Статті Кіно 23.01.2024 о 22:57 comment views icon

Номінанти «Оскар-2024»: «20 днів у Маріуполі», «Оппенгеймер» домінує над «Барбі» і решта. Повний список

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

23 січня Американська кіноакадемія провела пряму трансляцію з кінотеатру Семюеля Голдвіна в Лос-Анджелесі, де запрошені ведучі — актори Зазі Бітц і Джек Куейд — назвали всіх номінантів премії «Оскар-2024», тож оскарівські перегони офіційно розпочато. 96-та церемонія вручення премії відбудеться 11 березня 2024 року о першій ночі, а її ведучим цього року вчетверте стане Джиммі Кіммел (він проводив «Оскар» у 2017, 2018 та 2023 році).

Торішній «Оскар» запам’ятався низкою скандалів, зокрема ганебним врученням нагороди фільму канадського документаліста про алєксєя “бутерброда” навального, відмовою організаторів у виступі Зеленському і дуже дивними заявами про розв’язану росією війну в Україні. Беззаперечним тріумфатором «Оскар-2023» став «Все завжди і водночас» / Everything Everywhere All at Once — окрім головної нагороди, незвичайний жанровий вінегрет (драмеді + супергероїка) режисерів Деніела Шайнерта і Дена Квана здобув перемогу ще 6 номінаціях з 11. Хто ще виграв на «Оскар-2022» та інші головні моменти — допоможе пригадати наш матеріал.

Головні номінанти на Оскар-2024. Стисло

Цього року 321 повнометражний фільм претендував на «Оскар» і 265 з них кваліфікувалися в категорію «Найкращий фільм». Найголовніше: український документальний фільм «20 днів у Маріуполі» лауреата Пулітцерівської премії Мстислава Чернова номіновано на «Оскар» в категорії «Найкращий міжнародний повнометражний фільм» — він став першим таким з моменту відновлення незалежності України. Він вже має близько 10 нагород на різних кінофестивалях та титул найкасовішого документального фільму у національному прокаті (понад 2 млн грн).

До речі, дистриб’ютор Arthouse Traffic вже анонсував повернення в український прокат — вже з 25 січня. Від початку, ми, серед інших, прогнозували місце у фінальній п’ятірці номінантів, тож ризикнемо записати йому перемогу в оскарівських перегонах, яка стане хорошим доповненням до списку досягнень і допоможе привернути більшу міжнародну увагу до вчинених росіянами злочинів.

І знову про «Барбінгеймер», у протистоянні «Оппенгеймер» та «Барбі» попереду поки що перший, який забрав більшість статуеток на «Золотому глобусі — 2024». Драматичний байопік Крістофера Нолана про батька ядерної бомби отримав найбільше номінацій — цілих 13. Окрім головної за найкращий фільм, стрічка Universal претендує на нагороди за режисуру та сценарій для Нолана, найкращу чоловічу роль для виконавця головної ролі Кілліана Мерфі, найкращі ролі другого плану для Роберта Дауні (молодшого) та Емілі Блант, які зіграли Льюїса Страуса, та дружину Оппенгеймера Кетрін, а також саундтрек, музику, роботу оператора та художника-постановника, дизайн костюмів, грим та зачіски.

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Друге місце за кількістю номінацій — «Бідолахи» (11), екранізація постмодерністської версії Франкенштейна Йоргоса Лантімоса з Еммою Стоун та Віллемом Дефо. А замикає трійку вестерн-драма Мартіна Скорсезе «Вбивці квіткової повні» (10) про вбивства індіанців-осейджів у 1920-х з Леонардо Ді Капріо, Робертом Де Ніро та Лілі Гладстон. У першу п’ятірку також увійшли «Барбі» (8) та «Маестро» (7). Що цікаво, на статуетку за найкращий саундтрек претендують одразу два хіта з «Барбі» Ґрети Ґервіґ — «What Was I Made For» Біллі Айліш та I’m Just Ken Раяна Ґослінґа.

Нижче розташувалися «Американська фантастика», «Анатомія падіння», «Залишені» та «Зона інтересів» — по 5 номінацій у кожного. Всі вищезгадані + «Минулі життя‎» позмагаються за нагороду у головній категорії Найкращий фільм. У дискусійного «Наполеона» Рідлі Скотта лише 3 номінації. Ще по дві номінації отримали «Творець», «Місія неможлива: Розплата. Частина перша», «Минулі життя‎», «НАЯД‎» і «Снігова спільнота».

У кого найбільше номінацій на Оскар-2024 (список)

«Оппенгеймер» — 13
«Бідолахи» — 11
«Вбивці квіткової повні» — 10
«Барбі» — 8
«Маестро» — 7
«Американська фантастика» — 5
«Анатомія падіння» — 5
«Залишені» — 5
«Зона інтересів» — 5
«Наполеон» — 3
«Творець» — 2
«Місія неможлива: Розплата. Частина перша» — 2
«Минулі життя‎» — 2
«НАЯД‎» — 2
«Снігова спільнота»
— 2

Інші цікаві факти щодо номінантів на «‎Оскар-2024»

  • Вперше в історії «Оскар» три з 10 фільмів, номінованих на найкращий фільм, були зняті жінками.
  • Леонардо Ді Капріо — цього разу залишився без номінації на «Оскар».
  • Композитор Джон Вільямс отримав свою 54-ту номінацію на «Оскар» за саундтрек до фільму «Індіана Джонс і Реліквія долі» — більше лише у Волта Діснея, який досі утримує абсолютний рекорд (59 номінацій). Водночас 91-річний Вільямс — найстарший претендент на «Оскар» в історії премії (за усіма категоріями).
  • 81-річний Мартін Скорсезе побив рекорд за кількістю номінацій на «Оскар» за найкращу режисуру серед живих кінематографістів — у нього їх десять. На одну більше, ніж у найближчого суперника — 77-річного Стівена Спілберга. Також Скорсезе — найстарший претендент на «Оскар» за режисуру в історії премії. А чинним абсолютним чемпіоном за кількість номінацій на «Оскар» за всю історію премії лишається режисер Вільяма Вайлера — його номінували 12 разів і тричі він ставав лавреатом премії («Місіс Мінівер» (1942), «Найкращі роки нашого життя» (1946) і «Бен-Гур» (1959).
  • Стівен Спілберг, який продюсував «Маестро», тим часом покращив власний рекорд за кількістю номінацій на «Оскар» за найкращий фільм — тепер у нього їх 13.
  • Перші номінації на «Оскар» отримали Емілі Блант, Америка Феррера, Лілі Гладстон та Кілліан Мерфі та ще 6 акторів, включно з Сандрой Гюллер, яка претендує на нагороду за найкращу жіночу роль в «Анатомії падіння».
  • Також Лілі Гладстон стала першою корінною американською акторкою, номінованою на премію «Оскар».
  • Бредлі Купер став четвертим режисером, який самотужки пробився в номінацію за найкращу чоловічу роль з фільмом «Маестро» для Netflix після Лоуренса Олів’є, Воррена Бітті та Клінта Іствуда. І хоча режисерської номінації Купер не отримав, він претендує на ще одну статуетку за співавторство у написанні сценарію.
  • Бредлі Купер та Крістофер Нолан — єдині, хто отримав по три номінації цього року.
  • Вес Андерсон з короткометражною пригодницькою комедією «Чудова історія Генрі Шугара» для Netflix приєднався до Кеннета Брани та Альфонсо Куарона — більше ніхто, окрім них, не отримував номінації в п’яти й більше категоріях (чинним рекордсменом є Куарон з номінаціями в шести різних категоріях.
  • Netflix з 18 номінаціями став лідером в індивідуальному заліку, тоді як Disney в командному —  разом з дочірніми компаніями він сумарно отримав 19.
  • Хаяо Міядзакі з нашумілим аніме «Хлопчик і чапля» у свої 83 роки став найстаршим серед номінантів премії «Оскар» за найкращий повнометражний анімаційний фільм. Тепер геніальному японському мультиплікатору не так прикро пропускати цьогорічний японський «Оскар для аніме» Crunchyroll Anime Awards.

Всі номінанти на «‎Оскар-2024» (23 категорії)

Найкращий фільм / Best Picture

«Американська фантастика» / American Fiction (Amazon MGM Studios)
«Анатомія падіння» / Anatomy of a Fall (Le Pacte)
«Барбі» / Barbie (Warner Bros. Pictures)
«Залишені» / The Holdovers (Universal Pictures)
«Вбивці квіткової повні» / Killers of the Flower Moon (Paramount Pictures)
«Маестро» / Maestro (Sikelia Productions, Netflix)
«Оппенгеймер» / Oppenheimer (Universal Pictures)
«Минулі життя‎» / Past Lives (A24)
«Бідолахи» / Poor Things (Searchlight Pictures)
«Зона інтересів» / The Zone of Interest (A24)

Онлайн-курс "Створення електронної музики" від Skvot.
Практичний курс про те, як знайти власний стиль та написати й зарелізити свій перший трек.
Програма курсу і реєстрація

Найкращий режисер / Directing

Жустін Тріє («Анатомія падіння»)
Мартін Скорсезе («Вбивці квіткової повні»)
Крістофер Нолан («Оппенгеймер»)
Йоргос Лантімос («Бідолахи»)
Джонатан Ґлейзер («Зона інтересів»)

Найкращий актор / Actor in a Leading Role

Бредлі Купер («Маестро»)
Колман Домінго («Растін»)
Пол Джаматті («Залишені»)
Кілліан Мерфі («Оппенгеймер»)
Джеффрі Райт («Американська фантастика»)

Найкраща акторка / Actress in a Leading Role

Аннетт Бенінґ («НАЯД‎»)
Лілі Гладстон («Вбивці квіткової повні»)
Сандра Гюллер («Анатомія падіння»)
Кері Малліган («Маестро»)
Емма Стоун («Бідолахи»)

Найкращий актор другого плану / Actor in a Supporting Role

Стерлінг К. Браун («Американська фантастика»)
Роберт Де Ніро («Вбивці квіткової повні»)
Роберт Дауні-молодший («Оппенгеймер»)
Раян Ґослінґ («Барбі»)
Марк Руффало («Бідолахи»)

Найкраща акторка другого плану / Actress in a Supporting Role

Емілі Блант («Оппенгеймер»)
Даніель Брукс («Барва пурпурова»)
Америка Феррера («Барбі»)
Джоді Фостер («НАЯД‎»)
Да’Він Джой Рендольф («Залишені»)

Найкращий адаптований сценарій / Adapted Screenplay

«Американська фантастика»
«Барбі»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»
«Зона інтересів»

Найкращий оригінальний сценарій / Original Screenplay

«Анатомія падіння»
«Залишені»
«Маестро»
«Травень, грудень»
«Минулі життя‎»

Найкращий фільм іноземною мовою / International Feature Film

«Я — капітан» / Io Capitano (Італія)
«Ідеальні дні» / Perfect Days (Японія)
«Снігова спільнота» / Society of the Snow (Іспанія)
«Вчительська» / The Teachers’ Lounge (Німеччина)
«Зона інтересів» / The Zone of Interest (Велика Британія)

Найкращий повнометражний анімаційний фільм / Best Animated Feature Film

«Хлопчик і чапля» / The Boy and the Heron
«Стихії» / Elemental
«Німона» / Nimona
«Мрії робота» / Robot Dreams
«Людина-павук: Крізь Всесвіт» / Spider-Man: Across the Spider-Verse

Найкращий короткометражний анімаційний фільм / Best Animated Short Film

Letter to a Pig
Ninety-Five Senses
Our Uniform
Pachyderme
War Is Over! Inspired by the Music of John & Yoko

Найкраща пісня / Best Original Song

«The Fire Inside» (Flamin’ Hot)
«I’m Just Ken» («Барбі»)
«It Never Went Away» («Американська симфонія»)
«Wahzhazhe» («Вбивці квіткової повні»)
«What Was I Made For?» («Барбі»)

Найкращий звук / Best Sound

«Творець»
«Маестро»
«Місія неможлива: Розплата. Частина перша»
«Оппенгеймер»
«Зона інтересів»

Найкраща операторська робота / Cinematography

«Граф» / El Conde
«Вбивці квіткової повні»
«Маестро»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»

Найкращий документальний фільм / Documentary (Feature)

«20 днів у Маріуполі» (Україна)
Bobi Wine: The People’s President (Уганда, Велика Британія, США)
The Eternal Memory (Чилі)
Four Daughters (Франція, Німеччина,Туніс, Саудівська Аравія)
To Kill a Tiger (Канада)

Найкращий короткометражний документальний фільм / Documentary (Short Subject)

The ABCs of Book Banning
The Barber of Little Rock
Island in Between
The Last Repair Shop
Nǎi Nai and Wài Pó

Найкращий ігровий короткометражний фільм / Best Live Action Short Film

The After
Invincible
Knight of Fortune
«Червоний, білий та королівський синій» / Red, White and Blue
«Чудова історія Генрі Шугара» / The Wonderful Story of Henry Sugar

Найкраща робота художника-постановника / Best Production Design

«Барбі»
«Вбивці квіткової повні»
«Наполеон»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»

Найкращий дизайн костюмів / Best Costume Design

«Барбі»
«Вбивці квіткової повні»
«Наполеон»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»

Найкращий монтаж / Best Film Editing

«Анатомія падіння»
«Залишені»
«Вбивці квіткової повні»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»

Найкращі грим та зачіска / Best Makeup and Hairstyling

«Ґолда»
«Маестро»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»
«Снігова спільнота»

Найкращі спецефекти / Best Visual Effects

«Творець»
«Ґодзілла: Мінус один»
«Вартові галактики 3» 
«Місія неможлива: Розплата. Частина перша»
«Наполеон»

Найкращий саундтрек / Best Original Score

«Американська фантастика»
«Індіана Джонс і Реліквія долі»
«Вбивці квіткової повні»
«Оппенгеймер»
«Бідолахи»

Спробуйте вгадати, хто отримає «Оскар» за найкращий фільм (опитування)

А як вам номінанти 96-ї премії «Оскар»? Поділіться власними враженнями у коментарях — кого бачите серед переможців в тій чи іншій категорії? Ну і давайте тоді швидке опитування — Хто отримає головний «Оскар» за найкращий фільм (вибір читачів ITC.ua).

Найкращий фільм за версією кінопремії «Оскар» (вибір читачів ITC.ua)

Показати результати

Loading ... Loading ...

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: