Новини Кіно 11.03.2024 о 09:20 comment views icon

Перемога «20 днів у Маріуполі» та тріумф «Оппенгеймера». Підсумки премії «Оскар-2024»

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

«Оскар» відбувся: 11 березня рано вранці за київським часом у Лос-Анджелесі завершилася 96-та церемонія вручення головної кінопремії. За традицією, нагороди Американської кіноакадемії роздали у театрі «Долбі». Підсумовуємо, як це було, хто переміг, а хто пішов з порожніми руками.

В Україні церемонію вручення премії «Оскар» ексклюзивно транслював телеканал «Суспільне Культура». Відомий комік і телеведучий Джиммі Кіммел вже вчетверте провів захід Перемога «20 днів у Маріуполі» та тріумф «Оппенгеймера». Підсумки премії «Оскар-2024»Перемога «20 днів у Маріуполі» та тріумф «Оппенгеймера». Підсумки премії «Оскар-2024»він же проводив «Оскар» у 2017, 2018 та 2023 роках, але до рекордсмена в цій категорії йому ще дуже далеко — американський комік і актор Боб Гоуп робив це 19 разів (з 1939 по 1977). Цього разу обійшлося без скандалів та сюрпризів.

Перемога «20 днів у Маріуполі». Перший «Оскар» в історії України

Позаду сезон кінонагород та найголовніше кінопротистояння 2023 року між «Оппенгеймером» Крістофера Нолана та «Барбі» Ґрети Ґервіґ. Та найголовніше для України: український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» здобув «Оскар» в категорії «Найкращий документальний фільм» — досі це не вдавалося жодному іншому українському фільму.

Перемога «20 днів у Маріуполі» та тріумф «Оппенгеймера». Підсумки премії «Оскар-2024»
Кілліан Мерфі та Мстислав Чернов з «Оскарами»

Від початку ми, разом з іншими, прогнозували йому перемогу в оскарівських перегонах. Це хороше доповнення до чималого списку досягнень фільму лауреатів Пулітцерівської премії Мстислава Чернова та Євгена Малолєтки про облогу Маріуполя у лютому-березні 2022 року. Щиро сподіваємося, що це допоможе привернути більшу міжнародну увагу до вчинених росіянами злочинів. Ось що сказав Мстислав Чернов у своїй промові:

«Це перший «Оскар» в історії України. Це честь для мене. Але, напевно, я буду першим режисером на цій сцені, який скаже, краще б я ніколи не знімав цього фільму. Якби я тільки міг зупити це. Щоб росія ніколи не нападала на Україну, ніколи не окупувала наші міста.

Я б віддав все, щоб росія не вбивала десятки тисяч моїх співгромадян українців. Я б хотів, щоб були звільнені всі заручними, всі солдати, які захищають свої землі і всі ув’язнені цивільні.

Я не можу змінити історії. Не можу змінити минуле. Але, ми всі, всі, хто цьому залі, можемо зробити так, щоб правда перемогла. І жителі Маріуполя і всі інші люди, які віддали свої життя, ніколи не будуть забуті. Кінематограф створює спогади. А зі спогадів формується історія України. Дякую всім. Дякую Україні. Слава Україні!».

Мстислав Чернов,

український режисер

Доповнено: Вже після публікації тексту у коментарях слушно зауважили, що формально це не перший «Оскар» в історії України — у 2006 році двома нагородами у технічній категорії Scientific and Engineering Award Академія відзначила українського інженера Анатолія Кокуша з Керчі за розробку обладнання, з допомогою якого знято чимало голлівудських блокбастерів, включно з «Титаніком», «Трансформерами» 2007 року та «Залізною людиною 2».

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

У березні 2022 року після російського вторгнення в Україну компанія Filmotechnic офіційно перейменувала гіростабілізований операторський кран на U-Crane, «на честь країни походження та їхньої героїчної боротьби проти російської агресії».

Визнання «20 днів у Маріуполі» — перший український фільм в історії України, який здобув «Оскар» в одній із головних номінацій.

Хто зірвав джек-пот

Лідер за кількістю статуеток цьогоріч — авжеж «Оппенгеймер». У цьому сезоні «Оппенгеймер» — абсолютний лідер за кількістю нагород: «Золотий глобус», BAFTA, Critics Choice Awards, премія Гільдії режисерів і продюсерів США й ось, нарешті, «Оскар». Окрім головної нагороди як Найкращий фільм, драматичний байопік Крістофера Нолана про батька ядерної бомби здобув ще 6 статуеток, включно з нагородами за режисуру, найкращі чоловічі ролі першого та другого плану, а також технічні (монтаж, саундтрек та операторську роботу). Крістофер Нолан, Кілліан Мерфі та Роберт Дауні-молодший отримали перші «Оскари» в кар’єрі.

Друге місце за кількістю статуеток у «Бідолашних створінь» — з 11 номінацій лише чотири нагороди, причому три з них в технічних категоріях. Зате екранізація постмодерністської версії Франкенштейна Йоргоса Лантімоса принесла Еммі Стоун другий «Оскар» у її кар’єрі.

«Анатомія падіння» та «Американське чтиво» виграли всього по одному «Оскару» при чималій кількості номінацій, але нагороди взяли важливі (за сценарії). Да’Він Джой Рендольф здобула «Оскар» за жіночу роль другого плану в «Залишенцях», які напередодні втрапили у скандал через звинувачення у плагіаті.

Онлайн-курс "Створення текстів" від Skvot.
Великий практичний курс для розвитку скілів письма та створення історій, які хочеться перечитувати Результат курсу — портфоліо з 9 робіт та готовність братися за тексти будь-яких форматів.
Детальніше про курс

У «Барбі» Ґрети Ґервіґ лише одна нагорода — за «Найкращу пісню». Перемогу тут здобула Біллі Айліш з «What Was I Made For», яка стала наймолодшою двократною лавреаткою премії «Оскар» за «Найкращу пісню» (у 2022-му Айліш здобула нагороду «No Time to Die» для «Не час помирати»).

Вес Андерсон поїхав додому не з порожніми руками — короткометражна пригодницька комедія «Чудова історія Генрі Шугара» для Netflix принесла одному з найвеличніших режисерів сучасності перший «Оскар» в кар’єрі. Хаяо Міядзакі теж здобув «Оскар» — його «Хлопчик і чапля» здобула нагороду як «Найкращий повнометражний анімаційний фільм». До речі, третій «Оскар» у кар’єрі 83-річного геніального японського аніматора (у 2002 році його відзначили за «Віднесених привидами», а у 2014-му — за видатні заслуги в кінематографі).

Мартін Скорсезе та Бредлі Купер цього разу залишилися без нагород і поїдуть додому з порожніми руками, хоча «Вбивці квіткової повні» претендували аж на 10 нагород, а «Маестро» — на 7.

Головні хайлайти церемонії

  • Вручення «Оскара» Мстиславу Чернову та його промова — безумовно, найсильніша та найважливіша для українців частина церемонії.
  • Запальний музичний номер Раяна Ґослінґа під пісню I’m Just Ken — безперечно, один з найяскравіших моментів заходу.

  •  Музичний номер Біллі Айліш з виконанням «What Was I Made For».

  • Промова команди «Оппенгеймер» після отримання головної нагороди.

  • Перформанс Джоном Сіна, який вийшов на сцену голяка (ну, майже), щоб оголосити переможця в категорії «Найкращий дизайн костюмів». Це пряме відсилання до реальної історії з минулого — інцидент з пробіжкою повністю голого чоловіка стався під час 46-ї церемонії «Оскар».

  • Надзвичайно емоційна та щира промова Емми Стоун після отримання нагороди в головній акторській номінації. Перед цим вона зірвала голос та порвала сукню під I’m Just Ken.

  • Раян Ґослінґ та Емілі Блант змагаються у дотепності на тему «Барбінгеймера».

  • Арнольд Шварценеггер (Містер Фріз) та Денні ДеВіто (Пінгвін) проти Майкла Кітона з його вбивчим поглядом (Бетмен) — як референс до «Бетмен і Робін» 1997 року та відомої дилогії про летючого кажана Тіма Бертона.

Повний список лауреатів 96-ї премії «Оскар»

Найкращий фільм / Best Picture

🏆«Оппенгеймер» / Oppenheimer (Universal Pictures)
«Американське чтиво» / American Fiction (Amazon MGM Studios)

«Анатомія падіння» / Anatomy of a Fall (Le Pacte)
«Барбі» / Barbie (Warner Bros. Pictures)
«Залишенці» / The Holdovers (Universal Pictures)
«Вбивці квіткової повні» / Killers of the Flower Moon (Paramount Pictures)
«Маестро» / Maestro (Sikelia Productions, Netflix)
«Минулі життя‎» / Past Lives (A24)
«Бідолашні створіння» / Poor Things (Searchlight Pictures)
«Зона інтересів» / The Zone of Interest (A24)

Найкращий режисер / Directing

🏆Крістофер Нолан («Оппенгеймер»)
Жустін Тріє («Анатомія падіння»)

Мартін Скорсезе («Вбивці квіткової повні»)
Йоргос Лантімос («Бідолашні створіння»)
Джонатан Ґлейзер («Зона інтересів»)

Найкращий актор / Actor in a Leading Role

🏆Кілліан Мерфі («Оппенгеймер»)
Бредлі Купер («Маестро»)

Колман Домінго («Растін»)
Пол Джаматті («Залишені»)
Джеффрі Райт («Американське чтиво»)

Найкраща акторка / Actress in a Leading Role

🏆Емма Стоун («Бідолашні створіння»)
Аннетт Бенінґ («НАЯД‎»)

Лілі Гладстон («Вбивці квіткової повні»)
Сандра Гюллер («Анатомія падіння»)
Кері Малліган («Маестро»)

Найкращий актор другого плану / Actor in a Supporting Role

🏆Роберт Дауні-молодший («Оппенгеймер»)
Стерлінг К. Браун («Американське чтиво»)

Роберт Де Ніро («Вбивці квіткової повні»)
Раян Ґослінґ («Барбі»)
Марк Руффало («Бідолашні створіння»)

Найкраща акторка другого плану / Actress in a Supporting Role

🏆Да’Він Джой Рендольф («Залишенці»)
Емілі Блант («Оппенгеймер»)

Даніель Брукс («Барва пурпурова»)
Америка Феррера («Барбі»)
Джоді Фостер («НАЯД‎»)

Найкращий адаптований сценарій / Adapted Screenplay

🏆«Американське чтиво»
«Барбі»
«Оппенгеймер»
«Бідолашні створіння»
«Зона інтересів»

Найкращий оригінальний сценарій / Original Screenplay

🏆«Анатомія падіння»
«Залишені»
«Маестро»
«Травень, грудень»
«Минулі життя‎»

Найкращий фільм іноземною мовою / International Feature Film

🏆«Зона інтересів» / The Zone of Interest (Велика Британія)
«Я — капітан» / Io Capitano (Італія)

«Ідеальні дні» / Perfect Days (Японія)
«Снігова спільнота» / Society of the Snow (Іспанія)
«Вчительська» / The Teachers’ Lounge (Німеччина)

Найкращий повнометражний анімаційний фільм / Best Animated Feature Film

🏆«Хлопчик і чапля» / The Boy and the Heron
«Стихії» / Elemental
«Німона» / Nimona
«Мрії робота» / Robot Dreams
«Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Найкращий короткометражний анімаційний фільм / Best Animated Short Film

🏆War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko
Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderme

Найкраща пісня / Best Original Song

🏆«What Was I Made For?» («Барбі»)
«The Fire Inside» (Flamin’ Hot)
«I’m Just Ken» («Барбі»)
«It Never Went Away» («Американська симфонія»)
«Wahzhazhe» («Вбивці квіткової повні»

🏆«Зона інтересів»
«Творець»

«Маестро»
«Місія неможлива: Розплата. Частина перша»
«Оппенгеймер»

Найкраща операторська робота / Cinematography

🏆«Оппенгеймер»
«Граф» / El Conde

«Вбивці квіткової повні»
«Маестро»
«Бідолашні створіння»

Найкращий документальний фільм / Documentary (Feature)

🏆«20 днів у Маріуполі» (Україна)
Bobi Wine: The People’s President (Уганда, Велика Британія, США)
The Eternal Memory (Чилі)
Four Daughters (Франція, Німеччина,Туніс, Саудівська Аравія)
To Kill a Tiger (Канада)

Найкращий короткометражний документальний фільм / Documentary (Short Subject)

🏆The Last Repair Shop
The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
Nǎi Nai and Wài Pó

Найкращий ігровий короткометражний фільм / Best Live Action Short Film

🏆«Чудова історія Генрі Шугара» / The Wonderful Story of Henry Sugar
The After
Invincible
Knight of Fortune
«Червоний, білий та королівський синій» / Red, White and Blue

Найкраща робота художника-постановника / Best Production Design

🏆«Бідолашні створіння»
«Барбі»
«Вбивці квіткової повні»
«Наполеон»
«Оппенгеймер»

Найкращий дизайн костюмів / Best Costume Design

🏆«Бідолашні створіння»
«Барбі»

«Вбивці квіткової повні»
«Наполеон»
«Оппенгеймер»

Найкращий монтаж / Best Film Editing

🏆«Оппенгеймер»
«Анатомія падіння»

«Залишені»
«Вбивці квіткової повні»
«Бідолахи»

Найкращі грим та зачіска / Best Makeup and Hairstyling

🏆«Бідолашні створіння»
«Ґолда»

«Маестро»
«Оппенгеймер»
«Снігова спільнота»

Найкращі спецефекти / Best Visual Effects

🏆«Ґодзілла: Мінус один»
«Творець»

«Вартові галактики 3» 
«Місія неможлива: Розплата. Частина перша»
«Наполеон»

Найкращий саундтрек / Best Original Score

🏆«Оппенгеймер» (Людвіг Йоранссон / Ludwig Göransson)
«Американське чтиво»

«Індіана Джонс і Реліквія долі»
«Вбивці квіткової повні»
«Бідолашні створіння»

Як вам «Оскар-2024»? Чи задоволені загалом переможцями, за кого вболівали найбільше? Діліться власними враженнями та думками в коментарях. Хто виграв на «Оскар-2023» та інші головні моменти — допоможе пригадати наш попередній матеріал.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: