Новини Крипто 11.11.2022 о 14:38 comment views icon

Українці бойкотують Binance: криптоспільнота обурена співпрацею біржі з росією та іраном [Оновлено: коментар Binance]

author avatar
https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg *** https://itc.ua/wp-content/uploads/2022/09/Katya-96x96.jpg

Катерина Даньшина

Авторка новин

Великі українські криптобіржі відмовляються торгувати власним токеном Binance – BNB, а державу закликають скасувати будь-яку співпрацю з компанією. Все, через зв’язки Binance з росією та іраном, попри санкції направлені проти цих двох країн.

Binance VS Мінцифри

9 листопада Binance повідомила про розширення співпраці з Міністерством цифрової трансформації України та можливий запуск розрахунку криптовалютою за державні послуги.

Раніше організації вже співпрацювали: у вересні Binance додала верифікацію через «Дію» для нових користувачів. Також у межах проєкту IT Generation наприкінці червня Мінцифри та Binance почали приймати заявки на безоплатне навчання IT-спеціальностям, а у серпні кількість місць за програмою збільшили з 1000 до 1830. У рамках партнерства Binance Charity виділяє $1 млн у BUSD на надання стипендій.

Наразі партнери також повідомили про розширення тематики освітніх проєктів до Web3, блокчейну та криптовалют.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Здавалося б новини непогані, але є “але”. Binance вже давно намагаються “привести до тями”, вказуючи на її незрозумілі зв’язки з росією та іраном, який продовжує постачати зброю агресору. Тож оголошення про подальшу співпрацю криптобіржі з державними організаціями України ще більше обурило представників місцевої криптоспільноти, які взялися бойкотувати Binance.

Бойкот криптобіржі

CEO компанії BlockSoftLab Вадим Груша створив петицію до президента України Володимира Зеленського із вимогою “заблокувати інтеграцію Binance у додаток Мінцифри”. Звернення поки перебуває на модерації, але журналісти Forbes частково опублікували його зміст:

“Шановний пане Президенте, прошу заблокувати будь-які дії щодо інтеграції рішень Binance у «Дія». Binance входить до асоціації російських банків та «щодня обслуговує росіян на сотні мільйонів доларів».

Автор петиції пропонує заблокувати функціонування компанії в Україні, допоки Binance не виконає умови міжнародних санкцій щодо ірану і не обірве свої зв’язки з росією.

Сам Груша вже скасував торги BNB (власний токен Binance) у криптонеобанку Trustee Plus, створеному BlockSoftLab. Бізнесмен стверджує, що бізнес від цього втратить близько 6% доходу, відмова від рубля на початку повномасштабного вторгнення рф обійшлась дорожче – приблизно у 60% виторгу.

Онлайн-курс "Комунікаційний менеджер" від Skvot.
Ви отримаєте скіли комунікації, сформуєте CV та розробите власну one page strategy. Для своєї карʼєри та успішного масштабування бренду.
Програма курсу і реєстрація

Найстаріша українська біржа Kuna також закрила торги BNB і з 9 листопада заблоковувала можливість введення коштів. А вчора до бойкоту приєдналася WhiteBIT, офіційно оголосивши про виведення токенів Binance з біржі:

“Ми розпочинаємо процес видалення Binance Coin (BNB) з біржі. Доступ до поповнення вже закрито. Торгівлю на усіх парах BNB буде закрито 11-го листопада о 12 UTC. Доступ до зняття буде закрито 17-го листопада о 12 UTC. Всі холдери BNB отримають деталі та інструкції електроною поштою”.

“Небезпечні” зв’язки Binance

З 2018 року Binance обробила іранські транзакції на загальну суму у 7,8 мільярда доларів – всупереч санкціям США, спрямованим на відключення ірану від глобальної фінансової системи. Про масштаби іранських криптопотоків та їх тривалість стало відомо на тлі розслідування Міністерства юстиції США щодо “відмивання” грошей компанією Binance (яка домінує в криптоіндустрії з капіталом 1 трильйон доларів і має понад 120 мільйонів користувачів).

іран постачає зброю росії — з країною-агресором Binance теж продовжує ділові стосунки.

За словами джерел Bloomberg, росія входила до п’ятірки найбільших ринків Binance у світі із загальною кількістю рахунків близько 10 мільйонів. На початку повномасштабного вторгнення CEO Binance Чанпен Чжао, казав що криптобіржа виконала початкові розпорядження міжнародного уряду щодо обмеження осіб, які перебувають під санкціями, але заявив, що подальше розширення було б “неетичним”.

У квітні 2022 року було оголошено про п’ятий пакет європейських санкцій, після чого Binance обмежила виведення коштів для росіян зі своїх сервісів (зокрема тим, що мають активи загальною вартістю понад €10 000). За оцінками джерел Bloomberg, менш ніж 50 000 осіб насправді мають рахунки, що перевищують вказану суму.

Восьмий, жорсткіший пакет санкцій ЄС, був прийнятий у жовтні та передбачав заборону надання росіянам послуг криптогаманців, облікових записів або послуг зберігання криптоактивів, незалежно від суми активів.

Як повідомляє Forbes, наразі на Binance доступно 18 торгових рублевих пар та шлюзи вводу-виводу, які дають змогу легко обходити санкції.

Що загрожує Binance

Цей тиждень виявився бурхливим для криптобіржі. Binance спочатку збиралася рятувати FTX Сема Бенкмана-Фріда, що зіткнулася із кризою ліквідності. Власники навіть підписали необов’язковий “лист про наміри”, однак Чжао передумав реалізовувати угоду після ознайомлення з документацією FTX

Bloomberg пише, що керівництво FTX зіткнулися з “фінансовою чорною діркою” — розривом між зобов’язаннями та активами у криптобіржі, який, за словами джерел видання, становить, ймовірно, понад $6 мільярдів.

В той самий час біткойн впав на 9,9% до 16 853 доларів, що призвело до зниження цього тижня майже до 20%.

Експерти, яких опитали журналісти Forbes, кажуть, що бойкот – це скоріше “вияв політичної позиції”, а не спроба тиску на бізнес.

“На мою думку, Binance, цього не відчує на загальному обороті”, – каже CEO криптопроцесингового сервісу CrossPay Дмитро Малюков.

Засновник першої в Україні криптовалютної біржі KUNA Михайло Чобанян політичного підтексту не приховує і закликає біржу обрати одну сторону.

“Binance має визначитися, чи вона працює в росії й Ірані, чи вона працює в Україні”, – каже він.

Мінцифра обіцяє виступити з офіційною заявою 14 листопада.

Як ситуацію коментують у Binance

  • Стосовно росії: 

“Найвищим пріоритетом Binance є захист наших користувачів і дотримання міжнародних фінансових санкцій. Binance має спеціальну глобальну команду з питань комплаєнсу до складу якої входять всесвітньо відомі експерти з питань санкцій. Binance залишається однією з небагатьох світових бірж, що запровадила глобальні санкції, а також займається розглядом 8го пакету санкцій ЄС. Наші підрозділи в Європейському Союзі застосовують останні санкції ЄС і не надають послуги пов’язані з криптовалютою підсанкційним фізичним або юридичним особам.

Наша команда з розслідувань співпрацює з українськими правоохоронними органами, щоб відстежувати та блокувати незаконну діяльність проти України. Binance також посилює контроль за блокуванням IP-адрес та застосуванням геозонування, щоб охопити всі непідконтрольні уряду України території в Донецькій, Луганській, Запорізькій і Херсонській областях та Кримському півострові. Важливо зазначити, що Binance не має офісів або юридичних осіб у Росії”.

  • Стосовно ірану: 

В Binance наголосили на тому, що це безсумнівно проблема всієї індустрії й найкраще її пояснила провідна компанія з блокчейн аналітики Elliptic.

“Не дивлячись на те, що криптовалюта є повністю прозорою, визначення транзакцій залучених до такої складної правової та нормативної сфери, як санкції, є неймовірно складним завданням. Люди схильні робити висновки та висувати різкі звинувачення в недотриманні санкцій беззастережно, без розуміння повної картини всіх подій.

Це особливо шкідливо, в разі коли ці звинувачення висуваються на адресу постачальника послуг з віртуальних активів, такого як Binance, що дотримується нормативних вимог, має якісно розроблені програми комплаєнсу та прагне вирішити зазначені проблеми. Висуваючи звинувачення вирвані з контексту, вони тільки відволікають увагу від зловмисників і їх співучасників, які, можливо, залишаються поза увагою. Нещодавні звіти Reuters про одного з найбільших гравців галузі є прикладом цієї проблеми”.

У компанії наголосили, що не дивлячись на те, що Binance.com не є американською компанією, вони “активно блокують користувачів із регіонів, які потрапили під санкції, вимагаючи від усіх клієнтів повного проходження процедури KYC”.


Loading comments...

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: