Новини IT-бізнес 22.05.2023 о 10:55 comment views icon

Платний пошуковик Neeva без реклами ексспівробітників Google припиняє роботу з 2 червня — компанія займеться розробкою ШІ

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Neeva був одним з тих стартапів, який міг кинути виклик Google, однак нині він закриває свою пошукову систему та перекваліфіковується на напрямок штучного інтелекту. За повідомленнями The Information, хмарна платформа Snowflake планувала придбати Neeva.

«Створювати пошукові системи важко», — написали співзасновники Neeva Шрідхар Рамасвамі та Вівек Рагхунатан у дописі в блозі.

Neeva була заснована у 2019 році ексспівробітниками Google та запустила пошукову систему без реклами за передплатою два роки тому в США. У наступні місяці Neeva зібрала 600 000 користувачів та продовжила експансію на Європу. Компанія залучила від $75 млн інвестицій з моменту створення.

Шрідхар Рамасвамі, зокрема, був однією з тих причин, чому Neeva вважали потенційним конкурентом Google Пошуку – раніше він керував рекламним бізнесом техногіганта. Власне йому й вдалося створити конкурентоспроможну пошукову систему, яка випередила Google у деяких аспектах (як-от заміна «‎синіх посилань» на більш візуальні результати), однак нині вона припиняє роботу.

Стартапу довелось боротися з мільярдними угодами Google, які роблять її «‎пошуковою системою за замовчуванням» чи не на усіх пристроях; спливаючими вікнами, які уточнюють «‎чи ви дійсно хочете змін» під час встановлення нового браузера чи пошуковика (й складність пошуку цих налаштувань врешті-решт); безладом у вебмагазині Chrome та іншим.

Neeva – це платний продукт, оскільки засновники хотіли запропонувати бізнес-модель для пошуку, відмінну від того, що пропонує рекламу та відстежує ваші дії.

«Під час цього досвіду ми виявили, що одна справа — створити пошукову систему, і зовсім інша — переконати звичайних користувачів у необхідності обрати щось краще», — пишуть засновники Neeva.

Компанія йде з ринку у, здавалось би, найзручніший час для розвитку – користувачі все частіше скаржаться на рекламне навантаження та неякісні результати Google, а поява чатботів Bing і ChatGPT перевернула уявлення про те, як можна взаємодіяти з інтернетом. Neeva також робила ставку на штучний інтелект і розробила систему на основі мовної моделі під назвою Neeva AI, яка багато в чому корисніша, Bing або Bard. Але цього, схоже, було замало.

Англійська для IT від Englishdom.
В межах курсу можна освоїти ключові ІТ-теми та почати без проблем говорити з іноземними колегами.
Дійзнайтеся більше

Інші конкуренти все ще змагаються у «‎знищенні» Google: Bing продовжує наполегливо намагатися завоювати частку ринку, а Brave нещодавно рекламував, що тепер він повністю працює на власному стеку пошуку. Такі компанії, як you.com і DuckDuckGo, також намагаються переглянути спосіб роботи пошуку та використовують для цього штучний інтелект. Але наразі схоже, що єдиним справжнім конкурентом Google є Google.

Сама Neeva припинить роботу з 2 червня та надалі зосередиться на «‎новій сфері», яка, ймовірно, буде присвячена великим мовним моделям та пов’язана з поглинанням Snowflake.

Компанія поверне гроші користувачам за невикористані передплати та видалить їхні дані.

«Ми щиро вдячні нашій спільноті, і нам дуже шкода, що ми не можемо й надалі надавати послуги пошуковика, на який ви заслуговуєте», – написали засновники.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: