покоління iPhone значно відрізнялося від тих, які ми бачимо у використанні сьогодні. З одного боку, пристрій був маленьким — лише 4,5 дюйма на 2,4 дюйма. Для порівняння, iPhone XS Max, випущений у 2018 році, має діагональ 6,2 дюйма на 3,05 дюйма”, — написав Стівен Сільвер для Apple Insider у 2018 році.

Остання модель Apple iPhone 14 поставляється нині з 6,7-дюймовою версією.

Перший iPhone не мав жодних сторонніх додатків, мав 16 ГБ флешпам’яті та працював лише в сумнозвісно повільній і ненадійній мережі EDGE GSM AT&T. Однак пристрій став не лише важливим етапом у розвитку майбутнього покоління смартфонів, а й відзначився надзвичайною популярністю. Apple продала 6,1 мільйона iPhone першого покоління з моменту випуску продукту для публіки 29 червня 2007 року до припинення його виробництва 15 липня 2008 року.

Стів Джобс тримає перший iPhone у магазині Apple у центрі Лондона, 18 вересня 2007 року. Reuters /Alessia Pierdomenico
Стів Джобс тримає перший iPhone у магазині Apple у центрі Лондона, 18 вересня 2007 року. Фото: Reuters/Alessia Pierdomenico

Першою людиною, яка придбала перше покоління iPhone вважається 59-річний Грег Пекер — колишній спеціаліст з обслуговування автомагістралей з Лонг-Айленда. Пекер став власником новинки, після того, як весь тиждень ночував в наметі перед магазином Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені.

Один із перших покупців iPhone залишає магазин Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені 29 червня 2007 року під оплески працівників. Фото: Reuters/Jeff Zelevansky
Один із перших покупців iPhone залишає магазин Apple Store на П’ятій авеню в Манхеттені 29 червня 2007 року під оплески працівників. Фото: Reuters/Jeff Zelevansky

У липні 2016 року Apple подолала позначку в 1 млрд проданих iPhone, а через рік відзвітувала про подолання продаж вже в 1,2 млрд смартфонів. У 2021 році продажі iPhone склали 52% від загальних продажів Apple у 365 мільярдів доларів. Станом на вересень 2021 року компанія з Купертіно реалізувала 2 млрд iPhone, і на сьогодні у світі використовується близько 800 мільйонів смартфонів Apple – приблизно один пристрій на кожні 10 людей на планеті.

IPhone та технологічний прогрес, який він нав’язав іншим смартфонам, глибоко вплинули на спосіб життя людей, а також породили нову індустрію розробників аксесуарів, застосунків та соціальних мереж. 

Онлайн-курс Front-end developer від Mate academy.
Закінчуйте курс з гнучким графіком Front-end developer та починайте заробляти вже через 7 місяців! Допоможемо з працевлаштуванням!
Отримати знижку на курс

“Мільйони людей використовують iPhone як єдиний комп’ютер. Це камера, GPS-пристрій, музичний плеєр, комунікатор, планувальник, спілкування та платіжний інструмент. Це увесь світ у нашій кишені”, — зазначає Wired.

Повсякденне життя людей змінилось з появою iPhone та його послідовників — зустрічі з друзями, відвідування концертів чи спортивних заходів рідко обходяться без пристрою, який тепер веде хроніку повсякденного життя: зберігає ваші квитки, гроші чи медіафайли. Але чи принесе iPhone чисту користь суспільству, ще доведеться з’ясувати.

“У 2007 році, коли дебютував iPhone, люди його вітали з ентузіазмом. Він розглядався як ще один корисний спосіб синхронізації із сім’єю, друзями та спільнотою. Але чи не стала ця грань між робочим та особистим часом ще більш розмитою через пристрій? І чи став він заміною “справжніх” стосунків?”,  написала Хайді Хекфорд для Музею комп’ютерної історії у 2018 році.

Для тих хто, хоче зловити ностальгію — ось повна версія історичної презентації Apple 2007-го року.

Джерело: Foxnews

Розділ Технології виходить за підтримки Favbet Tech

Favbet Tech – це ІТ-компанія зі 100% украі‌нською ДНК, що створює досконалі сервіси для iGaming і Betting з використанням передових технологіи‌ та надає доступ до них. Favbet Tech розробляє інноваційне програмне забезпечення через складну багатокомпонентну платформу, яка здатна витримувати величезні навантаження та створювати унікальний досвід для гравців.

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: