Новини IT-бізнес 16.08.2023 о 19:47 comment views icon

Людей тут не люблять – Клікворкери, які навчають ШІ, налаштовані один проти одного

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/ad81c83e9fbf757ce8a90d0eb41dee5b-96x96.jpeg

Вадим Карпусь

Автор новин

Платформа Clickworker (та інші подібні до неї) пропонує можливість заробити онлайн, виконуючи невеликі завдання. В основному вони спрямовані на допомогу в навчанні систем ШІ.

Зазначається, що в міру того, як ШІ стає масовим явищем, величезні обсяги даних обробляються вручну арміями онлайн-працівників – клікворкерами. Хоча така робота може бути порівняно легкою, новачкам у ній може бути нелегко. На відміну від більшості мікроробіт, у цьому випадку часто потрібні знання іноземної мови та культури.

Погіршує ситуацію сама спільнота клікворкерів, налаштована вороже до новачків. Цей антагонізм заснований на страху мікропрацівників, що новоприбулі не тільки конкуруватимуть за їхні робочі місця, а й знизять ставки, які пропонують платформи. У деяких випадках платформи дійсно закривали реєстрацію через кількість заявок від мешканців певних країн, наприклад, бразильців. Заробіток також знижується, особливо після пандемії, коли багато хто був змушений перейти на онлайн роботу. Проєкти, які 10 років тому платили $10 за годину, тепер пропонуються за $3,50.

Щоб відсіяти потенційних конкурентів, нинішні мікропрацівники намагаються обмежити поширення інструкцій та рекомендацій щодо виконання завдань. Тематичні форуми та групи у соцмережах обмежують вступ новачків і не поспішають надавати допомогу.

«Ми не надаємо підтримку новачкам», – перше автоматичне повідомлення, яке отримує користувач після приєднання до популярної Telegram-групи для мікропрацівників у Бразилії.

Щобільше, існують нечисленні обмежені групи для обраних, з яких можуть виключити за якусь провину, наприклад, публікацію інструкції на YouTube.

Онлайн-курс "Нотації BPMN" від Laba.
Опануйте мову BPMN для візуалізації бізнес-процесів, щоб впорядкувати хаос у них.Після курсу ви точно знатимете, що саме обрати для розв’язання завдань вашого бізнесу.
Дізнатись більше

Хай там що, мікропрацівники вважають, що вони забезпечили помітний вплив на розвиток ШІ. Наприклад, один з клікворкерів повинен був записати вголос безліч речень португальською мовою з командами для Alexa. Незабаром після завершення проєкту було випущено бразильсько-португальську версію Alexa. В іншому проєкті потрібно було переглядати відеоролики про вуличний рух, а потім потрібно було визначити можливість появи пішохода перед автомобілем. Ймовірно, так проходило тренування алгоритмів безпілотного автомобіля. В цілому, мікропрацівники виконують безліч рутинних завдань, які надалі, ймовірно, використовуються для навчання ШІ.

Джерело: restofworld


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: