Новини Новини 22.11.2022 о 19:37 comment views icon

Китай оштрафує Ant Group на понад $1 мільярд, що сигналізує про завершення його реструктуризації, — Reuters

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Влада Китаю готується накласти штраф у розмірі понад 1 мільярд доларів на Ant Group Джека Ма, тим самим готуючи основу для припинення дворічної реструктуризації компанії. Штраф буде накладений Народним банком Китаю (PBOC), що керує оновленням Ant після того, як IPO (первинне розміщення цінних паперів на біржі) китайської фірми на суму $37 мільярдів було зірвано в останню хвилину у 2020 році.

За словами джерел Reuters, центральний банк неофіційно спілкувався з Ant щодо штрафу протягом останніх кількох місяців, а також планує провести додаткові обговорення з іншими регуляторами щодо реструктуризації Ant пізніше цього року та оголосити про штраф у другому кварталі наступного року.

Штраф може допомогти компанії отримати довгоочікувану ліцензію фінансової холдингової компанію, знову розвиватись та, зрештою, відновити свої плани щодо дебюту на публічному ринку. Розмір штрафу для Ant — буде найбільшим регуляторним покаранням, накладеним на китайську інтернет-компанію з того часу, як у липні китайський регулятор кібербезпеки оштрафував компанію Didi Global на суму 1,2 мільярда доларів.

Материнська компанія Ant, титан електронної комерції Alibaba Group, минулого року отримала рекордний штраф у розмірі 18 мільярдів юанів (2,51 мільярда доларів) за порушення антимонопольного законодавства.

Мільярдні штрафи провідних технологічних компаній Китаю. Графіка: REUTERS
Мільярдні штрафи провідних технологічних компаній Китаю. Графіка: REUTERS

Штрафи є частиною масштабних заходів Пекіна проти технічних гігантів країни, але в останні місяці китайська влада пом’якшила свій тон щодо придушення технологій на тлі зусиль підтримати економіку, яка постраждала від пандемії COVID-19.

Штраф, ймовірно, буде зосереджений на передбачуваних порушеннях Ant, пов’язаних з “неупорядкованим розширенням капіталу” та відповідними фінансовими ризиками, які міг викликати її бізнес.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом

Реструктуризація Ant

У листопаді 2020 року китайська влада раптово припинила IPO компанії Ant, яке мало стати найбільшим у світі, невдовзі після того, як її засновник, мільярдер Джек Ма, публічно розкритикував систему регулювання Китаю за стримування інновацій та порівняв банки з “ломбардами”. За кілька місяців з того часу регулятори взялися приборкати імперію Ма, розпочавши антимонопольне розслідування проти Alibaba.

Ма, один із найуспішніших і найвпливовіших бізнесменів Китаю, здебільшого залишався поза полем зору громадськості після репресій. На початку січня 2021 року західні ЗМІ підняли тривогу через його ймовірне зникнення.

Основатель Alibaba Джек Ма «нашелся». Впервые после трехмесячного отсутствия на публике он показался… по видеосвязи

Регулятори також підштовхнули Ant (чий бізнес охоплює обробку платежів, споживче кредитування та розповсюдження страхових продуктів) змінити структуру свого бізнесу та поставити його під більш жорсткий регуляторний нагляд.

Курс Full-stack розробки від Mate academy.
Станьте Full-stack розробником з нуля. Mate academy дає комплексні знання і навички для розробки повноцінних веб-рішень — від візуальної частини до серверної логіки. Ви освоїте технології, щоб створити власний проєкт від а до я — без допомоги інших.
Ознайомитися з курсом
Китай оштрафує Ant Group Джека Ма на понад $1 мільярд, сигналізуючи про завершення реструктуризації, — Reuters
Стенд Ant Group на сінгапурському фестивалі FinTech, Сінгапур, 4 листопада 2022 р. Фото: REUTERS

З квітня минулого року Ant офіційно проходить масштабну реструктуризацію бізнесу, яка включає перетворення компанії на фінансову холдингову фірму, що підпорядковується правилам і вимогам до капіталу, подібним до тих, що застосовуються до банків. Реструктуризація передбачає об’єднання двох прибуткових мікрокредитних бізнесів Ant у підрозділ споживчого фінансування та передачу даних про понад 1 мільярд користувачів державним фірмам. Цей крок, як очікується, знизить прибутковість і оцінку Ant. 

Проте покарання щодо Ant навряд чи буде завершено, поки Китай не призначить низку вищих посадових осіб у Державній раді та інших урядових органах наступного року, повідомили чотири джерела. 

У той час як керівна Комуністична партія Китаю минулого місяця завершила свій з’їзд, що проводиться двічі на десятиліття, і змінила центральне керівництво, найвищі пости в кабінеті міністрів і урядових органах все ще підлягають змінам, які зазвичай відбуваються на щорічних зборах парламенту на початку березня. Голова центрального банку Ї Ган, ймовірно, піде у відставку, оскільки він наближається до офіційного пенсійного віку в 65 років для чиновників рівня міністрів.

Незадовго до IPO компанії Ant центральний банк офіційно видав правила регулювання величезних фінансових холдингових компаній країни в рамках своїх зусиль з приборкання системних фінансових ризиків. Наразі він схвалив створення трьох таких фірм, включаючи China CITIC Financial Holdings.

Місцеве відділення центрального банку в місті Ханчжоу, де розташована штаб-квартира Ant, отримало заявку фірми на створення фінансової холдингової компанії в червні, повідомили два з шести джерел Reuters. Проте PBOC навряд чи офіційно її розкриє, доки Ant не завершить своє оновлення, додали джерела.

Джерело: Reuters


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: