Новини Наука та космос 26.06.2023 о 09:30 comment views icon

NASA переробляє на питну воду 98% сечі та поту астронавтів на МКС

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

NASA переробляє на питну воду 98% сечі та поту астронавтів на МКС

Технологічне досягнення відіграватиме важливу роль у майбутніх місіях людей на Місяць і далі.

Минулого тижня NASA звітувало, що система контролю довкілля та життєзабезпечення Міжнародної космічної станції (ECLSS) досягла 98-відсоткового відновлення води, яку астронавти привозять з собою для вживання.

ECLSS — це комбінація апаратного забезпечення, яке включає систему відновлення води, що збирає побічну рідину та відправляє її до агрегату обробки води (WPA), який виробляє питну воду. Один з компонентів використовує сучасні осушувачі для уловлювання вологи, що виділяється в повітря кабіни від дихання та поту екіпажу. Інша підсистема, блок обробки сечі (UPA), відновлює воду з сечі за допомогою вакуумної дистиляції.

«Це дуже важливий крок в еволюції систем життєзабезпечення. Припустимо, ви набираєте 100 фунтів води на станції. Ви втрачаєте два фунти з цього, а інші 98% просто відновлюєте. Це досить приголомшливе досягнення», — сказав Крістофер Браун з NASA, який є частиною команди, що керує системами життєзабезпечення Міжнародної космічної станції.

Процес обробки принципово схожий на деякі наземні системи розподілу води, які просто виконуються в умовах мікрогравітації.

«Екіпаж не п’є сечу; вони п’ють воду, яка була регенерована, відфільтрована та очищена таким чином, що вона чистіша за ту, яку ми п’ємо тут, на Землі», — каже Джил Вільямсон, менеджер водних підсистем NASA ECLSS.

В NASA кажуть, що системи, подібні ECLSS, будуть критично важливими, для подальших космічних місій агенції за межі орбіти.

«Чим менше води та кисню ми повинні транспортувати, тим більше наукових приладів можна додати до ракети-носія. Надійні, регенеративні системи означають, що екіпаж не повинен турбуватися про це і може зосередитися на справжньому намірі своєї місії», – додає Вільямсон.

  • Раніше США, Японія, Канада та країни-учасниці ESA (Європейського космічного агентства) підтвердили, що підтримуватимуть роботу Міжнародної космічної станції до 2030 року, а росія заявила, що планує це робити принаймні до 2028-го.
  • Нині американська космічна агенція фінансує розробку кількох концепцій приватних космічних станцій, сподіваючись, що принаймні одна з них буде запущена до того, як МКС зустріне свій кінець у вогняному (але контрольованому) повторному вході в атмосферу Землі. У торішній доповіді NASA було сказано, що економія від переходу з МКС до комерційних платформ як місця для співпраці та наукових досліджень оцінюється приблизно в $1,3 млрд у 2031 році та збільшиться до $1,8 млрд до 2033 року.

Нова МКС на базі Starship. NASA співпрацюватиме зі SpaceX, Blue Origin і ще 5 компаніями у розробці нових орбітальних станцій

Воркшоп "PR + AI: Рисерч, Креатив, Контент" від Skvot.
Навчіться адаптувати потенціал АІ під задачі піарника. Корисні тулзи, яким можна делегувати рутину, генерувати свіжі ідеї для контенту і піар-стратегій.
Дізнатись більше

Джерело: NASA, Engadget, Space.com


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: