Новини Софт 24.05.2022 о 16:52 comment views icon

СБУ: спецслужби рф через мобільні ігри використовують українських дітей як розвідників. У пошуках віртуальних коробок з бонусами підлітки фотографують об’єкти військової та критичної інфраструктури

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2024/03/photo_2023-07-03_19-21-48-1-96x96.jpg

Тетяня Нечет

Автор новин

Служба безпеки України (СБУ) виявила мобільний додаток, через який у маленьких користувачів в ігровій формі виманювали геолокацію та реальні фото стратегічних об’єктів. Судячи з відео нашої спецслужби, це не Pokémon GO. Схоже на Aglet.

Під час гри учасники шукають так звані «коробки» із віртуальними призами, які можна обміняти на електронні гроші. Ось тільки під час проходження маршруту діти здійснюють фотофіксацію місцевості, зокрема об’єктів військової та критичної інфраструктури на території різних населених пунктів. А інформацію з геолокацій учасники квестів завантажують у базу ігрової програми. При цьому доступ до адміністрування програми має підконтрольна спецслужбам росії IT-компанія, яка зареєстрована в одній з європейських країн і займається поширенням інтерактивних платформ.

«Ворог «в темну», тобто без їхнього відома, використовував українських дітей для збору інформації про розташування стратегічно важливих об’єктів. Зокрема, у Кіровоградській області було затримано двох підлітків, які фотографували блокпости, елеватори і транспортні шляхи на території регіону. Обидва неповнолітні є мешканцями міста Жовті Води на Дніпропетровщині. На їхніх смартфонах був встановлений інтерактивний додаток, куди вони планували завантажити зроблені фото з прив’язкою до місцевості. Окрім того, підлітки переправляли свої віртуальні «знахідки» з координатами на карті у месенджері Telegram третім особам, які могли потрапити в поле зору російських спецслужб. СБУ здійснює комплексні заходи для блокування ворожого втручання в електронні системи офіційних мобільних додатків і притягнення до відповідальності винних осіб», — йдеться у заяві СБУ.

Триває конкурс авторів ІТС. Напиши статтю про розвиток ігор, геймінг та ігрові девайси та вигравай професійне ігрове кермо Logitech G923 Racing Wheel, або одну з низькопрофільних ігрових клавіатур Logitech G815 LIGHTSYNC RGB Mechanical Gaming Keyboard!


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: