Новини Україна 19.07.2023 о 09:43 comment views icon

Україна піднялася на 30 місце в рейтингу найвпливовіших паспортів світу Henley & Partners, а Японія вперше за п’ять років втратила лідерство

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/04/vova-96x96.jpeg

Володимир Скрипін

Ексзаступник головного редактора

Україна піднялась ще на п’ять позицій та зайняла 30 місце в новій редакції Індексу найбільш потужних паспортів світу. Цей індекс показує можливості безвізових подорожей, його щоквартально складає швейцарська консалтингова компанія Henley & Partners на базі даних Міжнародної асоціації повітряного транспорту.

У рейтингу 2022 року наша країна посіла 35 місце (дослідження охоплює 227 держав та територій світу), тож тепер українці формально можуть відвідувати без візи або з візою після прибуття 146 країн.

Україна піднялася на 30 місце в рейтингу найвпливовіших паспортів світу Henley & Partners, а Японія вперше за п'ять років втратила лідерство
Як змінювався «авторитет» українського паспорта в рейтингу Henley & Partners у період з 2006 по 2023 роки

В оновленому рейтингу Україна поділяє 30 сходинку з Гренадою (острівна держава в Карибському морі) та Сент-Люсією (острівна країна на сході Карибського моря). Сусідами України в рейтингу є Республіка Маврикій (29 місце зі 148 країнами) та Макао/Панама (31 місце зі 144 країнами).

Україна піднялася на 30 місце в рейтингу найвпливовіших паспортів світу Henley & Partners, а Японія вперше за п'ять років втратила лідерство
Актуальний рейтинг найвпливовіших паспортів світу за версією Henley & Partners

Багато років поспіль лідерами «індексу паспортів» Henley & Partners лишалися Японія та Сінгапур, проте цьогоріч Японія вперше за 5 років втратила лідерство та опустилася відразу на третє місце, яке вона ділить ще з шістьма іншими країнами (Австрією, Люксембургом, Фінляндією, Францією, Швецією та Південною Кореєю). Для власників паспортів цих країн відкриті 189 безвізових напрямків. Сінгапур очолює рейтинг – його громадяни можуть вільно подорожувати до 192 країн світу Друге місце поділяють Німеччина, Італія та Іспанія зі 190 країнами для в’їзду без обмежень.

Свого часу пандемія суттєво вплинула на подорожі, а також безпосередньо на безвіз як такий. Тепер же, якщо говорити про Україну, воєнний напад росії визначив нові реалії – закриті кордони та небо. Тож для більшості подорожі зараз не на часі.

Небо над Україною відкриють відразу після завершення воєнних дій та перемоги — Украерорух

  • Henley & Partners щоквартально аналізує візові правила 227 країн і територій світу, та ранжує офіційні документи держав світу за принципом безвізового доступу їх громадян в інші країни. Позиція країни в рейтингу визначається кількістю країн, у які її громадяни можуть в'їжджати без попереднього оформлення віз (без візи або з візою після прибуття).

Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: