Новини Новини 21.10.2022 о 13:03 comment views icon

Адміністрація Байдена може перевірити дії Ілона Маска через його угоду з Twitter та заяви про Україну, — Bloomberg

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Представники адміністрації Байдена обговорюють, чи має США піддати деякі з підприємств Ілона Маска перевірці національної безпеки через його угоду з Twitter і висловлювання про Україну.

Оновлено [16:50]:У Twitter спростували повідомлення The Washington Post щодо звільнення 75% персоналу після купівлі Маском компанії. “У нас немає жодних підтверджень планів покупця після закриття, і ми рекомендуємо не слідувати чуткам або документам, що просочилися, а чекати фактів від нас і покупця безпосередньо”, – каже головний юрисконсульт Twitter Шон Еджетт.

Акції Twitter після новини впали на 16%.

Офіційним особам США не сподобалася погроза Маска припинити постачання супутникової служби Starlink в Україну і його все більш дружня позиція стосовно росії та путіна (включаючи низку постів з пропозиціями віддати Крим росії, провести референдуми на захоплених окупантами територіях та надати Україні нейтральний статус). Вони також стурбовані його планами щодо покупки Twitter із групою іноземних інвесторів.

За словами анонімних джерел Bloomberg, обговорення все ще перебуває на ранній стадії. Чиновники в уряді США та розвідці думають про те, які інструменти дозволять перевірити підприємства Маска. Одна з можливостей полягає в тому, щоб через закон, що регулює Комітет з іноземних інвестицій у Сполучених Штатах, перевірити угоди та операції мільярдера щодо ризиків для національної безпеки (подібним займається Міжвідомча комісія – CFIUS).

Twitter також зіткнувся із повідомленнями про те, що Маск має намір звільнити близько 75% співробітників у рамках поглинання. Bloomberg News підтвердив, що потенційним інвесторам повідомили про план скорочень, а також спробу подвоїти виторг протягом трьох років.

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

Одним з елементів угоди з Twitter на 44 мільярди доларів, що може спричинити перевірку CFIUS, є присутність іноземних інвесторів у консорціумі Маска. До групи входять принц Аль-Валід бін Талал із Саудівської Аравії, Binance Holdings Ltd. (біржа цифрових активів, якою управляє уродженець із Китаю) та суверенний фонд добробуту Катару.

Комісія працює у закритому режимі та рідко повідомляє про проведення перевірок. CFIUS також має право провести ревізію вже укладених угод. Представник міністерства фінансів США також заявив, що комісія публічно не коментує жодних операцій, які перебувають або не можуть перебувати на розгляді.

Ілон Маск, найбагатша людина світу, останніми тижнями використовує Twitter дивним чином: то пропонує свої варіанти припинення російсько-української війни, то погрожує припинити підтримку інтернету Starlink в Україні. Його твіти та публічні коментарі розчарували офіційних осіб у США та Європі та викликали схвалення у суперників Америки

Пізніше Маск відмовився від своєї загрози припинити розгортання Starlink і сказав, що продовжить нести витрати на обслуговування. За словами людей, знайомих із питанням, уряд США також планує використовувати супутниковий інтернет Starlink у разі відключення зв’язку.

Маск поки не відповів на запит про коментар для Bloomberg, проте відреагував на твіт користувача зі статтею видання:

Онлайн-курс Бізнес-аналіз. Basic Level від Ithillel.
В ході курсу студенти навчаться техніці збору і аналізу вимог, документуванню та управлінню документацією, управлінню ризиками та змінами, а також навчаться моделювати процеси і прототипуванню.
Приєднатися

“Це була б істерика – якби уряд заборонив Ілону переплачувати за Twitter”, – написав чоловік. “100%”, – відповів Маск.

Маск, як головний виконавчий директор Tesla і засновник SpaceX, є великим гравцем у державних контрактах. Мільярдер пробився в бізнес запуску військових та розвідувальних супутників після енергійного лобіювання в Конгресі та подання позову проти ВПС США за право конкурувати з давнім спільним підприємством оборонних гігантів Boeing та Lockheed Martin.

У 2019 році Пентагон заявив, що переглядає допуск Маска до федеральної служби безпеки після того, як він курив марихуану в подкасті, хоча результати цього розслідування невідомі. Офіційний представник SpaceX на той час, який попросив не називати його імені, сказав, що перевірка не вплинула на компанію.

SpaceX також доставляє астронавтів на Міжнародну космічну станцію в рамках давнього партнерства з NASA та запускає надсекретні супутники для Пентагону. Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) також сплатило за деякі супутники SpaceX Starlink, які доставили в Україну.

Щодо заяв Маска по відключенню Starlink, то сьогодні міністр оборони Олексій Резніков розповів, що українські високопосадовці перебувають у прямому контакті з власником SpaceX і шукають “вихід із розбіжностей, пов’язаних з оплатою терміналів Starlink”.

“Я знаю, що у нас не буде проблем із підтриманням служби у робочому стані”,  – каже Резніков, посилаючись на “особисте спілкування” між міністром цифрової трансформації України Михайлом Федоровим та Маском.

Також Резніков додав, що є щонайменше три джерела, що можуть сплатити за послугу: фінансування може входити до пакета допомоги від Пентагону, ініціативи з підтримки України від приватних донорів або Європи (цього тижня міністр закордонних справ Литви Ґабрієлюс Ландсбергіс запропонував створити коаліцію європейських країн для фінансування супутникового інтернет-сервісу Starlink в Україні).

Джерело: Bloomberg

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: