Новини WTF 01.08.2023 о 16:43 comment views icon

Американка Рона Вонг попросила в ШІ фото для LinkedIn – Playground AI зробив її білою

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2023/11/photo_2023-11-12_18-48-05-3-96x96.jpg

Андрій Русанов

Автор сайту

Американка азійського походження Рона Вонг була неприємно здивована, коли попросила ШІ зробити їй найбільш «професійне» фото для профілю в LinkedIn. Генеративна модель Playground AI змінила риси зовнішності дівчини, зробивши її білою.

LinkedIn – Playground AI

Як відомо, соціальна мережа LinkedIn використовується для підтримки професійних контактів та пошуку вакансій. Контекст робить ситуацію набагато неприйнятнішою: виходить, ШІ вважає, що людині з такою зовнішністю легше знайти роботу?

24-річна випускниця MIT, Рона Вонг вивчала математику, інформатику та закінчила аспірантуру минулої осені. Вона буквально попросила «дати дівчині з оригінальної фотографії професійне фото для профілю LinkedIn». У відповідь на цей запит ШІ зробив її очі ширшими та блакитними, освітлив шкіру та європеїзував інші риси.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

«Першою моєю реакцією на результат був подив. Проте я рада бачити, що це стало каталізатором ширшої дискусії про упередженість ШІ… Расова упередженість є постійною проблемою інструментів ШІ. Я й досі не отримала придатних для використання результатів від генераторів фото або ШІ-редакторів зображень, тому поки що мені доведеться обходитися без нової фотографії профілю LinkedIn».

Вонг висловилася і про схожу проблему на іншому кінці зв’язки «кандидат-роботодавець»: якщо компанії використовують ШІ для пошуку співробітників, моделі можуть підбирати їм кандидатів за тим же принципом – найбільш схожих на білих.

«Я впевнено вважаю, що це проблема. Я сподіваюся, що люди, які створюють програмне забезпечення, знають про ці упередження та думають про те, як їх пом’якшити».

Засновник Playground AI Сухейл Доші відповів дівчині: «Моделі не інструктуються, тому вони обирають будь-яку спільну річ на основі підказки. На жаль, вони недостатньо розумні. Радий допомогти вам отримати результат, але це вимагає трохи більше зусиль».

Нещодавнє дослідження компанії Hugging Face, що спеціалізується на штучному інтелекті, показало, що ШІ-генератори зображень мають проблеми з гендерними та расовими упередженнями.

Дослідження з’ясувало, що коли DALL-E2 пропонували створити зображення людей на керівних посадах, у 97% випадків він створював зображення білих чоловіків. Це пояснили тим, що ШІ був навчений на упереджених даних, які посилюють стереотипи.

Курс UX/UI дизайнер сайтів і застосунків з Alice K.
Курс від практикуючої UI/UX дизайнерки, після якого ви знатимете все про UI/UX дизайн .
Реєстрація на курс

Пам’ятаєте, у 2015 році Google Фото сприйняв двох темношкірих за горил — нейромережі Google (так само як Apple, Amazon і Microsoft) тут досі безсилі

Джерела: Boston Globe, Insider


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: